Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Κιτσομάνης Garden Hall

remax

Ένας ανεκμετάλλευτος θησαυρός σε ένα υπόγειο του Ναυπλίου

Το κτήριο Βίγγα στην πλατεία Συντάγματος και η τυπογραφική μηχανή του 1862 που σαπίζει σκονισμένη και αναξιοποίητη.
Profile picture for user admin
από anagnostis team
ΔημοσιεύτηκεΠαρ. 8 Φεβ. 2019
κανέναΣΧΟΛΙΟ

Η φωτογραφία του Δημήτρη Μπέκα, που αποτυπώνει την τυπογραφική μηχανή, η οποία βρίσκεται σκονισμένη και ξεχασμένη στο υπόγειο του εγκαταλειμμένου κτηρίου Βίγκα στην πλατεία Συντάγματος του Ναυπλίου, είναι η αφορμή να ξαναθυμηθούμε τι θησαυρούς διαθέτει το Ναύπλιο οι οποίοι είναι ανεκμετάλλευτοι.

Το τυπογραφείο αυτό είναι ένα από τα πρώτα τυπογραφεία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους και όμως βρίσκεται στα …τάρταρα και λίγοι γνωρίζουν ότι υπάρχει. Ένας ακόμα χώρος που θα μπορούσε να είναι επισκέψιμος στο Ναύπλιο, αλλά δυστυχώς παραμένει αναξιοποίητος.

Παλιό Τυπογραφείο στο Ναύπλιο
Ο Δημήτρης Μπέκας μπήκε στο υπόγειο του Κτηρίου Βίγγα και φωτογράφησε την τυπογραφική μηχανή

Όπως σημειώνει ο Μπάμπης Αντωνιάδης, την βοήθεια του οποίου αναζητήσαμε προκειμένου να εντοπίσουμε κάποια στοιχεία για το τυπογραφείο αυτό:

«Οι τυπογραφικές μηχανές έχουν κατασκευαστεί στο Λονδίνο το 1862 όπως γραφεί επάνω η μηχανή. Ήταν για το τυπογραφείο του Σωτηρίου  Βίγγα που  έβαζε την εφημερίδα ΑΡΓΟΛΙΣ. Η εφημερίδα εκδιδόταν στο Ναύπλιο από το 1865 μέχρι τα τέλη του 1890. Στην αρχή της έκδοσης Φεβρουάριος 1865 τυπωνόταν στο τυπογραφείο Σ.Ε. Αθανασιάδου και από το Νοέμβριο του 1865 στο τυπογραφείο Σ. Βίγγα».

Αργολίς εφημερίδα

Αργολίς εφημερίδα

Σήμερα οι τυπογραφικές μηχανές είναι στο υπόγειο του κτηρίου Βίγγα στην Πλατεία Συντάγματος. Σύμφωνα με την επιγραφή στην είσοδο το κτήριο έχει κατασκευαστεί το 1878 σε οικόπεδο ιδιοκτησίας Γενναίου Κολοκοτρώνη.

Το κτήριο έχει απαλλοτριωθεί με τη διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης από το Υπουργείο Πολιτισμού για να στεγαστούν τα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας. 

Παλιό Τυπογραφείο στο Ναύπλιο
Σε αντίθεση με το Ναύπλιο, το Μεσολόγγι έχει αξιοποιήσει και εκθέτει στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης, τμήμα του χειροκίνητου πιεστηρίου με το οποίο τυπώνονταν τα "Ελληνικά Χρονικά" του Ελβετού φιλέλληνα Μάγερ κατά τη διάρκεια της επανάστασης 1821
 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.