Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Προαστιακός Κιάτο – Αίγιο

Η πανδημία χτύπησε τα μεγάλα έργα

Αεροδρόμια, τρένο, αυτοκινητόδρομοι, παραμένουν στάσιμα ή κινούνται με αργούς ρυθμούς

Σημαντικά έργα, όπως η ολοκλήρωση των υπόλοιπων από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της FraportGreece, η παράδοση στην κυκλοφορία του τμήματος του προαστιακού σιδηροδρόμου Κιάτο – Αίγιο (Ροδοδάφνη), η ολοκλήρωσης της επέκτασης του νέου Terminal στο αεροδρόμιο της Αθήνας, η σημαντική πρόοδος κατασκευής του νότιου τμήματος του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος - Ε65, η έναρξη εργασιών στην τεράστια επένδυση στο Ελληνικό, αλλά και η επανεκκίνηση των έργων στον αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργος, έχουν περιέλθει μερικώς ή ολοκληρωτικά, σε αδράνεια, λόγω της κατάστασης με τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία του κορωνοϊού.

Περιφερειακά αεροδρόμια

Το 2020 στόχος είναι να παραδοθούν και τα εναπομείναντα αεροδρόμια που κατασκευάζει η FraportGreece. Από τα 14 απομένει να ολοκληρωθούν τα αεροδρόμια: Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Μυκόνου, Κω και Σαντορίνης, και θα γίνει τεράστια προσπάθεια να είναι on-time, έως το τέλος της χρονιάς. Βέβαια, οι εργασίες συνεχίζονται, όμως σε Μύκονο, Κω και Σαντορίνη, τα εργοτάξια έχουν σταματήσει λόγω των μέτρων απαγόρευσης σε οικοδομικές εργασίες και αναγκαστικά θα χρειαστεί δυνατό σπριντ για να προλάβουν τον χρόνο.

Προαστιακός Κιάτο – Αίγιο

Από πέρυσι τον Αύγουστο ήταν να λειτουργήσει το τμήμα του προαστιακού που περιμένουν χιλιάδες κόσμου. Συνεχείς καθυστερήσεις με τη σηματοδότηση και τις τελικές δοκιμές, έφεραν το έργο πίσω κι είναι όλα έτοιμα! Αυτό που απομένει, είναι η άρση των απαγορευτικών μέτρων, καθώς η Πυροσβεστική απαγορεύει τη γενική δοκιμή, επειδή θα συγκεντρώσει αρκετό κόσμο. Η ΕΡΓΟΣΕ, πάντως, είναι έτοιμη να παραδώσει στον ΟΣΕ και αμέσως στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τη γραμμή για λειτουργία, μόλις 5 ημέρες μετά την τελική δοκιμή.

Αεροδρόμιο Αθήνας

Η επέκταση του Terminal της Αθήνας, δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς θα εξυπηρετήσει τις αυξημένες ταξιδιωτικές ανάγκες. Ωστόσο, κι εδώ τα περιοριστικά μέτρα ανέστειλαν τις εργασίες, με αποτέλεσμα το έργο να ολοκληρώνεται μεν εντός της χρονιάς, ωστόσο έμεινε πίσω χρονικά. Πάντως, επί του παρόντος, με την κάθετη πτώση στην ταξιδιωτική κίνηση, το αεροδρόμιο είναι άδειο, οπότε δεν επηρεάζεται η καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου.

Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος – Ε65

Οι εργασίες συνεχίζονται στο Νότιο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου (32,5 χλμ.), που θα συνδέει τον ΑΘΕ (Αθηνών – Θεσσαλονίκης στο 203ο χλμ.), κοντά στη Λαμία, με την Ξυνιάδα, εκεί που ξεκινά το Μεσαίο Τμήμα. Πάντως, το έργο προβλέπεται να παραδοθεί στα τέλη του 2021, μολονότι στα εργοτάξια έχουν πέσει οι ρυθμοί. Η συνολική πρόοδος του έργου, ξεπερνά το 40%.

Ελληνικό

Μπουλντόζες ακόμη δεν έχουμε δει στο Ελληνικό, που αποτελεί και στοίχημα της Ελληνικής Κυβέρνησης και ήταν «σημαία» των εκλογών του 2019, για τη Νέα Δημοκρατία. Το Υπουργείο Πολιτισμού ενήργησε γρήγορα, με τις δύο αποφάσεις του ΚΑΣ και του Συμβουλίου των Νεοτέρων Μνημείων, ωστόσο απομένει η τελική απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας, επί της έφεσης που έχει καταθέσει η HardRockInternational, κατά των τριών πρώτων αποφάσεων της Επιτροπής Παιγνίων, που την θέτει εκτός διαγωνισμού και δίνει το έργο του Casino – Resort στην κοινοπραξία Mohegan – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Πιθανότητα εντός του Απριλίου, αρχές Μαΐου να έχουμε την τελεσίδικη απόφαση.

Νέο αεροδρόμιο Κρήτης – Καστέλι

Ο θεμέλιος λίθος μπήκε προ λίγων μηνών, στις αρχές του έτους. Τα έργα πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, με ορίζοντα ολοκλήρωσης την 5ετία. Οι μετέπειτα μήνες θα είναι καθοριστικοί για την πορεία του έργου.

Αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος

Η Ελληνική Κυβέρνηση πιέζει εδώ και αρκετό καιρό την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να δώσει το «πράσινο φως» για την πρόκριση του σχεδίου της κυβέρνησης να δοθεί το έργο στην Ολυμπία Οδό, στην οποία ανήκε κατά την αρχική σύμβαση και εξαιρέθηκε το 2013 με την αναθεώρηση των συμβάσεων. Λογικά, μόλις επιστρέψουμε σε μια σχετική κανονικότητα, η ΕΕ θα δώσει το ΟΚ, ώστε να προχωρήσουν οι τελικές μελέτες και να ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες.
 

Home design

 

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.