Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πάρνωνας

Η απόλυτη ομορφιά της φύσης στον μεγαλύτερο ορεινό όγκο της Πελοποννήσου

Εξερευνώντας τον Πάρνωνα: Πλούσια βλάστηση, τρεχούμενα νερά, καταρράκτες, φαράγγια, παραδοσιακά χωριά, επιβλητικά μοναστήρια, κατάφυτα μονοπάτια.

Με πανέμορφες διαδρομές και γραφικά χωριά, ο Πάρνωνας αποτελεί τον ιδανικό τόπο για περιήγηση, πεζοπορία, ορειβασία και κυνήγι.

Ένα roadtrip στους ορεινούς όγκους της Αρκαδίας και της Λακωνίας σε φέρνει αγκαλιά με την παρθένα φύση. Ασφάλτινες ή ακόμα και χωμάτινες διαδρομές αλλά και μονοπάτια οδηγούν τον επισκέπτη σε δεκάδες χωριά, αρκετά από τα οποία όμως έχουν ζωή μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

 

Στις παρυφές του Πάρνωνα συναντάμε το γνωστό Λεωνίδιο και τον Τυρό, αλλά και μικρά πανέμορφα χωριά: Χάραδρος, Πέρα Μέλανα, Πραστός, Σίταινα, Πλάτανος, Κοσμάς, Καστάνιτσα, Άγιος Βασίλειος, Τσιτάλια, Παλαιοχώρι, Πλατανάκι. Και ακόμα τα Πελετά, Αμυγδαλιά, Πηγάδι, Κουνουπιά, Μαρί, Βλησιδιά, Άγιος Πέτρος, Καστριτοχώρια, Μελιγού, Βέρβενα, Δολιανά, Μαυρίκι, (άνω) Κούτρουφα, Βούρβουρα, Καρυές, Βαρβίτσα, Βαμβακού, Πολύδροσο, Βρέσθενα, Γεράκι και Άγιος Δημήτριος.

Διάσπαρτα είναι και τα Μοναστήρια: Μαλεβή, Λουκού, Έλωνα, Ορθοκωστά, Σίντσα, Πρόδρομος Καστρίου, κ.α.

Μονή Έλωνας

 

 

Η κορυφή του Πάρνωνα φτάνει τα 1940 μέτρα. Το υψηλότερο σημείο του είναι η Ψηλή Ράχη, στην οποία βρίσκονται τα ερείπια του ιερού της Αρτέμιδος. Άλλες ψηλές κορυφές είναι η Μεγάλη Τούρλα (1936μ.), η μικρή Τούρλα (1800μ.), η Γαϊτανοράχη (1801μ.), ο Προφήτης Ηλίας (1788).

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ορεινό όγκο της Πελοποννήσου. Ξεκινά από την Αρκαδία και καταλήγει μέχρι τον Κάβο Μαλιά.

 

 

Μοναδικό στην Ευρώπη είναι το δάσος δενδρόκερδου, γύρω από την Μονή Μαλεβής, το οποίο μάλιστα έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο και έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000. Στο Δίκτυο έχουν ενταχθεί ακόμα το ξεχωριστό καστανόδασος, που εκτείνεται γύρω από το χωριό Καστάνιτσα και το δρυόδασος Σέλας, που εκτείνεται γύρω από την Σίταινα.

Προστατευόμενη περιοχή είναι και ο μοναδικός υγρότοπος Μουστού.

 

 

Στον Πάρνωνα φύονται περισσότερα από 80 είδη σπάνιων και προστατευόμενων φυτών, ενώ ζουν προστατευόμενα είδη πουλιών, θηλαστικών αμφιβίων και ερπετών.

Χαρακτηρίζεται από πλούσια βλάστηση, με πεύκα, έλατα, δρύες και καστανιές. Τρεχούμενα νερά, πηγές και καταρράκτες, ανάμεσα σε φαράγγια (Λούλουγκα, Μάζα, Σπηλακίων, Τάνου, Δαφνώνα, Λούλουγκα κ.α.) θα μαγέψουν τον επισκέπτη.

Banner Home Design

Riviera Banner

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.