Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γιάννης Γκιόλας

H Επικουρική Ασφάλιση και η κρυφή ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας

Του Γιάννη Γκιόλα*

Δεν ήταν τυχαίο το ότι όλο το Πρόγραμμα της Ν.Δ. εξαντλήθηκε σε ένα μικρό, γενικότερο και αόριστο κείμενο-ευχολόγιο. Όλα συναρτώνται με τους ρυθμούς ανάπτυξης, που θα εκτινάσσονταν με την -κατ’αυτούς- διαγραφόμενη νίκη της ΝΔ. Προσδοκίες, αυταπάτες ή ιδεοληψίες;

Η προγραμματική αφωνία τους όμως και η σκόπιμη αοριστολογία δεν ήταν δυνατόν να κρύψουν ολοκληρωτικά την ατζέντα που απειλεί τα λαικά εισοδήματα και τις κοινωνικές κατακτήσεις.

Για το Ασφαλιστικό κάτι μαγειρεύουν, που δεν μοιάζει να ισχυροποιεί τις συντάξεις των εργαζομένων.

Έβαλαν στο στόχαστρο την επικουρική ασφάλιση και σκοπεύουν να την εκχωρήσουν στις πολυεθνικές ασφαλιστικές εταιρίες.

Η κρυφή ατζέντα που δεν διαψεύστηκε από την ηγεσία της Ν.Δ. προβλέπει την υποχρεωτική ένταξη στον ιδιωτικοποιημένο επικουρικό πυλώνα. Οι προβλέψεις ακραίες, νεοφιλελεύθερες και επικίνδυνες για τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τον Δημόσιο φορέα.

Είναι προφανές πλέον ότι : α) Το σύνολο των νέων ασφαλισμένων από το 2021 και μετά, θα μπει υποχρεωτικά στο ιδιωτικοποιημένο σύστημα. β) Η εισφορά που θα ανέρχεται σε 7% θα επεκταθεί σε όλες τις κατηγορίες  των ασφαλισμένων, δηλαδή εκτός των εργαζομένων στον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, θα περιληφθούν αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες. γ)  Θα καταργηθούν τα βαρέα και ανθυγιεινά. Και τέλος δ) Το σοβαρότερο απ΄όλα, το κόστος μετάβασης περί τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, που από μόνο του θα είναι στο ύψος ενός ΝΕΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, δεν θα καλυφθεί από τις ασφαλιστ(ρ)ικές εταιρίες αλλά από το Ελληνικό Δημόσιο και όλους εμάς τους Έλληνες πολίτες.

Απλή απάντηση στο ερώτημα, «Τι σημαίνει κόστος μετάβασης»;  Αφού οι νεότεροι δεν θα καταβάλουν πλέον εισφορές στο Ταμείο από το οποίο πληρώνονται οι παλαιότεροι, τις επικουρικές τους συντάξεις, κάποιος πρέπει να τις πληρώνει σε βάθος τριάντα χρόνων. Μαντέψτε με ευκολία, ποιος θα είναι..!!

Οι ασφαλιστικές εταιρίες δηλώνουν: «Όχι ευχαριστούμε. Θα πάρουμε μόνο τα κέρδη». Άρα,  το κόστος, θα το αφήσουν να το πληρώσουμε εμείς.

Οι της Ν.Δ. επιλέγουν τις Ασφαλιστικές εταιρίες διότι αυτές θα επενδύσουν και θα προσμένουν κέρδη. Έλα όμως, που το παραμύθι αυτό στο τέλος έχει και Δράκο..!!

Αν τα ρίσκα των επενδύσεων δεν αποδώσουν, (βλέπουμε περιπτώσεις όπως η ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ), προφανώς ξέρουμε όλοι ποιος θα πληρώσει τον «βαρκάρη». Για να μην αναφερθώ και στους μισθούς και τα μπόνους των golden boys και των μεγαλοστελεχών αυτών. Ψίχουλα..!!

Κάτι τέτοιο προέβλεπε και το Ασφαλιστικό σύστημα του δικτάτορα Πινοσέτ στη Χιλή. Δεν ήταν κακό επειδή ήταν χουντικής έμπνευσης. Ήταν απλά, ακραία νεοφιλελεύθερο και επικερδές για τους ασφαλιστικούς κολοσσούς αλλά ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα λαικά συμφέροντα.

Σας ευχαριστούμε αλλά ΔΕΝ θα πάρουμε. Με την ψήφο μας θα βάλουμε φραγή στις κρυφές επιδιώξεις μιας ανάλγητης πολιτικής δύναμης, που ως προμετωπίδα θέτει το συμφέρον των καπιταλιστικών κολοσσών, σκορπίζοντας ανασφάλεια και ακραία φτώχεια στο λαό.

* Ο Γιάννης Γκιόλας είναι υποψήφιος βουλευτής Αργολίδας με τον ΣΥΡΙΖΑ

Banner Home Design

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.