Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Καταστροφές, επιστροφές για τους αγρότες της Αργολίδας

Φόρος για αποζημιώσεις στοιχειώνει τους αγρότες της Αργολίδας

Το αίτημα του προέδρου της ΕΑΣΑ προς τον υφυπουργό Οικονομικών.

Με επιστολή προς τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας Σπύρος Αντωνόπουλος ζητά απαλλαγή των αγροτών από τη φορολόγηση των αποζημιώσεων de minimis.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή:

«Kύρις Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις τόσο της Αργολίδας όσο και της Πελοποννήσου γενικότερα, έχουν πληγεί το τελευταίο διάστημα από έντονα καιρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα την πρόκληση καταστροφών στην αγροτική παραγωγή και τη δραστική μείωση των εισοδημάτων των παραγωγών.

Για την ασφαλιστική κάλυψη των φαινομένων αυτών, οι οποίες οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, δεν υπήρξε πρόβλεψη στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο οποίος έχει συνταχθεί σε παλαιότερα έτη με διαφορετικά καιρικά δεδομένα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, το κράτος σε πολλές περιπτώσεις να αποζημιώσει τους παραγωγούς κάνοντας χρήση του Κοινοτικού Κανονισμού 1408/2013 (DE MINIMIS).

Τα συγκεκριμένα ποσά που δίνονται μέσω αυτού του Κανονισμού είναι καθαρά αποζημιωτικού χαρακτήρα, καλύπτοντας το κενό που ουσιαστικά υπάρχει στο Κανονισμό του ΕΛΓΑ για τέτοιου τύπου ζημιογόνα αίτια. Τα ποσά αυτά δεν θα πρέπει φυσικά να φορολογούνται. Ούτως ή άλλως, στη σχετική κοινή υπουργική απόφαση ΦΕΚ 2790/4‐7‐2019, αναφέρεται σαφώς πως η ενίσχυση DE MINIMIS χορηγείται ως αποζημίωση για τις ζημιές των μανταρινιών ποικιλίας κλημεντίνης λόγω των βροχοπτώσεων και ομοίως θα πρέπει να αντιμετωπίζεται και φορολογικά. Πιστεύουμε πως ο παραπάνω ισχυρισμός περί φορολογικής απαλλαγής των αποζημιώσεων DE MINIMIS είναι απόλυτα συμβατός με το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο και πως θα πρέπει και επίσημα να θεσπιστεί με την  έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου που πολιτικά  προΐσταστε.

Εκτιμούμε πως έχετε πλήρη αντίληψη των προβλημάτων που προκλήθηκαν στον Αγροτικό κόσμο της  χώρας μας από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και ευελπιστούμε πως θα αντιμετωπίσετε θετικά το δίκαιο αίτημά μας για φορολογική απαλλαγή των αγροτών για τα ποσά που καταβλήθηκαν μέσω του κανονισμού 1408/2013 (DE MINIMIS), όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον ΕΚ 316/2019».

 

Μαρία Καρανικόλα

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.