Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Epimelitirio Argolidas

Πάει για ρεκόρ GUINNESS η Σπάρτη

Ευρεία σύσκεψη στη Σπάρτη για το μέλλον της Λακωνίας

Φυσικό Αέριο, πρωτογενής τομέας, ίδρυση ΤΕΦΑΑ και το Μουσείο Σπάρτης τα βασικά θέματα συζήτησης

Σημαντική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες σε αίθουσα της ΠΕ Λακωνίας στο Διοικητήριο στη Σπάρτη με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Λακωνίας. Τα θέματα που τέθηκαν ήταν πολύ σοβαρά και αφορούσαν το μέλλον της Λακωνίας τόσο σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο υποδομών και δομών πολιτισμού. 

Στην κορυφή της ατζέντας βρέθηκε το θέμα του φυσικού αερίου, για το οποίο με βάση τις τελευταίες εξελίξεις διαφαίνεται άμεσος κίνδυνος ακύρωσης του προγραμματισμού της ΔΕΔΑ για την επέκταση του φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο και ανάθεση του έργου σε ιδιώτες, οι οποίοι θα αναλάβουν το έργο με μόνο κριτήριο το κέρδος ενώ το φυσικό αέριο είναι κοινωνικό αγαθό που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής. Τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχουν ζητήσει συνάντηση τόσο με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου.

Επίσης συζητήθηκε η κρίση της πανδημίας και τα προβλήματα που προκάλεσε ανέδειξε την ανάγκη για ένα ισχυρό σύστημα δημόσιας υγείας και ανέτρεψε το μοντέλο της οικονομίας που στηριζόταν στον τουρισμό και στην παροχή υπηρεσιών. Οι βασικοί πυλώνες του νέου μοντέλου ανάπτυξης θα πρέπει να είναι ο πρωτογενής τομέας, η μεταποίηση και η εξαγωγή των προϊόντων.

Η κρίση έχει επηρεάσει όλους τους τομείς και η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει γενναία όλες τις επιχειρήσεις κυρίως με άμεση ρευστότητα ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να επανεκκινηθεί η οικονομία. Η αγορά δεν αντέχει άλλα δάνεια.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας και ο Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος Σπάρτης μίλησαν τόσο για τις προσπάθειες κάλυψης των αναγκών του νομού κατά την πανδημία όσο και για τον προγραμματισμό της υλοποίησης των τεχνικών έργων – που θα βοηθήσουν την οικονομία και θα δώσουν θέσεις εργασίας στο νομό – και για την πορεία των έργων των δύο μουσείων στη Σπάρτη.

Οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών έθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.

Στη σύσκεψη τέθηκαν επίσης τα κάτωθι θέματα, για τα οποία δηλώθηκε η πρόθεση όλων για συνεργασία και κοινή διεκδίκηση:
• Διεκδίκηση της επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου στο νομό, κάλυψη πολλών περιοχών σε υγροποιημένη μορφή.
• Εκσυγχρονισμός και στήριξη του πρωτογενούς τομέα ώστε να αξιοποιηθεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής και των προϊόντων της. Ενίσχυση των εξαγωγών.
• Ίδρυση ΤΕΦΑΑ στη Σπάρτη
• Επίσπευση διαδικασιών για την δημιουργία του νέου Μουσείου Σπάρτης
• Δημιουργία μονοπατιών, ποδηλατοδρόμων και σταθμών κοινόχρηστων ποδηλάτων από το δήμο. Να επιτραπεί η λειτουργία των γυμναστηρίων σε εξωτερικούς χώρους του δήμου αλλά και στις έδρες τους με υγειονομικούς όρους
• Διεκδίκηση μέτρων στήριξης όλων των επιχειρήσεων. Άμεση ρευστότητα στην αγορά, άτοκα δάνεια για 15 χρόνια, αξιοποίηση όλων των κοινοτικών κονδυλίων για τη στήριξη όλων ανεξαιρέτως των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Η οικονομία θα επανεκκινηθεί όταν λειτουργήσουν όλες οι επιχειρήσεις και διασφαλιστεί η εργασία.
• Να δοθούν σαφείς οδηγίες στις τράπεζες για την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης των επιχειρήσεων
• Δράσεις διαφήμισης του νομού ως τουριστικού προορισμού και των προϊόντων του
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κλείνοντας τη συζήτηση την έκρινε θετικά και ως αρχή για τη συνέχιση της συνεργασίας και τη δρομολόγηση και άλλων συσκέψεων με άλλες περιοχές του νομού.

 

Riviera Banner

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.