home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΠολιτικήΑρχείο

Γκιόλας: Να μην εξαιρεθούν από την έκτακτη επιδότηση οι νέοι επιστήμονες με έναρξη από 1/1/2020

Ερώτηση κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας προς τους συναρμοδίους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, για να μην εξαιρεθούν οι νέοι επιστήμονες (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, οικονομολόγοι, γεωτεχνικοί) που έκαναν έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας από την 1/1/2020, της χορήγησης έκτακτου επιδόματος των 400 ευρώ, που προτίθεται η Κυβέρνηση να δώσει.

Στην ίδια ερώτηση περιέχεται και το αίτημα αύξησης του πενιχρού ποσού των 400 ευρώ. Την ερώτηση συνυπογράφουν ακόμη 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

«Θέμα :  α. «Αναγκαία η χορήγηση της έκτακτης επιδότησης νέων επιστημόνων και σε όσους έκαναν έναρξη επαγγέλματος μετά την 1/1/2020.

β. Απαραίτητη και η αύξηση του γλίσχρου ποσού των 400 ευρώ».

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση στον Τύπο ο  υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης σε τηλεδιάσκεψη που διεξήχθη με τους εκπροσώπους των Επιστημονικών Συλλόγων της χώρας, περιέγραψε τους βασικούς άξονες του σχεδίου του σχεδίου που επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών για την καταβολή έκτακτου επιδόματος 400 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς , οικονομολόγους, γεωτεχνικούς). Αναφέρθηκε μάλιστα στην ανάγκη θέσπισης κριτηρίων για την χορήγηση της εν λόγω ενίσχυσης.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ανέφερε ότι η επιδότηση θα δοθεί με έμφαση στους νέους και αυτούς που έχουν χαμηλό εισόδημα.

Πλην όμως ένα εκ των δύο κριτηρίων που περιέλαβε στις προυποθέσεις καταβολής του, είναι και η μείωση των εσόδων για την περίοδο Απριλίου – Δεκεμβρίου 2020 σεσχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Κατ’ αυτόν όμως τον τρόπο αποκλείονται οι νέοι επιστήμονες που έκαναν έναρξη επαγγέλματος μετά την 1-1-2020 και έτσι στερούνται του ελαχίστου αυτού βοηθήματος οι νέοι επαγγελματίες αυτοί , που πρωτίστως έχουν την ανάγκη του ελάχιστου αυτού βοηθήματος, που γι’ αυτούς όμως είναι καθοριστικό, ουσιώδες και απαραίτητο.

Επειδή και οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων ζήτησαν επιμόνως να μην ισχύσει το άδικο αυτό κριτήριο, δηλαδή αποκλεισμός των νέων επιστημόνων που ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους πέρυσι και φέτος και επιπροσθέτως να περιλάβει και όλους τους επιστήμονες με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ, το οποίο μετά δυσκολίας καλύπτει τις βασικές και στοιχειώδεις ανάγκες ενός επαγγελματία (διαβίωση, στέγαση, ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές αναγκαίες δαπάνες).

Ερωτώνται οι κ Υπουργοί:

  1. Θα συμπεριλάβουν και τους νέους επιστήμονες που έκαναν έναρξη  εργασιών τους από 1-1-2020 και μετά;
  2. Θα εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες για την αναγκαία αύξηση του έκτακτου πλην γλίσχρου επιδόματος των 400 ευρώ;»

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button