home design 800x400
home design 1170Χ320

Τολό: Γοητευτικό ψαροχώρι, ιδανικό ορμητήριο για τέλειες διακοπές

Το Τολό είναι χωριό του Δήμου Ναυπλιέων με περίπου 2500 κατοίκους, χτισμένο κατά μήκος μιας μεγάλης παραλίας στις ακτές του Αργολικού κόλπου. Η μεγάλη του παραλία σε συνδυασμό με τα 3 νησάκια που το περιβάλλουν (Κορωνήσι, Ρόμβη, Δασκαλιό) και που δημιουργούν ένα ασφαλές καταφύγιο για τα σκάφη, το έχει καταστήσει έναν από τους πιο τους δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς.

Βρίσκεται σε απόσταση 11 χλμ. νότια του Ναυπλίου και τη θερινή περίοδο προσελκύει πολλούς τουρίστες από διάφορες χώρες του κόσμου. Το χωριό διαθέτει άριστη τουριστική υποδομή και φημίζεται για την φυσική του ομορφιά, τη μοναδική παραλία πλησίον της Αθήνας με τόσο ψιλή άμμο και την φιλοξενία των κατοίκων (έχει γραφτεί και βιβλίο γι’ αυτό). Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Ασίνης, και λίγο μακρύτερα οι «χρυσοποίκιλτες» Μυκηνές και η διάσημη Επίδαυρος.

Τοπικά προϊόντα, υπηρεσίες και εξορμήσεις

Το Τολό ήταν και είναι ένα ψαροχώρι και γι’ αυτό φημίζεται για τα φρέσκα ψάρια του, την ψαρόσουπά του και τα νόστιμα θαλασσινά προϊόντα του.

Οι επιλογές για τον επισκέπτη είναι άπειρες και καλύπτουν όλα τα γούστα, γευστικά και ψυχαγωγικά. Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι υψηλού επιπέδου και σε προσιτές τιμές.

Μεγάλη και η γκάμα των δυνατών εξορμήσεων στα κοντινά νησιά, το Ναύπλιο και τα ενδότερα της Αργολίδας. Μονοήμερες κρουαζιέρες για Ύδρα, Σπέτσες και Μονεμβασιά εκτελούνται σχεδόν καθημερινά, καθιστώντας το ένα μοναδικό ορμητήριο για ακριβότερους προορισμούς. 

Διακοπές Τολό

Τα κουβαδάκια και στην παραλία

Η παραλία του Τολού δεν έχει πάρει τυχαία το όνομα της. Η «Ψιλή Άμμος» είναι η μοναδική κοντινή παραλία στην Αθήνα με αυτό το χαρακτηριστικό, έχοντας κάποια κοινα χαρακτηριστικά με τον Σίμο της Ελαφοννήσου. 

Πρόκειται για μια πανέμορφη παραλία με εκτεταμένη χρυσαφένια και ψιλή άμμο, αμμώδη βυθό και πεντακάθαρα ρηχά νερά. Τα νερά της εντυπωσιάζουν τους λουόμενους, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες που η διαύγειά τους κάνει την παραλία να θυμίζει τεράστια πισίνα.

Είναι ιδανική για οικογένειες, αλλά και παραθεριστές όλων των ηλικιών, συνδυάζοντας την ηρεμία και τη γαλήνη που προσφέρει το τοπίο με τη ζωντάνια και το ψυχαγωγικό κομμάτι, είτε αυτό έχει να κάνει με τα θαλάσσια σπορ, είτε με την διασκέδαση στα παρακείμενα Beach bar. Βραβεύεται κάθε χρόνο με Γαλάζια Σημαία.

Διακοπές Τολό

Βλέφαρο στην Ιστορία

Ο Όμηρος είναι ο πρώτος που παραθέτει στοιχεία για τον κόλπο του Τολού και της αρχαίας Ασίνης. Σύμφωνα με πηγές το σημερινό Τολό (Παλαιότερα ονόματα «Τουλόν», «Port d Aulon», «Μινώα») οικοδομήθηκε κοντά στα ερείπια της αρχαίας πόλης. Στην περιοχή σώζονται μερικά τμήματα του τείχους της αρχαίας ακρόπολης. Περίπου το 700 π.Χ. η περιοχή σχεδόν εγκαταλείπεται ως τον 3ο π.Χ. αι., οπότε παρατηρείται μια νέα εγκατάσταση ανθρώπων. Τη βυζαντινή περίοδο η περιοχή αρχίζει να αξιοποιεί το λιμάνι της και να δέχεται νέο πληθυσμό. Το 1204 μ.Χ, την εποχή των Σταυροφόρων, όλη την περιοχή ελέγχουν οι Φράγκοι.

