Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Home design μακέτα

Αργό ιντερνετ

Έχεις αργό ίντερνετ; Μάθε πώς μπορείς να πάρεις αποζημίωση από τον πάροχο

Σε αναμένα κάρβουνα Cosmote, Wind, Vodafone και Nova μετά τη νέα διάταξη που επιτρέπει στους συνδρομητές να διεκδικήσουν επιστροφή χρημάτων αν η ταχύτητα στο internet είναι πιο χαμηλή απ' όσο τους υποσχέθηκαν.

Ευχάριστο νέο για τους χρήστες του ίντερνετ που ταλαιπωρούνται από αργές ταχύτητες, καθώς πλέον ο νόμος τους παρέχει τη δυνατότητα να διεκδικούν αποζημιώσεις ή επανορθώσεις εάν η ταχύτητα της σύνδεσής τους δεν είναι αυτή που αναφέρεται στη συμφωνία που έχουν κάνει με την εταιρεία.

Ειδικότερα, χθες τέθηκαν σε ισχύ οι διατάξεις του Εθνικού Κανονισμού Ανοιχτού Διαδικτύου (ΕΚΑΔ) για τις ταχύτητες στα σταθερά δίκτυα, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Ο νέος κανονισμός υποχρεώνει όλους τους παρόχους να ενημερώνουν τους συνδρομητές των σταθερών δικτύων για τις ρεαλιστικά αναμενόμενες ταχύτητες σύνδεσής τους.

Τι αλλάζει για τους παρόχους

Μέχρι τώρα, οι πάροχοι ανέφεραν μόνο τις ονομαστικές ταχύτητες, οι οποίες σε μεγάλο ποσοστό απέχουν από τις πραγματικές. Πλέον υποχρεώνονται να ενημερώνουν για την ελάχιστη, τη μέγιστη και τη συνήθως διαθέσιμη ταχύτητα που αναμένεται να παρέχει η σύνδεσή τους.

Αυτό σημαίνει ότι παλαιοί και νέοι συνδρομητές θα πρέπει να έχουν άμεση πληροφόρηση (από τα καταστήματα, από την ιστοσελίδα ή τις γραμμές εξυπηρέτησης του παρόχου) για τις ταχύτητες που μπορούν να αναμένουν.

Ειδικότερα, στους νέους συνδρομητές αυτό θα πρέπει να γίνεται πριν από την υπογραφή της σύμβασης. Σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕΤΤ, η ενημέρωση για τις ταχύτητες σύνδεσης αποτελεί μέρος των όρων της σύμβασης, ενώ ο συνδρομητής αποκτά δικαίωμα αποζημιώσεων ή επανορθώσεων σε περίπτωση που διαπιστωθούν συνεχείς ή επαναλαμβανόμενες αποκλίσεις από την ελάχιστη ταχύτητα.

Πώς θα καταβάλονται οι αποζημιώσεις

Η αποζημίωση - επανόρθωση στους λογαριασμούς των συνδρομητών θα γίνεται με την παροχή έκπτωσης στον επόμενο λογαριασμό, με την επιστροφή τμήματος ή συνόλου του παγίου ή με τη δυνατότητα επιλογής πακέτου με χαμηλότερη ονομαστική ταχύτητα λήψης-αποστολής δεδομένων, πλησιέστερη στην ταχύτητα που μπορεί να επιτευχθεί πραγματικά, χωρίς να χρειάζεται να καταβληθεί από τον συνδρομητή τέλος για την πρόωρη διακοπή - καταγγελία μιας σύμβασης ορισμένου χρόνου.

Η δυνατότητα αυτή θα παρέχεται ακόμα και μεταξύ διαφορετικών τεχνολογιών σύνδεσης (όπως από VDSL σε ADSL). Σε περίπτωση αποκλίσεων μεγαλύτερων του 30% για τα ADSL δίκτυα και 20% για τις υπόλοιπες τεχνολογίες (VDSL, Fiber) από την τιμή της ελάχιστης ταχύτητας, ο συνδρομητής αποκτά και το δικαίωμα αζήμιας καταγγελίας της σύμβασης, εφόσον το πρόβλημα δεν διορθωθεί εντός 30 ημερών.

Οι συνδρομητές μπορούν να επικοινωνούν με τους παρόχους γι’ αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με τις νέες διαδικασίες, καθώς και ν’ αναζητούν περισσότερες πληροφορίες στις παρακάτω ιστοσελίδες των παρόχων για το Ανοιχτό Διαδίκτυο:

 

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.