Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΕΔΟΕΑΠ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΕΔΟΕΑΠ: Εκδότες απειλούνται χωρίς ενημερότητα, πριν βγει η απόφαση του ΣΤΕ

Νέα επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση για να δώσει σαφή εντολή να μην βεβαιωθεί οποιαδήποτε οφειλή μέχρι και την οριστική έκδοση της απόφασης

Αντιμέτωπος με την έντονη αντίδραση των Ενώσεων Περιφερειακού και Κλαδικού Τύπου ΕΙΕΤ, βρίσκεται ο Ενιαίος Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ), μετά το «τελεσίγραφο» που έστειλε σε εκδότες εφημερίδων, οι οποίοι αναμένουν στην οριστική απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας

Τις τελευταίες μέρες πολλά μέλη των ενώσεων δέχονται εξώδικη δήλωση - πρόσκληση από τον Ενιαίο Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ), που τους καλεί, "για τελευταία φορά", όπως επισημαίνεται στο εξώδικο, να ασφαλίσουν τους μισθωτούς τους στους κλάδους ασφάλισης του Οργανισμού και παράλληλα να υποβάλλουν την Αναλυτική Κατάσταση Εσόδων (ΑΚΕ) και να καταβάλλουν την αντίστοιχη εργοδοτική εισφορά ποσοστού 2% επί του κύκλου εργασιών από 1-12-2017. 

Όπως επισημαίνει η ΕΙΕΤ, η ασφάλιση του προσωπικού και η καταβολή ή μη των χρημάτων που απαιτεί ο ΕΔΟΕΑΠ, είναι στη διακριτική ευχέρεια κάθε μέλους να αποφασίσει για την επιχείρηση του, σταθμίζοντας τα οικονομικά του, ανάμεσα στις εναλλακτικές της πληρωμής, της πληρωμής με επιφύλαξη και της μη πληρωμής. Παράλληλα εκφράζουν έντονη διαμαρτυρία για τις πιέσεις που ασκεί ο ΕