Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δίκτυο 5G

Η μεγάλη ανατροπή που φέρνει το 5G στην Πελοπόννησο - Με ανοιχτές αγκάλες το υποδέχεται ο Νίκας

Πανεπιστήμια και startup θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιούν το 5G χωρίς οικονομική επιβάρυνση για έναν χρόνο, ώστε να αναπτύξουν απρόσκοπτα τεχνολογίες και εφαρμογές 5ης γενιάς, με το Δημόσιο να μετατρέπεται σε «εργαστήριο καινοτομίας».

Το 5G έρχεται και μαζί του φέρνει ένα πλήθος εφαρμογών που αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων. Με τον πρόσφατο Νόμο για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση και τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες -μια θεσμική παρέμβαση που έγινε δεκτή από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων στο Κοινοβούλιο της χώρας- ρυθμίζεται η τελευταία νομοθετική εκκρεμότητα. Αυτή της δέσμευσης του φάσματος που θα τεθεί προς δημοπρασία.

Το κράτος φιλοδοξεί να μετατραπεί σε «εργαστήριο καινοτομίας», προωθώντας την γρήγορη ανάπτυξη νέων ερευνητικών και επενδυτικών προγραμμάτων γύρω από το δίκτυο 5G.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπό τον Κυριάκο Πιερρακάκη επιδίωξαν να συνδυαστεί η άμεση είσοδος της χώρας στην εποχή του 5G μέσω της ρύθμισης ζητημάτων φάσματος με την διαμόρφωση όλων εκείνων των προϋποθέσεων για τη δημιουργία ενός λειτουργικού και βιώσιμου οικοσυστήματος για την ανάπτυξη εφαρμογών και υπηρεσιών 5G στη χώρα μας. Οι βασικές καινοτομίες που θα φέρει το 5G, δίχως άλλο, είναι οι υπερυψηλές ταχύτητες και η σταθερότητα της σύνδεσης. Αυτό θα σημάνει σαρωτικές αλλαγές ως προς τις δυνατότητες αξιοποίησης έξυπνων συσκευών και στην ευρεία χρήση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.

Μετασχηματισμός προς το μέλλον

Μεγάλος αριθμός επιχειρηματικών πεδίων θα έρθουν αντιμέτωπα με την μεγάλη πρόκληση του μετασχηματισμού τους λόγω του 5G. Και αυτοί οι καλοδεχούμενοι για τους χρήστες μετασχηματισμοί περιλαμβάνουν από τις «έξυπνες πόλεις», τις βιομηχανικές εφαρμογές και τις συγκοινωνιακές υποδομές καθώς και τα μέσα μαζικής μεταφοράς μέχρι την αγροτική παραγωγή και το περιβάλλον.

Αυτό θα συμβεί, διότι το 5G θα βελτιώσει θεαματικά τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται το φάσμα που θα ανήκει σε κάθε μια εταιρεία εξ αυτών που θα λάβουν μέρος στον επικείμενο διαγωνισμό, με μεγαλύτερη οικονομία και καλύτερη ανταπόκριση στη ζήτηση των καταναλωτών για δεδομένα.

Οι τεχνολογίες γύρω από το 5G – συμπεριλαμβανομένου του NB-IoT – θα επιτρέψουν σε απείρως περισσότερες συσκευές να συνδέονται ταυτόχρονα στο δίκτυο.

Ουσιαστικά, σε πλήρη ανάπτυξη τα δίκτυα 5G θα επιτρέψουν την ολοκληρωμένη διάθεση πολυαναμενόμενων εφαρμογών νέας γενιάς, όπως τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, ο μαζικός έλεγχος drones από το έδαφος, τα AR/VR για εκπαίδευση κτλ. Επίσης, θα καταστήσουν εφικτές μία σειρά από πολλά υποσχόμενες λύσεις – όπως το λεγόμενο slicing – διαμοιράζοντας έτσι το δίκτυο σε πολλαπλά εικονικά δίκτυα ώστε το καθένα να προσαρμόζεται στις ανάγκες της κάθε επιχείρησης.