Αργότερα το 1389 μ.Χ οι Ενετοί κατακτούν το Τολό, το οποίο χρησιμοποιούν σαν δεύτερο ναυτικό σταθμό για το στόλο τους μέχρι το 1540 μ.Χ., οπότε παραχωρείται στους Οθωμανούς. Τo 1686, η Βενετική ομάδα με τον αντιναύαρχο Μοροζίνη ξεκινάει με στράτευμα να πολιορκήσει το τουρκοκρατούμενο Ναύπλιο. Σαν σημείο κατάλληλο να δεχτεί τις δυνάμεις του και να αποτελέσει ορμητήριο της εκστρατείας του επιλέγει τον κόλπο του Τολού ως το πιο ασφαλές λιμάνι της περιοχής, ενώ η παραλία μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν καταυλισμός του στρατεύματος. Μετά την επιτυχή έκβαση της εκστρατείας και μέχρι το 1718 που η περιοχή έπεσε ξανά στα χέρια των Τούρκων, το Τολό θα χρησιμοποιηθεί ως υποσταθμός του Ενετικού Στόλου.

Διακοπές Τολό

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας λειτουργούσε και το Δασκαλείο, στο ομώνυμο νησί του κόλπου, όπου προσπαθούσαν να μάθουν κρυφά στα παιδιά τη γλώσσα και την ιστορία.Αργότερα στο Τολό παραχωρείται γη σε πρόσφυγες από την Κρήτη που προσπαθούσαν να γλυτώσουν από τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του νέου κατακτητή, του Αιγύπτιου αντιβασιλέα Μωχάμεντ Αλή, στον οποίο είχε παραχωρηθεί το νησί ως αντάλλαγμα των ηπηρεσιών στους Οθωμανούς.

Με Βασιλικό Διάταγμα το 1834 θεμελιώνεται στο λιμάνι του Τολού πόλη με το όνομα Μινώα προς τιμή του βασιλιά της Κρήτης Μίνωα.  Μετά την απελευθέρωση της Κρήτης όσοι από τους πρόσφυγες παρέμειναν στην περιοχή στράφηκαν στη μεγάλη τους αγάπη, τη θάλασσα και δημιουργήσαν ένα μικρό, γραφικό, ψαράδικο χωριό που ζούσε απομονωμένο, στους δικούς του ρυθμούς και το οποίο στα 1916 γίνεται η κοινότητα Τολού. Μια σχέση που κρατά ως σήμερα, καθώς το Τολό διαθέτει το μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο της Αργολίδας.

Διακοπές Τολό

Κατά τη  διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου στο Τολό εγκαταστάθηκε  Ναυαρχείο του γερμανικού και ιταλικού στόλου. Οι κάτοικοι υπέφεραν πολύ. Οι άνδρες υποχρεώνονταν να παραδίδουν την ψαριά τους στους κατακτητές και τα γυναικόπαιδα να τους υπηρετούν. Από τα μέσα του 20ου αιώνα με υπόβαθρο τη φυσική ομορφιά του κόλπου, την ηρεμία του τοπίου και τους κοντινούς αρχαιολογικούς χώρους, το Τολό αλλάζει και μετατρέπεται σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο τουριστικό θέρετρο που φιλοξενεί τουρίστες από πολλά μέρη της γης.

Μία ματιά από ψηλά

Ο Alex με το drone του δίνει μία πανοραμική άποψη του χωριού, συνθέτωντας μία ρομαντική και ειδυλλιακή εικόνα.

 

Πώς θα πάτε

Το Τολό απέχει περίπου 11 χλμ. από την πόλη του Ναυπλίου. Για όσους δεν διαθέτουν μεταφορικό μέσο, το ΚΤΕΛ Αργολίδας έχει καθημερινά  τακτικά δρομολόγια με προορισμό το χωριό.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis