Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μανταρίνια

Χαριστική βολή για τις κλημεντίνες στην Αργολίδα

Ολοκληρωτική καταστροφή στα βόρεια του νομού - Το καλύτερο περιβόλι είχε 80% ζημιά.

Εκτεταμένα προβλήματα προκάλεσε στην Κλημεντίνη η έντονη βροχόπτωση των προηγούμενων εβδομάδων, με τις πρώιμες περιοχές της Αργολίδας να κοιτάζουν ακόμα και την ολοκληρωτική καταστροφή, σύμφωναμε τα όσα αναφέρει το ypaithros.gr.

Ήδη πάγωσαν οι εξαγωγές μανταρινιών στην Αργολίδα, κυρίως στα πιο βόρεια, όπου οι ζημιές μετά τις βροχοπτώσεις του προηγούμενου 20ήμερου αγγίζουν το 100%.

Η κατάσταση που δημιουργήθηκε επηρέασε και τις τιμές που δίνουν οι έμποροι, οι οποίες υποχώρησαν σε σχέση με τα επίπεδα των πρώτων εβδομάδων.

Το καλύτερο περιβόλι είχε 80% ζημιά

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ήρας, Χάρης Μακρής, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί, δήλωσε: «Οι εξαγωγές έχουν σχεδόν σταματήσει. Σε Σκαφιδάκι, Κεφαλάρι, Μύλους, Ελληνικό και Σχινοχώρι, το καλύτερο περιβόλι είχε 80% ζημιά. Οι εξαγωγείς στρέφονται προς τα Νόβα, τις Ναβαλίνες και τα Μέρλιν. Αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει ενδιαφέρον για Κλημεντίνη».

Η ζημιά είναι μικρότερη προς το κέντρο της Αργολίδας, αγγίζοντας το 40% κατά μέσο όρο.

Το ζήτημα τώρα είναι πότε και πώς θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί. Στις περιοχές Δρέπανο, Ασίνη και Λευκάκια, όπως ενημέρωσε ο Βασίλης Λαλιάτσης, πρόεδρος του ΤΟΕΒ Δρεπάνου και παραγωγός ο ίδιος, «η ζημιά ξεκίνησε από το 10% και έφτασε στο 60% λόγω των συνεχών βροχών. Μένει να μάθουμε πότε και πώς θα γίνει να υλοποιηθεί το αίτημά μας στο πρόγραμμα de minimis, για το οποίο περιμένουμε να δώσει το πράσινο φως το υπουργείο».

Εκμεταλλεύονται την αγωνία των παραγωγών για να αγοράσουν κοψοχρονιά

Οι εξαγωγείς κόβουν δειλά-δειλά στα πιο καθαρά περιβόλια, αυτά με τη μικρότερη ζημιά, περιγράφει την εικόνα η Άννα Λαμπάδα, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βρουστίου Αργολίδας. Οι τιμές έχουν πέσει τα 30 λεπτά μεικτά, που σημαίνει 22 καθαρά στον παραγωγό, «τιμή ασύμφορη για την Κλημεντίνη» καθώς, όπως λέει, οι έμποροι «εκμεταλλεύονται το πρόβλημα που δημιουργήθηκε και την αγωνία των παραγωγών να δώσουν ό,τι μπορέσουν».

Στην περιοχή της Επιδαύρου, η ζημιά φαίνεται να περιορίζεται σε χαμηλά επίπεδα, αλλά υπάρχει ακόμα πρόβλημα διάθεσης, δεδομένου ότι οι έμποροι δεν εμφανίζονται ακόμα στην περιοχή.

Θετικός για αποζημιώσεις ο Υπουργός

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρο Αραχωβίτη, με τη συμμετοχή του προέδρου του ΕΛΓΑ, Φάνη Κουρεμπέ, εκπροσώπων συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών της Αργολίδας, του αντιπεριφερειάρχη Τάσου Χειβιδόπουλου και βουλευτών του νομού.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός κράτησε θετική στάση απέναντι στο αίτημα για υπαγωγή στο πρόγραμμα de minimis.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.