Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Banner Επιμελητήριο Αργολίδας

ΕΟΔΥ Banner

Εικόνα
Λιμνοθάλασσα Μουστού

Ένας πλούσιος υδροβιότοπος περιτρυγυρισμένος από ήσυχες παραλίες, μισή ώρα από το Ναύπλιο (Vid)

Γνωρίστε την λιμνοθάλασσα Μουστού, τις διαμαντένιες γωνιές για βουτιές μακριά από συνωστισμό στη μετά Covid-19 εποχή και το φιλόξενο Παράλιο Άστρος.

Η λιμνοθάλασσα Μουστού είναι ένας εκ των δύο υδροβιότοπων της Αρκαδίας – ο άλλος είναι του Φωκιανού. Βρίσκεται 4 χιλιόμετρα μετά το Άστρος και αποτελεί καταφύγιο μεταναστευτικών πουλιών.

Φιλοξενεί πλούσια βιοποικιλότητα, ισχυρό θέλγητρο για τον επισκέπτη. Λόγω του νερού και της βλάστησης, καθώς και της παράκτιας τοποθεσίας της, προσελκύει αξιόλογη και ενδιαφέρουσα από επιστημονικής απόψεως πανίδα. Η περιοχή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διαχείμαση και μετανάστευση υδρόβιων, αρπακτικών και στρουθιόμορφων πτηνών, καθώς βρίσκεται πάνω στο μεταναστευτικό διάδρομο των ανατολικών ακτών της Ελλάδας. Αποτελεί την κυριότερη περιοχή διαχείμασης υδρόβιων πουλιών στην Ανατολική Πελοπόννησο. Επιπλέον, καταγράφεται ποικιλία ειδών ερπετών, αμφιβίων, μικρών θηλαστικών και ψαριών στη λιμνοθάλασσα Μουστού και τις παρακείμενες τάφρους της.

Σημαντική δε είναι η χλωρίδα της περιοχής. Η λίμνη τροφοδοτείται με νερά πηγών και απορρέει στον κόλπο του Άστρους με δύο κανάλια. Μαζί με το οικολογικό πάρκο του Πάρνωνα έχει ενταχθεί στη Natura 2000 και αποτελεί προστατευόμενη περιοχή.

Εικόνα

 

Η περιβαλλοντική σημασία της λίμνης είναι τεράστια ενώ λέγεται ότι εκεί υπήρχε το παλιό λιμάνι του Άστρους. Τα νερά της λίμνης είναι υφάλμυρα και έχουν θεραπευτικές ιδιότητες λόγω των θειούχων αλάτων που υπάρχουν σε αυτά. Το νερό θεωρείται ιδανικό για όσους έχουν ρευματικές αλλά και άλλες παθήσεις.

Εκτός από τη λίμνη του Μουστού υπάρχει και η μικρότερη λίμνη του Χερρονησίου, εκτείνεται σε 20 στρέμματα και τα νερά της αναβλύζουν από τις παρυφές του ομώνυμου λόφου. Η λίμνη επικοινωνεί απευθείας με τη θάλασσα.

Η ομάδα Up Drones πέταξε πάνω από τον υδροβιότοπο, ο οποίος θεωρείται ιδανικός για παρατήρηση σπάνιων πτηνών.

Κάθε χρόνο ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα, υγροτόπου Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας διοργανώνει εκπαιδευτικές δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για μαθητές της ευρύτερης περιοχής.

Ο υδροβιότοπος Μουστού είναι πολύ κοντά σε απόσταση από την Αργολίδα, ενώ τριγύρω υπάρχουν ήσυχες και πεντακάθαρες παραλίες για μακροβούτια μακριά από συνωστισμό και αδιάκριτα βλέμματα, ότι πρέπει για την μετα-κορωνοϊού εποχή. 

Παράλληλα μια επίσκεψη στην λιμνοθάλασσα θα μπορούσε να συνδυαστεί με μια στάση στο όμορφο και προσιτό παράλιο Άστρος για καφεδάκι, φαγητό αλλά και βουτιές στη μεγάλη ακτογραμμή που το περιβάλλει.

 

 

Κοντός Banner

Μουσικό Σχολείο Αργολίδας

 

Εικόνα

 

 

 

 

 

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.