Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αλφειός ποταμός σκουπίδια

Ηλεία: 10 χρόνια οικολογικό έγκλημα στον Αλφειό (video)

100.000 δέματα σκουπιδιών στοιβάζονται δίπλα στην κοίτη του μεγαλύτερου ποταμού της Πελοποννήσου - Τι λέει ο δήμαρχος Πύργου για την υγειονομική βόμβα - Πώς σκέφτονται να την αντιμετωπίσουν

Λίγα χιλιόμετρα έξω από τον Πύργο Ηλείας επάνω στην όχθη του ποταμού Αλφειού και μόλις ελάχιστα χιλιόμετρα πριν από της εκβολές του στην θάλασσα γράφεται εδώ και περίπου 10 χρόνια μια από της πιο μαύρες αλλά και δυσφημιστικές για την χώρα μας ιστορία. 

100.000 δέματα από σκουπίδια έχουν συγκεντρωθεί σε μια έκταση περίπου 50 στρεμμάτων και έχουν ξεχαστεί από τους πάντες. 

Αυτή την υγειονομική βόμβα θα επιχειρήσει να αφοπλίσει ο δήμος Πύργου σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δήμαρχος Τάκης Αντωνακόπουλος στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο κ. Αντωνακόπουλος τόνισε πως «στο πλαίσιο των λύσεων που δρομολογούνται για πρώτη φορά, έχουμε ξεκινήσει την διαδικασία διαγωνισμού, με σκοπό την εκπόνηση μελέτης για την αναζήτηση του μοντέλου διαχείρισης του προβλήματος», προσθέτοντας ότι, «δεν υπάρχει σε άλλο σημείο της χώρας αντίστοιχο μεγάλο πρόβλημα με συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων δεμάτων με στερεά απόβλητα».

Μένοντας στο θέμα της λύσης του προβλήματος, ο Τάκης Αντωνακόπουλος λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «με την συνδρομή του υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά και της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, πιστεύω ότι θα βρούμε λύσεις, διότι δεν μπορεί να μείνει στην περιοχή αυτός ο μεγάλος όγκος των απορριμμάτων».

Μάλιστα, όπως τονίζει ο δήμαρχος, «πρόσφατα υπήρξε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα συντονισμού διαχείρισης αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκο, ο οποίος ανέφερε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι στη κορυφή της ατζέντας, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και επισήμανε, ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία, ώστε να αποκατασταθεί περιβαλλοντολογικά ο χώρος».

Όσον αφορά στην μελέτη, το κόστος της οποίας φθάνει  τα 25.000 ευρώ, εκτιμάται, σύμφωνα με τον δήμαρχο, ότι «θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο φθινόπωρο, προκειμένου να προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, στο επόμενο βήμα για την οριστική λύση του προβλήματος».

Σχετικά με την εξεύρεση της λύσης, ο Τάκης Αντωνακόπουλος επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι, «για εμάς προτεραιότητα έχει η προστασία της δημόσιας υγείας, για αυτό και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να μεταφέρουμε σε άλλους το δικό μας πρόβλημα», επισημαίνοντας ότι «θα αναζητήσουμε μία ασφαλή λύση για κάθε άνθρωπο και πρώτα απ΄ όλα για την περιοχή μας».

Όσον αφορά στο ζήτημα της εξεύρεσης των απαραίτητων χρημάτων για την λύση του προβλήματος, ο δήμαρχος Πύργου λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «θα προσπαθήσουμε να βρούμε κονδύλια είτε από το υπουργείο Εσωτερικών, είτε από το “ πράσινο ταμείο”, είτε από κάποια ευρωπαϊκά προγράμματα».
Όπως τονίζει σε αυτό το σημείο ο Τάκης Αντωνακόπουλος, «η εξεύρεση λύσης είναι επιτακτική ανάγκη, διότι τα δεματοποιημένα απορρίμματα, αποτελούν πλέον, μια μόνιμη πηγή ρύπανσης και σημαντική απειλή για την δημόσια υγεία, αφού αποτελούν ένα μάγμα σήψης και ήδη κάποιες μπάλες με απορρίμματα έχουν αρχίσει και σπάνε, με αποτέλεσμα να αναδύεται έντονη δυσοσμία». 

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, «ο χώρος που βρίσκονται τα απορρίμματα, είναι στην τοποθεσία “ Ποτόκι”, δίπλα από την εθνική οδό Πύργου - Κυπαρισσίας και συγκεκριμένα κοντά σε κατοικημένες περιοχές, καλλιεργήσιμες εκτάσεις και σχολικό συγκρότημα, καθώς και σε προστατευόμενη περιοχή “ Natura”». 
Η μέθοδος της δεματοποίησης των στερών αποβλήτων, σύμφωνα με το δήμαρχο, «έγινε τα προηγούμενα χρόνια και για διάστημα περίπου δύο με τριών ετών, όταν υπήρχε έντονο πρόβλημα με την διαχείριση των απορριμμάτων στον δήμο του Πύργου».

Μάλιστα, όπως σημειώνει, «η συγκεκριμένη μέθοδος είναι εντελώς προσωρινή, δηλαδή μόνο για περίπου ενάμισι χρόνο και στην συνέχεια τα δεματοποιημένα απορρίμματα πρέπει να απομακρύνονται».

Επίσης ο Τάκης Αντωνακόπουλος αναφέρει ότι «το πρόβλημα Ποτόκι έφτασε μέχρι το Ευρωκοινοβούλιο, έπειτα από πρωτοβουλία, της ευρωβουλευτού, Μαρίας Σπυράκη και η Ευρώπη πλέον επιβάλλει άμεσα, να λυθεί το πρόβλημα, με σεβασμό στην υγεία των πολιτών», σημειώνοντας ότι «έχουν επιβληθεί, ήδη πρόστιμα στο Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηλείας,  με πιο πρόσφατο, το ποσό των 60.000 ευρώ από τη διεύθυνση περιβάλλοντος της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για την παραμονή των δεμάτων στον συγκεκριμένο χώρο».

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών, Γιάννης Αργυρόπουλος, λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «η σημερινή δημοτική αρχή δρομολογεί λύσεις σε ένα πρόβλημα που καμία άλλη δημοτική αρχή δεν είχε τολμήσει να το πράξει».

Παράλληλα, επισημαίνει, ότι «οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αυτού του εγχειρήματος», ενώ όσον αφορά στην απομάκρυνση των απορριμμάτων, σημειώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τους μελετητές θα δρομολογήσουμε την καλύτερη δυνατή λύση τόσο σε οικονομικό, όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο».

Δείτε το βίντεο της Up Stories με τους τόνους των σκουπιδιών δίπλα στον ποταμό Αλφειό: 

Home design

Riviera Banner

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.