home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΚοινωνίαΑρχείο

Χαρδαλιάς: Να γιατί κλείσαμε την Αργολίδα και την Σπάρτη

Απαντήσεις στις απορίες του κόσμου και σε όσα συζητούνται στην Αργολίδα για τους λόγους που παραμένει σε lockdown η περιοχή, έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως γνωστοποίησε τα μέτρα παρατείνονται μέχρι τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου μεταξύ άλλων στο δήμο Σπάρτης και στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας.

Στον Δήμο Σπάρτης υπάρχουν 48 ενεργά κρούσματα με 103 στενές επαφές που βρίσκονται ήδη σε κατ’ οίκον περιορισμό και στην Αργολίδα 57 ενεργά κρούσματα με 169 στενές επαφές.

Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατούσε στην Αργολίδα όταν ελήφθησαν τα μέτρα ο υφυπουργός είπε:

Διαβάστε ακόμα

«Για να μην ακούγονται κάποιες ανακρίβειες ως προς τη λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων πρέπει να τονίσω τα δεδομένα είναι τα εξής: Για την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδα η περιοχή στις 13 Ιανουαρίου είχε 65 ενεργά κρούσματα από την ιχνηλάτηση των οποίων εντοπίστηκαν 156 στενές επαφές. Επιπρόσθετα πέρα από 14 κρούσματα στο Ναύπλιο και 10 στο Άργος, τα υπόλοιπα ήταν διάσπαρτα στην Περιφερειακή Ενότητα, γεγονός που καθιστούσε απαραίτητη τη λήψη μέτρων για όλη την περιοχή για να αποφευχθεί νέα περαιτέρω εξάπλωση του ιού. Στοιχεία τα οποία τέθηκαν εις γνώστη της επιτροπής από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικης Προστασίας κ. Παπαγεωργίου για να μπορέσουν να ληφθούν και οι κατάλληλες αποφάσεις».

Απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στους δημάρχους Ερμιονίδας Γιάννη Γεωργόπουλο και Επιδαύρου Τάσο Χρόνη που εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους ως προς την αναγκαιότητα επιβολής πρόσθετου lockdown στους δήμους τους, οι οποίοι έχουν χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε:

«Ταυτόχρονα επειδή διαβάζω αιτιάσεις κάποιων αυτοδιοικητικών που προσπαθούν να εξηγήσουν τις αποφάσεις μας σε σχέση αποκλειστικά και μόνο με τον αριθμό των κρουσμάτων, να επαναλάβουμε ότι για να αξιολογηθεί η επιδημιολογική εικόνα μίας περιοχής δεν εξετάζουμε μόνο τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, όπως το αν τα κρούσματα ανήκουν σε συγκεκριμένο πυρήνα, σε κλάστερ ή είναι διάσπαρτα σε όλη την κοινότητα, πόσες high risk επαφές δείχνει η ιχνηλάτησή τους, αλλά και αν υπήρχε μετακίνηση των κρουσμάτων και των επαφών τους από δήμο σε δήμο».

Ο υφυπουργός έφερε ως παράδειγμα την περιοχή της Λιβαδειάς, συμπεραίνοντας: «Άρα η εντός των περιφερειακών ενοτήτων κινητκότητα και αμοιβαιότητα μετακινήσεων μεταξύ αστικών κέντρων είναι ένα ακόμα κριτήριο για αξιολόγηση».

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς για την αναγκαιότητα λήψης πρόσθετων μέτρων: «Στην πολιτική προστασία δεν βιαζόμαστε να κλείσουμε περιοχές, αντίθετα έχουμε άμεσα αντανακλαστικά για να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές. Γι’ αυτό και οι αποφάσεις λαμβάνονται ως προληπτικό μέτρο ώστε κάθε εστία που εντοπίζεται να ελέγχεται, να στεγανοποιείται άμεσα και αποτελεσματικά, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά, χωρίς χαραμάδες εξάπλωσης, χωρίς περιθώρια δημιουργίας επιδημιολογικών πολλαπλασιαστών. Και γι’ αυτό άλλωστε η πολιτική προστασία διατηρεί πάντα, αν δει σε τοπικό επίπεδο κάποια ανησυχητική έξαρση της πανδημίας ή οποιαδήποτε ένδειξη αυτής, να επιβάλει γρήγορα τοπικά περιοριστικά μέτρα». 

«Αγαπητοί συμπολίτες, είναι μία στιγμή που όλοι μας πρέπει να παραμείνουμε συνετοί και πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί», κατέληξε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button