Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γράφημα κορωνοϊός

Είναι βρωμοαθηναίοι, οι Αθηναίοι;

Ένας ιδιότυπος …«νεο-ρατσιστικός λόγος» κατά της πρωτεύουσας στην επαρχία, την εποχή του κορωνοϊού, που δεν αποτελεί κανόνα

Ο φόβος μεγάλωσε το ρατσισμό; Ένα ερώτημα που θέλει απάντηση από ειδικούς, όταν είδαμε στην εποχή του κορωνοϊού την  κινδυνολογία να μην περιορίζεται μόνο έναντι των προσφύγων και μεταναστών, αλλά και μεταξύ των ίδιων των Ελλήνων.

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

Η φράση «βρωμοαθηναίοι» που ακούστηκε στην επαρχία, τόσο το Πάσχα - για όσους επιχείρησαν από την Πρωτεύουσα να σπάσουν τα μέτρα απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό, όσο και προχθές -όταν έγινε η άρση του συγκεκριμένου μέτρου- προφανώς και δεν ανταποκρίνεται στο σύνολο του κόσμου.

Το προηγούμενο διάστημα, είδαμε δυστυχώς σε γειτονιές της επαρχίας καχυποψία μεταξύ ντόπιων και ανθρώπων που άφησαν την Αθήνα για να έρθουν στην επαρχία να περάσουν την καραντίνα. Η καχυποψία στο μεγαλείο της που δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτό, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις είδαμε και τσακωμούς. Φυσικά, ήταν η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.

Προφανώς βέβαια και δεν είναι συνολικά εχθρική ή υποτιμητική η στάση των μόνιμων κατοίκων της επαρχίας έναντι των Αθηναίων. 

Αρκεί να σκεφθεί κανείς, ότι συγγενείς είχαν να βρεθούν δύο μήνες, μανάδες στην επαρχία είχαν να δουν καιρό τα παιδιά τους και γιαγιάδες στο χωριό είχαν χάσει λόγω της καραντίνας την επαφή με τα αγαπημένα εγγόνια τους.

Η εξέλιξη άλλωστε της πανδημίας απέδειξε ότι ο ιός δεν ξεχωρίζει τους Αθηναίους, από τους επαρχιώτες. Ο κίνδυνος είναι ίδιος για όλους.

Άλλωστε και η ίδια η στατιστική καταρρίπτει το μύθο. Μπορεί η Αττική να επλήγη περισσότερο από την επαρχία, όχι όμως επειδή οι Αθηναίοι είναι βρωμοαθηναίοι, αλλά επειδή η Ελλάδα είναι Αθηνοκεντρικό κράτος και στην πρωτεύουσα είναι συγκεντρωμένο το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Γι΄ αυτό και στην Αθήνα νόσησαν τόσοι πολλοί από τον ιό. Λίγοι όμως ανάμεσα στα εκατομμύρια του πληθυσμού της Πρωτεύουσας. Μην ξεχνάμε άλλωστε και πόσοι από την επαρχία νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία της Αθήνας και καταγράφηκαν εκεί ως κρούσματα κορωνοϊού.

Ο ρατσιστικός λόγος βλάπτει σοβαρά την υγεία. Ας το καταλάβουν όσοι έχουν τέτοιες απόψεις.
 

Άκης Γκάτζιος

ΦΩΤΟ greekinfographics

Home design

Riviera Banner

 

Σχόλια

kiotis (χωρίς επαλήθευση) Τετάρτη 20/05/2020 - 11:52

κοίτα όρεξη που εχουν με τους ψευτορατσισμους... 😂 για γέλια το άρθρο. το 80 βρίζαμε το Ναύπλιο απο το Αργος και αντίθετα. οτιδήποτε το χετε βαφτίσει ρατσιστικό. για τους γύφτους που δερνουν γιατρους στο νοσοκομείο θα βάλετε; και τις συλλήψεις που εγιναν. αν εγιναν.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.