Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σιβηρικό Ρωσικό μνημείο Πύλος

Φόρος τιμής στους Ρώσους που έπεσαν στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου (Vid)

Το Σιβηρικό μνημείο της Σφακτηρίας που τιμάται εδώ και 200 χρόνια.

Ένας τόπος ιστορικής μνήμης και σεβασμού, στον οποίο "υπογράφτηκε" η απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τούρκικο ζυγό το 1821. 

Το Μνημείο Ρώσων Πεσόντων βρίσκεται στο μικρό νησί Σφακτηρία, στα ανοικτά της Πύλου, στη Μεσσηνία. Τοποθετήθηκε εκεί το 1872, στην 45η επέτειο της ναυμαχίας του Ναβαρίνου και χρηματοδοτήθηκε από το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό. 

Το Μνημείο Ρώσων Πεσόντων είναι αφιερωμένο στους 59 νεκρούς Ρώσους ναύτες και τους 141 τραυματίες, τον τραγικό απολογισμό της ναυμαχίας. Στο κέντρο του Μνημείου Ρώσων Πεσόντων, στο βωμό, υπάρχει μια μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφεται: «Στη μνήμη των απωλεσθέντων στη ναυμαχία του Ναβαρίνου στις 8 (20) Οκτώβρη 1827 και ενταφιασμένων εδώ κοντά». Γύρω από την πλάκα υπάρχουν ως σήμερα τα κυπαρίσσια που φύτεψαν το 1889 Ρώσοι ναύτες που απαίτησαν τιμή στους συμπατριώτες τους. 

Το μνημείο των Ρώσων πεσόντων επισκέπτονται ακόμα και σήμερα τα πληρώματα των ρωσικών πολεμικών πλοίων κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους στην Ελλάδα και αποδίδουν χρέος τιμής. Κοντά στο Μνημείο Ρώσων Πεσόντων βρίσκεται και η εκκλησία της Αναστάσεως του Κυρίου, όπου γίνονται λειτουργίες και μνημονεύονται οι πεσόντες. 

Το 1960 κοντά στη μαρμάρινη πλάκα τοποθετήθηκε στήλη, στην οποία απεικονίζεται η άγκυρα και το εθνόσημο της Σοβιετικής Ένωσης. Η επιγραφή πάνω στη στήλη γράφει ότι αυτή τοποθετήθηκε «προς τιμή των Ρώσων ναυτών που απωλέστηκαν ηρωικά στη ναυμαχία του Ναβαρίνου». 

Απολαύστε το drone video που ανέβασε σήμερα το haanity:

Banner Home Design

Riviera Banner

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.