home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΤαξίδιαΑρχείο

Ένα αξέχαστο roadtrip γεμάτο εκπλήξεις με προορισμό το νοτιότερο άκρο της Πελοποννήσου

Μία διαδρομή που αποτελεί την ραχοκοκαλιά της Λακωνικής Μάνης και αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες και ωραιότερες διαδρομές της Πελοποννήσου, είναι το Αρεόπολη – Γερολιμένας – Ταίναρο καθώς διασχίζει όλη την Μέσα Μάνη.

Ο δρόμος ελίσσεται κάτω από τις πλαγιές του όρους Σαγγιάς, ενώ από παντού φεύγουν δρομάκια και παρακάμψεις προς τα πολλά παραδοσιακά μανιάτικα χωριά που κρύβονται στους απέραντους ελαιώνες και τις φραγκοσυκιές. Σπήλαια Διρού, Γερολιμένας, Βάθεια, είναι μόνο μερικά από τα μέρη που αξίζει να κάνεις μια στάση κατά την διάρκεια της διαδρομής.

Ο Γερολιμένας

Η Βάθεια

Ο δρόμος τελειώνει στον όρμο Πόρτο Στέρνες (κοντά στον οικισμό Κοκκινόγεια), λίγο πριν τον ακρωτήριο Ταίναρο, (γνωστό στους ναυτικούς ως Κάβο Ματαπάς), το μεσαίο πόδι της Πελοποννήσου, όπου σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες βρισκόταν μια από τις πύλες του Κάτω Κόσμου.

Ένα μονοπάτι (διαδρομή 35 λεπτά) οδηγεί στο μεγάλο πέτρινο φάρο του Ταινάρου, που κατασκευάστηκε από Γάλλους το 1882. Θαυμάσια είναι η θέα από εδώ στο πέλαγος και τα διερχόμενα πλοία. Καλωσήρθατε στο νοτιότερο σημείο της ηπειρωτικής Ευρώπης!

 

Εναλλακτική διαδρομή που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι από το Γύθειο να οδηγήσετε νότια, προς το Σκουτάρι και τον Κότρωνα, παρατηρώντας το τοπίο να «αγριεύει» όσο κατεβαίνετε. Από εκεί ο δρόμος κατηφορίζει κι’ άλλο φθάνοντας στην Κοκκάλα και το Πόρτο Κάγιο με κατάληξη το Ακρωτήριο Ταίναρο.

Συστήνουμε επιστροφή με τη δύση του ηλίου μέσω Γερολιμένα και φωτογραφίες τη Βάθεια με το ηλιοβασίλεμα, καθώς και στάση το βραδάκι στην Αρεόπολη με τα παραδοσιακά σοκάκια της που εκείνες τις ώρες πλημμυρίζουν από κόσμο, ενώ η κωμόπολη έχει και πολύ καλές επιλογές για φαγητό. 

Η Αρεόπολη

Το Ακρωτήριο Ταίναρο

Το Ακρωτήριο Ταίναρο ή Κάβο Ματαπάς είναι το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Βαλκανικής χερσονήσου. Πρόκειται για το ακρωτήριο της μεσαίας νότιας χερσονήσου Μάνη της Πελοποννήσου μεταξύ του Λακωνικού και του Μεσσηνιακού Κόλπου..

Σε μικρό και απομονωμένο σπήλαιο του Ταινάρου αναφέρεται η ύπαρξη νεκρομαντείου του Ποσειδώνα ή ψυχοπομπείου τόσο από τον Παυσανία, όσο και από τον Πλούταρχο. Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή έγινε η Ναυμαχία του Ταινάρου τον Μάρτιο του 1941.  

 

 

Στους φυσικούς βράχους του ακρωτηρίου εδράζεται, πάνω σε πλάτωμα, ορθογώνιο λιθόκτιστο κτήριο όπου και φέρεται ο ομώνυμος και σπουδαίος φάρος πελαγοδρομίας. Όλη η περιοχή πέριξ του ακρωτηρίου που αποτελεί άκρα μιας μικρότερης επιμέρους χερσονησίδας ονομάζεται Ακρωταινάρια.  

Το όνομά του οφείλεται στον επώνυμο μυθικό ήρωα και οικιστή Ταίναρον, γιο του Δία που έκτισε την ομώνυμη πόλη Ταίναρο επί του ισθμού της Ακρωταινάριας χερσονήσου. Εκεί του «Ταινάρου μνῆμά» υπάρχει κι από τον οποίο Ταίναρο ονομάσθηκε έτσι και το ακρωτήριο. Στην αρχαιότητα λεγόταν και «Ποσείδιον», ενώ από την εποχή της Φραγκοκρατίας αναφέρεται και ως «Κάβο Ματαπάς», (αγνώστου ετυμολογίας), όπου και συνεχίζει με το ίδιο όνομα να φέρεται σε πολλούς ξένους ναυτικούς χάρτες.

 

 

Οι Έλληνες ναυτικοί συνδέουν το όνομα του Ματαπά με το παρακάτω σχετικό μετεωρολογικό στίχο (γνωμικό), προτρεπτικά για τον παράπλου του, που ίσως και να προέρχεται από παλαιότερη περίοδο όταν οι περί αυτόν όρμοι του αποτελούσαν ορμητήρια πειρατών.

Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω βίντεο:

Πως θα πάτε

Η απόσταση από το Ναύπλιο προς Ταίναρο είναι 218 χλμ. (206 χλμ. από Κολοσούρτη), μέσω Τρίπολης και Σπάρτης (κάπου εκεί κοντά είναι και ο Μυστράς).

Εναλλακτικά μπορείτε να φθάσετε στο Γύθειο από την γραφικότερη διαδρομή Άστρος – Λεωνίδιο – Κοσμάς – Σκάλα – Γύθειο (162 χλμ.). Η διαδρομή από Γύθειο προς Ταίναρο είναι 65 χλμ.

 

 

 

 

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button