home design 800x400
home design 1170Χ320

Γοητευτικό, προσιτό, με 10 χλμ. παραλία! Πώς η «νύφη του Αργολικού» μαγνητίζει τους επισκέπτες

paralio_astros

Μόλις μισή ώρα με το αυτοκίνητο από το Ναύπλιο και 2 ώρες από την Αθήνα. Τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη και θεωρείται ως ένα από τα πιο ανερχόμενα παραλιακά τουριστικά θέρετρα της Πελοποννήσου και το κορυφαίο της Αρκαδίας λόγω και της εγκύτητας με την Τρίπολη. Ο λόγος για το Παράλιο Άστρος.

Βρίσκεται στην ανατολική Πελοπόννησο, στα παράλια της Βόρειας Κυνουρίας και βρέχεται από τα νερά του Αργολικού κόλπου. Το όνομά του το οφείλει στο σχήμα του λόφου που ονομάζεται «Νησί» και θυμίζει άστρο.

 

Ο οικισμός και η παραλία

Στην κορυφή του λόφου δεσπόζει ένα μεσαιωνικό φρούριο και η θέα από κει είναι υπέροχη. Τα γραφικά σοκάκια και η παραδοσιακή αρχιτεκτονική χαρακτηρίζουν τον οικισμό που διαθέτει ένα πολύ αξιόλογο παραλιακό μέτωπο, για βόλτα αλλά και για βουτιές. Στο όμορφο λιμάνι του δένουν ταχύπλοα, αλιευτικά και καΐκια. Δίπλα στη μαρίνα με τα σκάφη, μια στήλη σε πληροφορεί ότι εδώ αποβιβάστηκε ο Δημήτριος Υψηλάντης τον Ιούνιο του 1821 για να αναλάβει την ηγεσία του Αγώνα.

Η κρυστάλλινη ακρογιαλιά του Παράλιου Άστρους είναι το σήμα κατατεθέν και ο λόγος που το έχει αναδείξει σε ένα από τα πιο αγαπημένα θέρετρα της ανατολικής Πελοποννήσου. Το παραλιακό μέτωπο που το περιβάλλει είναι μήκους 10 χιλιομέτρων, ότι πρέπει γι’ αυτούς που αναζητούν για τις διακοπές τους ένα μέρος με ζωντάνια αλλά… ευρύχωρο, υπό τον φόβο συνωστισμού. Οι επιλογές για κολύμπι είναι απεριόριστες, από αμμουδερές παραλίες ή με βότσαλο και από οργανωμένες μέχρι απόμερες.

Φώτο: Φάνης Τσίρος

Στην περιοχή υπάρχει ανοιχτό θέατρο με την επωνυμία «Μελίνα Μερκούρη» και σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται ένας πετρόχτιστος φάρος που πλαισιώνεται από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Ο φάρος λειτούργησε για πρώτη φορά το 1893 αλλά είναι ανενεργός από το 1999. Ανήκει στην Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού. 

Στο χωριό υπάρχουν δεκάδες καφέ, ταβέρνες, beach bar και αξιόλογες επιλογές σε ενοικιαζόμενα δωμάτια για πολυήμερες διακοπές. Στον πλακόστρωτο πεζόδρομο με τα όμορφα πέτρινα κτίσματα υπάρχουν πολλά μαγαζιά για κρέπες, βάφλες και παγωτό, καθώς επίσης εμπορικά καταστήματα και σουβλατζίδικα. Μία προσιτά οικονομικά επιλογή στο σύνολό της.

Φώτο: Eleni Kalogeropoulou

 

Το κάστρο

Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται το Κάστρο Παραλίου Άστρους που σύμφωνα με το Χρονικό του Μορέως, χτίστηκε το 1256 από τον ηγεμόνα του Πριγκηπάτου της Αχαΐας, Γουλιέλμου Β΄ Βιλλεαρδουίνου, προκειμένου να υποτάξει τους Τσάκωνες που κατοικούσαν στην περιοχή. Το κάστρο ονομαζόταν Castello della Estella δηλαδή Κάστρο του Αστεριού, λόγω του αστεροειδούς σχήματος της χερσονήσου στην οποία είχε χτιστεί. Η κωμόπολη που βρίσκεται πάνω στο λόφο κοντά στο κάστρο ονομαζόταν Νησί ονομασία που έχει παραμήνει γνωστή εώς σήμερα. Το κάστρο που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου κτίστηκε σχεδόν ταυτόχρονα με το Κάστρο της Ωριάς, το οποίο χτίστηκε για τον ίδιο σκοπό. Το 1465, κατά τον Πρώτο Ενετο-Τουρκικό Πόλεμο, το κάστρο παραδίδεται στον Ενετό διοικητή του Ναυπλίου, Christophoro de Priuli. Τα επόμενα χρόνια το κάστρο παρήκμασε και οι μεσαιωνικές οχυρώσεις του κατέρρευσαν.

 

Το κάστρο διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Την περίοδο του 1821 οι πλούσιοι έμποροι του εξωτερικού, αδερφοί Ζαφειρόπουλοι (Κωνσταντίνος, Ιωάννης και Παναγιώτης), με καταγωγή από τον Άγιο Ιωάννη, οχυρώνουν το κάστρο φτιάχνοντας εκεί τις κατοικίες τους. Στις 4 Αυγούστου 1826, 1.200 στρατιώτες που είχαν κλειστεί μέσα στο κάστρο νίκησαν τον πολυάριθμο στρατό του Ιμπραήμ που το πολιορκούσε. Το 1833, ο Πάνος Ζαφειρόπουλος (Άκουρος), αφιέρωσε το κάστρο στο Βασίλειο της Ελλάδας και στον βασιλιά Όθωνα. Στις αρχές του 20ου αιώνα, το κάστρο εγκαταλείφθηκε και ερημώθηκε.

Το Παράλιο Άστρος από ψηλά:

 

Το Παράλιο Άστρος σε εικόνες:

 

 

Φάρος Άστρος

 

Άστρος θέατρο

 

 

 

 

 

 

 

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis