Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θεατράκι Νέας Κίου

Γιατί έγινε πέτρα του σκανδάλου το θεατράκι της Νέας Κίου

Αγκυλώσεις για έναν χώρο καλλιτεχνικής δημιουργίας

Ένας νέος χώρος καλλιτεχνικής δημιουργίας είναι έτοιμος και οσονούπω θα υποδεχθεί τους θεατρόφιλους της Νέας Κίου, και όχι μόνο. Με ενέργειες της δημοτικής αρχής Άργους Μυκηνών δημιουργήθηκε ένα υπαίθριο θεατράκι στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, προκειμένου να φιλοξενηθούν εκεί οι θεατρικές ομάδες του χωριού. Παράλληλα δίνεται ζωή σε έναν αναξιοποίητο χώρο.

Όμως η υπαίθρια εγκατάσταση δεν έγινε δεκτή μετά βαϊων και κλάδων από όλους. Μια μικρή μερίδα κατοίκων της Ν. Κίου αντέδρασαν εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην τοποθέτηση κερκίδων σε αυτό το σημείο, ζητώντας να εγκατασταθεί αλλού το θεατράκι. Μάλιστα συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, υπογράφοντας ψήφισμα το οποίο θα παραδοθεί στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου.

Οι αντιδρώντες κάτοικοι κάνουν λόγο για τήρηση της νομοθεσίας μέσω σχετικών αδειών, μελετών και τήρησης των κανόνων ασφαλείας. Σε αυτό ο δήμαρχος Άργους Μυκηνών απάντησε δείχνοντάς τους τα σχετικά έγγραφα.

Καμπόσος: Παρατράγουδα από 30 άτομα

Ο δήμαρχος Άργους Μυκηνών απαντώντας στα όσα προηγήθηκαν τις προηγούμενες μέρες αναφορικά με την κατασκευή ανοιχτού θεάτρου στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής ανέφερε:

«Είναι ένα θέμα που έχουν δημιουργήσει 30 άτομα στην Νέα Κίο.

Πρόκειται για παρατράγουδα γιατί κάποιοι άνθρωποι που έρχονται από το παρελθόν με μια αρνητική θέση για την κοινωνία, ίσως είναι ενοχλημένοι από τις πολλές παροχές που έχουν γίνει στην Νέα Κίο όπως για παράδειγμα να έχουν τηλέφωνο στο σπίτι τους όλοι οι κάτοικοι και να μπορούν να καλούν όλο το βράδυ την security αν αισθανθούν ανασφάλεια. Αφού δεν μπορεί η Πολιτεία να λύσει το πρόβλημα κάνει ο δήμος ότι μπορεί.

Οι δυο πολιτιστικοί σύλλογοι κάθε χρόνο ανεβάζουν έργα. Αντί να στήνουμε εξέδρες δεξιά και αριστερά είπαμε να στήσουμε ένα θεατράκι. Έμαθα ότι μαζεύονται κάποιοι που τους μαύρισε ο κόσμος στις εκλογές και αυτό μάλλον τους ενοχλεί πολύ και έχουν μια άρνηση και πραγματικά ούτε καν θέλω να συζητήσω μαζί τους. Δεν αποτελούν καμία πλειοψηφία, δεν ήρθαν ποτέ να με βρουν και να μιλήσουν μαζί μου, δεν θέλουν το διάλογο, ζουν σε άλλες εποχές. Υπάρχουν όλες οι άδειες και οι εγκρίσεις από τους αρμόδιους φορείς. Όλα τα έγγραφα, οι μελέτες, τα σχέδια και οι αδειοδοτήσεις. Δίπλα στο θεατράκι υπάρχει ένα μαγαζί υγιειονομικού ενδιαφέροντος, σε αυτόν κάνουν ζημιά και τον μισούν γιατί μάλλον….ψηφίζει Καμπόσο. Σε πιο μέρος του πλανήτη όταν υπάρχει συνάθροιση 300-400 ατόμων δεν θέλεις να υπάρχει τουαλέτα;

