Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εξόρμηση στη Λακωνική Μάνη

Εξόρμηση για μερακλήδες στη Λακωνική Μάνη

Μία από τις ομορφότερες διαδρομές της Πελοποννήσου, λίγο μακρινή αλλά έχει γούστο...

Μία διαδρομή που θα λεγε κανείς ότι αποτελεί την ραχοκοκαλιά της Μάνης και αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες και ωραιότερες διαδρομές της Πελοποννήσου, είναι το Αρεόπολη – Γερολιμένας – Ταίναρο καθώς διασχίζει όλη την Μέσα Μάνη.

Ο δρόμος ελίσσεται κάτω από τις πλαγιές του όρους Σαγγιάς, ενώ από παντού φεύγουν δρομάκια και παρακάμψεις προς τα πολλά παραδοσιακά  μανιάτικα χωριά που κρύβονται στους απέραντους ελαιώνες και τις φραγκοσυκιές.

Σκούταρι Μάνης
Σκούταρι

Ξεκινώντας από το Γύθειο προς Αρεόπολη αξίζει να πάρετε μία παράκαμψη για το Σκούταρι, ένα ειδυλλιακό και ήσυχο χωριουδάκι με μία πανέμορφη παραλία πλαισιωμένη από ένα εκκλησάκι και λίγες ταβέρνες.

Νότια από την πανέμορφη Αρεόπολη ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο φτάνετε στον Πύργο Διρού, στα διάσημα σπήλαια και στην πολύ κοντινή Χαριά.

Σπήλαια Διρού
Σπήλαια Διρού

Στον κεντρικό δρόμο ως την Κοίτα και τη Νόμια το τοπίο μοιάζει με επανάληψη του προηγούμενου: ελαιώνες, σκίνοι, φραγκοσυκιές, ξερολιθιές, οι γυμνές πλαγιές του Σαγγιά από πάνω και ο Μεσσηνιακός κόλπος στο βάθος. Αξίζει να κάνετε μια παράκαμψη στην όμορφη Τριανταφυλλιά και το Νικάνδρι.

Συνεχίζοντας νότια στον κεντρικό δρόμο, περνάτε δίπλα στη μονή Φανερωμένης, στο χωριό Άγιος Γεώργιος Μίνας με τον επιβλητικό πολεμόπυργο του Βουδικλάρη, ενώ στον Μέζαπο, σ’ένα από τα παλιά πειρατικά λιμάνια της Μέσα Μάνης, σώζονται τα ερείπια του πύργου του θρυλικού πειρατή Σάσσαρη.

Γερολιμένας
Γερολιμένας

Περνώντας από την Κοίτα φτάνετε σ’ένα από τα ομορφότερα λιμανάκια της Ελλάδας, στο Γερολιμένα, κάνοντας μία μικρή παράκαμψη προς τα δεξιά. Οπωσδήποτε στάση εκεί για βουτιά και καφεδάκι...

Πιο κάτω συναντάτε τα Άλικα και την Κυπάρισσο κι ακόμη νοτιότερα φτάνετε στο πιο διάσημο χωριό της Μέσα Μάνης, τη Βάθεια, το πιο πολυφωτογραφημένο χωριό της Μάνης. Οι εντυπωσιακοί του πύργοι, οι οποίοι ήταν κάποτε ατμοσφαιρικοί ξενώνες, σήμερα δυστυχώς είναι έρημοι και σιωπηλοί, με κάποιες μικρές εξαιρέσεις. 

Βάθεια
Βάθεια

Από εκεί και κάτω ο δρόμος διασχίζει τοπία με γυμνούς λόφους και βραχώδεις δυσπρόσιτες ακτές ως το Μαρμάρι.

Ο δρόμος τελειώνει στον όρμο Πόρτο Στέρνες (κοντά στον οικισμό Κοκκινόγεια), λίγο πριν τον ακρωτήριο Ταίναρο, (γνωστό στους ναυτικούς ως Κάβο Ματαπάς)  όπου σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες βρισκόταν μια από τις πύλες του Κάτω Κόσμου. Μονοπάτι (διαδρομή 35 λεπτά) οδηγεί στο μεγάλο πέτρινο φάρο του Ταινάρου, που κατασκευάστηκε από Γάλλους το 1882. Θαυμάσια είναι η θέα από εδώ στο πέλαγος και τα διερχόμενα πλοία. Καλωσήρθατε στο νοτιότερο σημείο της ηπειρωτικής Ευρώπης!

Ακρωτήριο Ταίναρο
Κάβο Ματαπάς - Ακρωτήριο Ταίναρο

Εναλλακτική διαδρομή που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι από το Γύθειο να οδηγήσετε νότια, προς το Σκουτάρι και τον Κότρωνα, παρατηρώντας το τοπίο να «αγριεύει» όσο κατεβαίνετε. Από εκεί ο δρόμος κατηφορίζει κι' άλλο φθάνοντας στην Κοκκάλα και το Πόρτο Κάγιο με κατάληξη το Ακρωτήριο Ταίναρο.

Η διαδρομή είναι τέτοια που θα σας αναγκάσει να κάνετε αρκετές ενδιάμεσες στάσεις για βουτιές και selfies...

Μανιάτικο ηλιοβασίλεμα
Μανιάτικο ηλιοβασίλεμα

Συστήνουμε επιστροφή με τη δύση του ηλίου μέσω Γερολιμένα και φωτογραφίες τη Βάθεια με το ηλιοβασίλεμα, καθώς και στάση το βραδάκι στην Αρεόπολη με τα παραδοσιακά σοκάκια της που εκείνες τις ώρες πλημμυρίζουν από κόσμο, ενώ η κωμόπολη έχει και πολύ καλές επιλογές για φαγητό. 

Αρεόπολη
Αρεόπολη

Πως θα πάτε

Η απόσταση από το Ναύπλιο προς Ταίναρο είναι 218 χλμ. (206 χλμ. από Κολοσούρτη), μέσω Τρίπολης και Σπάρτης (κάπου εκεί κοντά είναι και ο Μυστράς).

Εναλλακτικά μπορείτε να φθάσετε στο Γύθειο από την γραφικότερη διαδρομή Άστρος - Λεωνίδιο - Κοσμάς - Σκάλα - Γύθειο (162 χλμ.). Η διαδρομή από Γύθειο προς Ταίναρο είναι 65 χλμ.

Διαβάστε Επίσης:
Μονοήμερη απόδραση από την Αργολίδα στη Κυνουρία

 

Riviera Banner

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.