Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γιάννα Αγγελοπούλου

Εκ του Ναυπλίου άρξασθαι

Με τριαντάφυλλα και μαστίγιο η Γιάννα Αγγελοπούλου

Όταν επισκέπτεσαι έναν τόπο και είσαι το τιμώμενο πρόσωπο φροντίζεις να είσαι το ίδιο ή και περισσότερο ευγενικός από τους οικοδεσπότες σου. Αυτό πηγάζει από τους κανόνες ευγένειας που η κα. Γιάννα Αγγελοπούλου τους ξέχασε προσερχόμενη στο Ναύπλιο ή θέλησε να αποδείξει στους Κορίνθιους, άγνωστο γιατί, πως αφήνει μια πόρτα ανοιχτή!

Παρά τις όποιες επιμέρους διεκδικήσεις άλλων πόλεων, το Ναύπλιο θεωρείται επίσημα ως η πρώτη πρωτεύουσα του Νεοελληνικού κράτους, φυσικά μιλάμε για πρωτεύουσες μια και τότε, μάλλον η έννοια αυτή δεν υπήρχε, επομένως η κα. Γιάννα Αγγελοπούλου δεν θα `πρεπε καν να αναμιχτεί σε αυτό το ζήτημα, ούτε να βάλει τις πόλεις του Ναυπλίου και της Κορίνθου να τα «βρουν» αναμεταξύ τους. Η ιστορία του τόπου δεν είναι αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των πόλεων για την αλήθεια.

Κρατώντας λοιπόν «μαστίγιο» στο ένα χέρι η κα. Αγγελοπούλου τόνισε για την πρόσφατη εμφάνιση της Κορίνθου ως διεκδικήτρια του τίτλου της πρωτεύουσας: «Οι ιστορικοί θα αποφασίσουν (αν τα καταφέρουν) κατά πόσον ήταν ή όχι η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας,  όπως αδιαμφισβήτητο παραμένει το γεγονός ότι οι πρωταγωνιστές της επανάστασης άφησαν εδώ ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους. Η πόλη υπήρξε το πεδίο οπού εξελίχθηκαν εξαιρετικά σημαντικές διεργασίες οι οποίες σημάδεψαν την πορεία του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους».

Λίγο πιο πριν μάλιστα έμμεσε μέσω της ιστορικού συνεργάτιδάς της είχε αποφανθεί: «η Μαρώ η Ευθυμίου, η Ιστορικός που αλωνίζει τη χώρα δίνοντας διαλέξεις για την περίοδο της Επανάστασης του 21 και με αυτό της το έργο, κατάφερε να κάνει την Ιστορική αφήγηση μόδα και πλέον, η ίδια, να μην προφταίνει να ανασάνει. Όταν λοιπόν της είπα ότι θα αρχίσουμε τις επαφές μας με τις διάφορες πόλεις από το Ναύπλιο μου απάντησε:

‘Κυρία Πρόεδρε θα σας συμβούλευα να πείτε ότι «ξεκινώ την περιοδεία μου από την Αργολιδοκορινθία γιατί εδώ χτύπησε πιο γερά η καρδιά της πολιτικής ζωής του αναγεννώμενου έθνους μας», και να μην επικεντρωθείτε στο ποια πόλη ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, αφού αυτή ήταν η Κόρινθος’».

Βλέποντας βέβαια πως πάγωσε η αίθουσα, η κα. Αγγελοπούλου ανακάλυψε και την αφή του τριαντάφυλλου.

Στήριξε την πρόταση του δημάρχου Ναυπλιέων, Δημήτρη Κωστούρου, να γίνει η ίδια η πόλη ένα μεγάλο ιστορικό πάρκο με χρήση των νέων τεχνολογιών, ώστε να αποτελέσει η ανάδειξη της ιστορίας της πόλης ένα παράθυρο προς το μέλλον.

Όσο για το αν υπήρξε  η Αρχαία Κόρινθος, σύμφωνα με την ιστορικό της κα. Αγγελοπούλου, την πρώτη πρωτεύουσα του νεοελληνικού κράτους, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.

 

Home design

Riviera Banner

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.