Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΕΝΦΙΑ και αντικειμενικές στην Αργολίδα

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν αυξημένο φόρο

Αναδρομικές χρεώσεις μέχρι και πέντε ετών θα δουν ιδιοκτήτες ακινήτων - Για ποιους επιφυλάσσει τα "εγκεφαλικά" το υπουργείο Οικονομικών

Αναδρομικό ΕΝΦΙΑ μέχρι και πέντε ετών θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που διόρθωσαν ή θα διορθώσουν έως την 31η Αυγούστου, τα «λειψά» τετραγωνικά των ακινήτων τους.

Με την υποβολή των διορθώσεων στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, θα πρέπει να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους και στην πλατφόρμα του Περιουσιολογίου της εφορίας. Στη συνέχεια το taxisnet θα υπολογίσει τον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί επί των πραγματικών εμβαδών των ακινήτων και εφόσον είναι μεγαλύτερα, θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον ΕΝΦΙΑ και μάλιστα αναδρομικά.

Η αναδρομικότητα, υπολογίζεται από το 2015 και, φυσικά, για τα έτη για τα οποία, ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζονταν σε λιγότερα τ.μ. Δηλαδή αν το ακίνητο είναι στην κατοχή του τωρινού ιδιοκτήτη από το 2018, θα πληρώσει αναδρομικό ΕΝΦΙΑ για τρία έτη.

Σημειώνεται πως, ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί αυξημένος τόσο για φέτος (2020), όσο και για όσα χρόνια στο παρελθόν, το εμβαδόν των ακινήτων ήταν μικρότερο εκείνου που δηλώθηκε στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.

Μάλιστα η ΑΑΔΕ, προειδοποιεί με διασταυρώσεις των δύο αρχείων, που σημαίνει ότι όσοι δηλώσουν τα πραγματικά (αυξημένα) τ.μ. στους Δήμους αλλά παραλείψουν να τα δηλώσουν στο Taxisnet, θα εντοπιστούν και θα τους σταλούν ειδικά εκκαθαριστικά για τον επιπλέον  ΕΝΦΙΑ.

Ισχύει και το αντίστροφο. Όσοι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν τακτοποιήσει κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους ή έχουν νομιμοποιήσει μια αυθαίρετη κατασκευή και δήλωσαν τα νέα εμβαδά στο Ε9 αλλά δεν τα έχουν δηλώσεις στον οικείο Δήμο, θα εντοπιστούν από τη διασταύρωση των αρχείων. Τότε θα τους καταλογιστούν όχι μόνο τα νέα, αυξημένα δημοτικά τέλη, αλλά και αναδρομικά για τα προηγούμενα έτη.

Επίσης στις περιπτώσεις που τα πραγματικά εμβαδά των ακινήτων, δεν έχουν δηλωθεί ούτε στον Δήμο στο taxisnet, τότε η διόρθωση αρχίζει από το Ε9 και μετά την ολοκλήρωσή της εκδίδεται άμεσα το εκκαθαριστικό του αναδρομικού ΕΝΦΙΑ και κατόπιν διορθώνονται τα στοιχεία στον Δήμο.

Διευκρινίζεται πάντως, ότι δεν θα υπολογιστούν αναδρομικά τα αυξημένα δημοτικά τέλη, που αναλογούν στα προηγούμενα έτη, εφόσον οι διορθώσεις γίνουν εντός της προθεσμίας, δηλαδή μέχρι 31 Αυγούστου. Όσοι ιδιοκτήτες εντοπιστούν να μην έχουν διορθώσει τα εμβαδά των ακινήτων τους, μετά την 1η Σεπτεμβρίου θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις.

Πάντως, για τις εμπρόθεσμες διορθώσεις των στοιχείων των ακινήτων δεν επιβάλλεται το αυτοτελές πρόστιμο των 100 ευρώ, μέχρι να ολοκληρωθούν οι αναρτήσεις των χαρτών του Κτηματολογίου.

Οι διορθώσεις των στοιχείων των ακινήτων στην εφορία, με βάση τις διορθώσεις που θα γίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, θα πρέπει να γίνουν στην ειδική εφαρμογή του Περιουσιολογίου.

Home design

Riviera Banner

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.