Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Banner Επιμελητήριο Αργολίδας

ΕΟΔΥ Banner

Εικόνα
Επιστολή του Νικηταρά προς τον Παπαφλέσσα το 1823

Ιστορικά τεκμήρια του Ναυπλίου σαπίζουν δίπλα σε ψόφια ποντίκια και περιττώματα από γάτες!

Πεσμένη στο πάτωμα του πρώην θεατρικού μουσείου στην Αθήνα η επιστολή του Νικηταρά προς τον τότε υπουργό εσωτερικών Παπαφλέσσα, το 1823, μέσω της οποίας ζήταγε τη μετατροπή του σημερινού «Τριανόν» από τζαμί σε θέατρο.

Εξαφανισμένοι πίνακες, διάδρομοι γεμάτοι σκουπίδια, ακαθαρσίες από γάτες και ψόφια ποντίκια: αυτό είναι το Θεατρικό Μουσείο στο κέντρο της Αθήνας, κλειστό κι ανεκμετάλλευτο τα τελευταία 5 χρόνια.

Μεταξύ των ξεχασμένων εκθεμάτων που παραμένουν εκεί και σαπίζουν, πεταμένη στο πάτωμα είναι και η επιστολή του Νικηταρά προς τον Παπαφλέσσα το 1823, όταν ήταν Υπουργός Εσωτερικών, στην οποία ζητά το τζαμί που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Ναυπλίου να γίνει «θέατρον».

Επιστολή του Νικηταρά προς τον Παπαφλέσσα το 1823

Αυτό συνέβη πολύ αργότερα, το 1915 όπου ο χώρος μετατράπηκε σε ωδείο και θέατρο, και στην συνέχεια σε δημοτικό κινηματογράφο με την επωνυμία «Τριανόν», ονομασία που διατηρεί μέχρι σήμερα. Το 1833 στεγάστηκε εκεί το πρώτο Αλληλοδιδακτικό Σχολείο Αρρένων.

Τουλάχιστον τώρα που δημοσιοποιήθηκε το θέμα ελπίζουμε κάποιος φορέας να ενδιαφερθεί, να την πάρει από κει και να την επανεκθέσει, δεδομένου ότι έχει ιστορική αξία για την πόλη του Ναυπλίου και όχι μόνο...

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ του iefimerida.gr ΕΔΩ.

Update:  Σύμφωνα με πληροφορίες ο δήμαρχος Ναυπλιέων πρόκειται να απευθύνει εγγράφως αίτημα προς την Υπουργό Πολιτισμού Λύδια Κονιόρδου για να περάσει στα χέρια του Δήμου η επιστολή του Νικητάρα προς τον Παπαφλέσσα αλλά και όσα ακόμα τεκμήρια του πρώην θεατρικού μουσείου αφορούν την πόλη του Ναυπλίου, με την προοπτική να εκτεθούν αργότερα στο ίδιο το «Τριανόν» όταν ολοκληρωθεί η ανακαίνισή του.

 

 

Κοντός Banner

Μουσικό Σχολείο Αργολίδας

 

Εικόνα

 

 

 

 

 

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.