Είπαμε λοιπόν την ώρα της εκδήλωσης να υπάρχουν τουαλέτες συνδεδεμένες με τον βιολογικό ώστε οι άνθρωποι να μην τρέχουν δεξιά και αριστερά. Αυτό σημαίνει πολιτισμός.  ‘Η να τσιτσιδώνονται οι ηθοποιοί και να βάζουν κουβέρτες γύρω γύρω. Και να μην υπάρχει ένα χώρος να αλλάξουν. Τριτοκοσμικά πράγματα δηλαδή. Τριτοκοσμικά πράγματα δηλαδή. Θέλουν να μην γίνει τίποτα για να έχουν να λένε ότι ο Καμπόσος δεν έκανε τίποτα. Αφήστε να δημιουργήσουμε αυτά που πρέπει και μην έχετε το αντί στο μυαλό σας. Η δημοτική αρχή είναι εδώ, δεν μπαίνει σε συναλλαγές και προχωράμε όπως πρέπει να προχωρήσουμε. Δημοκρατικά και βάσει της επιταγής του λαού. Όπως μας όρισε ο λαός, έτσι θα προχωρήσουμε».

Τι ζητούν οι αντιδρώντες κάτοικοι

Ομόφωνα υπογράφηκε το σχετικό ψήφισμα που ζητά την απομάκρυνση των κερκκίδων από αυτό το σημείο. Όπως σημειώνεται σε αυτό: 

«Σήμερα Τετάρτη 28/8/2019 συνεδρίασε έκτακτα το Τοπικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Κίου μετά από αίτημα μεγάλου αριθμού πολιτών ως Πρωτοβουλία κατά της αυθαιρεσίας και της χωρίς νομιμότητα δραστηριότητας της Δημοτικής αρχής στο χώρο της Νέας Κίου με αφορμή δραστηριότητες του Δήμου στο “Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής”.

Το αίτημα αφορούσε στο επιχειρούμενο να εκτελεστεί παράνομα έργο εγκατάστασης στο “Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής” ανοιχτού θεάτρου και εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης του χωρίς καμία μελέτη και αδειοδότηση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Η απάντηση του Τοπικού Συμβουλίου στο σύνολο του ήταν πως ουδέποτε ενημερώθηκε επίσημα από τον Δήμο για την πρόθεση να υλοποιηθεί το έργο αυτό στη Νέα Κίο δεν του ζητήθηκε να εκφράσει γνώμη επ’ αυτού δεν έχει υποβάλει πρόταση και δεν έχει πάρει καμία σχετική απόφαση.

Μετά από την επίσημη αυτή τοποθέτηση του Τοπικού Οργάνου καθώς επιβεβαιώνεται η θέση μας ότι η Δημοτική αρχή λειτούργησε όπως και σε άλλες περιπτώσεις αλαζονικά αγνοώντας Φορείς και πρόσωπα στη Νέα Κίο που εδώ και 40 χρόνια ασχολούνται με κατάθεση ψυχής χωρίς ιδιοτέλεια με την παραγωγή Πολιτισμού και δράσεων, έχοντας κρατήσει τον τόπο μας στις ψηλότερες θέσεις του σημαντικού αυτού τομέα, δηλώνουμε ότι

α) Είμαστε υπέρ της δημιουργίας ενός ανοιχτού θεάτρου στην Νέα Κίο γιατί μπορεί πράγματι να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των Φορέων της αλλά και του Δήμου.

β) Μια τέτοια ενέργεια πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης της Δημοτικής αρχής με το Τοπικό Συμβούλιο, τους Φορείς της πόλης και τους κατοίκους με στόχο το καλλίτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών του ( κατάλληλος χώρος, αισθητική του έργου, λειτουργικότητα κ.λ.π), και ανάγκες που πρέπει να καλύψει χωρίς αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του χώρου εγκατάστασης και να δημιουργεί προβλήματα.

γ) Οποιαδήποτε δράση θα πρέπει να καλύπτεται από την σχετική νομοθεσία. Μελέτες, άδειες και τήρηση των κανόνων ασφαλείας οφείλουν να προϋπάρχουν του έργου κα να μην τρέχει ο Δήμος να τις τακτοποιεί εκ των υστέρων όπως κάνει τώρα, μετά τις δικές μας αντιδράσεις και αφού προσπάθησε τρείς φορές παράνομα να ολοκληρώσει το έργο.

Τέλος και για να εκτονωθεί η κατάσταση και να προκύψει με συναίνεση κάτι πραγματικά ωφέλιμο και όμορφο για την Νέα Κίο ζητάμε από τον Δήμο την διακοπή των διαδικασιών και τον εξ’ αρχής σχεδιασμό και υλοποίηση του έργου που θα είναι αυτό που αξίζει στον Τόπο μας, και θα αφήσουμε στα παιδιά μας».

 

Riviera Banner

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.