Τι προβλέπει ο νέος νόμος

Με τον νέο Νόμο για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση και τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες ανοίγει ο δρόμος για την γρήγορη ανάπτυξη νέων ερευνητικών και επενδυτικών προγραμμάτων γύρω από το 5G.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Με σκοπό την αποκλειστική αξιοποίησή της για σκοπούς έρευνας ή/και ανάπτυξης ή/και καινοτομίας σε δίκτυα, προϊόντα ή/και υπηρεσίες που λειτουργούν σε υποδομές 5G ή σχετικές με αυτές, το Δημόσιο δεσμεύει τη ζώνη ραδιοσυχνοτήτων 3400-3410 MHz για δέκα (10) έτη.
  • Για τον ίδιο σκοπό το Δημόσιο δύναται να δεσμεύει 200 MHz από τη ζώνη συχνοτήτων των 26 GHz, που τυχόν παραμείνουν αδιάθετα μετά από την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας χορήγησης δικαιωμάτων. Επιπλέον, δύναται να αξιοποιεί μέρος των ζωνών συχνοτήτων 733-736 MHz και 788-791 MHz, που έχουν διατεθεί για άλλη πρωτεύουσα χρήση.
  • Συστήνεται ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Συμμετοχές 5G Α.Ε.» και το διακριτικό τίτλο «Συμμετοχές 5G Α.Ε.», η οποία αποτελεί θυγατρική του Υπερταμείου και έχει ως αποκλειστικό σκοπό τη σύσταση και διαχείριση του «Ταμείου Φαιστός».
  • Το «Ταμείο Φαιστός» έχει τη μορφή Αμοιβαίου Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Α.Κ.Ε.Σ.). Το ενεργητικό του «Ταμείου Φαιστός» προκύπτει  από  ποσό που αντιστοιχεί σε   ποσοστό 25% (είκοσι πέντε τοις εκατό) από τα έσοδα του Δημοσίου που θα προέρχονται από το διαγωνισμό που θα διενεργηθεί για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις χαμηλές (Low, L, <1GHz),  στις μεσαίες (Medium, M, 1 GHz-6GHz) και στις υψηλές (High, H, >6GHz) ζώνες συχνοτήτων, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η σχετική διαγωνιστική διαδικασία.
  • Το «Ταμείο Φαιστός» έχει ως αποκλειστικό σκοπό τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις, ο οποίες εδρεύουν στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος της Ευρωπαϊκής ένωσης ή σε τρίτη χώρα, υπό την προϋπόθεση ότι δραστηριοποιούνται στην έρευνα ή/και ανάπτυξη προϊόντων ή/και υπηρεσιών που λειτουργούν σε υποδομές 5G (ή σχετικές με αυτές) αυτών στην Ελλάδα, ενδεικτικά στους ακόλουθους κλάδους: μεταφορές/εφοδιαστική (logistics), μεταποίηση, βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, της αμυντικής, αγαθά και δίκτυα κοινής ωφέλειας, υγεία, τουρισμός, πληροφόρηση και μέσα ενημέρωσης.
  • Δεσμεύεται ένα τμήμα του φάσματος για το 5G, το οποίο θα παρέχεται δωρεάν για ερευνητικά προγράμματα και για ανάπτυξη βιομηχανικών παραγωγών. Πανεπιστήμια και startup θα έχουν με αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα να αξιοποιούν το 5G χωρίς οικονομική επιβάρυνση για έναν χρόνο, ώστε να αναπτύξουν απρόσκοπτα τεχνολογίες και εφαρμογές πέμπτης γενιάς. Έτσι, το Δημόσιο μετατρέπεται σε «εργαστήριο καινοτομίας».

Με ανοιχτές αγκάλες υποδέχεται το 5G ο Νικας

Ικανοποίηση για τις τεχνολογικές εξελίξεις που προοιωνίζεται για τη χώρα μας το νομοσχέδιο με τίτλο “Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης”, το οποίο πρόσφατα έγινε δεκτό από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, εξέφρασε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας:

«Χαίρομαι για τις εξελίξεις που υπάρχουν στην πατρίδα μας για το 5G, το οποίο αποτελεί πρόοδο και καθοριστική προϋπόθεση για την ανάπτυξη, ιδιαίτερα δε στην ανταγωνιστικότητα -αλλά, θεωρώ, και στην ποιότητα ζωής.

Η Περιφέρειά μας θα πρωτοστατήσει στην προσπάθεια ώστε η τεχνολογική εξέλιξη να έχει στον τόπο μας γόνιμο έδαφος, προκειμένου να βοηθήσει την κοινωνία μας σε όλα τα επίπεδα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης.

Home design

Riviera Banner

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.