Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Epimelitirio Argolidas

Ερευνητικό Εργαστήριο στην Ιταλία από ομάδα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών

Το Ευρωπαϊκό Έργο «Άργος» στην Ιταλία

Ερευνητικό Εργαστήριο από ομάδα φοιτητών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών

Από τις 8 έως τις 15 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Τσεζένα της Ιταλίας ο δεύτερος πειραματισμός του Ευρωπαϊκού Έργου «ΑΡΓΟΣ: Δημιουργικές Δράσεις και Σταυροδρόμια Δυναμικών Συνεργασιών στις Παραστατικές Τέχνες». 

Πιο συγκεκριμένα, η συμμετοχική παρατήρηση διοργανώθηκε από εξαμελή ελληνική ομάδα, υπό τον συντονισμό της επιστημονικής υπεύθυνης, επίκουρης καθηγήτριας Έλενας Παπαλεξίου, στο περίφημο θέατρο «Comandini», έδρα του Romeo Castellucci και της ομάδας του Socìetas [Raffaello Sanzio]. Εκεί, μία ομάδα δεκαπέντε ερευνητών και ερευνητριών από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια κατέγραψε τη δημιουργική διαδικασία της παράστασης Η χώρα των γαιοσκωλήκων. Μία τραγωδία για παιδιά [La terra dei lombrichi].

Η σκηνική αυτή δημιουργία της Chiara Guidi βασίζεται στην Άλκηστη του Ευριπίδη και αποτελεί πεδίο εφαρμογής της «Περιπλανώμενης Μεθόδου» [Metodo Errante]. Πρόκειται για μία διαδραστική προσέγγιση κατά την οποία, μέσα από την περιπλάνηση, τα παιδιά ξετυλίγουν τον μίτο της ιστορίας και παρεμβαίνουν σε αυτήν με τις επιλογές, τις ενέργειες και τις αποφάσεις τους.

Ερευνητικό Εργαστήριο στην Ιταλία από ομάδα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών

Επίσης, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Έργου «ΑΡΓΟΣ» μελέτησαν την πρόσληψη της παράστασης από διαφορετικές ομάδες παιδιών και είχαν τη δυνατότητα να διερευνήσουν πτυχές της δημιουργικής διαδικασίας μέσα από συζητήσεις με τη σκηνοθέτιδα, τους καλλιτεχνικούς συντελεστές, καθώς και τους εκπαιδευτικούς και γονείς που συνόδευαν τους μικρούς θεατές. Τα ερευνητικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στην ειδική συνεδρία «Ob-serving Making Theatre: Towards a Methodology for the Observation of Creative Processes», στο επικείμενο τρίτο Διεθνές Συνέδριο του European Association of Theatre and Performing Arts (EASTAP) το οποίο θα διεξαχθεί στη Μπολόνια 27.02.2020-01.03.2020.

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Έλενα Παπαλεξίου

Συμμετείχαν από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου:

  • Αντωνία Βασιλάκου (μέλος ΕΕΠ)
  • Βενετία Θεοδωροπούλου (υποψήφια διδάκτωρ)
  • Γεωργία-Μαρία Παπαδάκη (τελειόφοιτη)
  • Λυδία Χελιδώνη (τελειόφοιτη)

 

Riviera Banner

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.