Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Γιορτάζει το κρασόχτιστο ξωκλήσι της Καραθώνας

ΔημοσιεύτηκεΤρί. 20 Μάιος. 2014
από admin

Τη γιορτή του είχε σήμερα το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του "Κρασόκτιστου" στην παραλία της Καραθώνας. Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο πρωτοπρεσβύτερος Ελευθέριος Μίχος, ιερέας της Ευαγγελίστριας Ναυπλίου. Μετά το τέλος του εσπερινού και την ανακομιδή των Λειψάνων του Αγίου Νικολάου, έγινε λιτάνευση της εικόνας του Αγίου από την εκκλησία ως το λιμανάκι.

Πρόκειται για ένα εξωκλήσι στην περιοχή της παραλίας Καραθώνας, 7 χιλιόμετρα από την πόλη χτισμένο την περίοδο της Α’ Ενετοκρατίας από έναν καπετάνιο που μετέφερε κρασί από κάποιο νησί του Αιγαίου προς το Ναύπλιο που ήταν τότε ένα μεγάλο λιμάνι και κέντρο εμπορίου προς την Ευρώπη και την Ανατολή.

Ο καπετάνιος με το πλοίο του μπαίνοντας νύχτα στο λιμάνι έπεσε σε σφοδρή κακοκαιρία, μιας και το μέρος εκείνο το πιάνει ιδίως τον χειμώνα ο καιρός, ο καπετάνιος τότε για να σωθεί έταξε να φτιάξει μια εκκλησία σε εκείνο το μέρος αφιερωμένη στον προστάτη των ναυτικών  Άγιο Νικόλαο. Έτσι έγινε, το καράβι σώθηκε και ο καπετάνιος πραγματοποίησε το τάμα του και έφτιαξε την εκκλησία και μάλιστα με πολύ κόπο λόγω του δύσβατου της περιοχής, μάλιστα αντί για νερό την λάσπη την έφτιαξε με κρασί...

Από τότε το εκκλησάκι στέκει αγέρωχο μέσα στους αέρηδες τα κύματα του χειμώνα και κόντρα στα φυσικά φαινόμενα αλλά και χάρη στις προσπάθειες του εκκλησιαστικού συμβουλίου της ενορίας της Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου. Καταφέρνει μέχρι και σήμερα να είναι φύλακας άγγελος σε όλα τα πλοία που μπαίνουν στο λιμάνι της πόλης. Για να πάει κανείς εκεί περπατά λίγα χιλιόμετρα μέσα από ένα μονοπάτι και σαν όαση βλέπει το πανέμορφο αυτό εκκλησάκι. 

Ετικέτες

Άγιος Νικόλαος Κρασόκτιστος Καραθώνα Γιορτή

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.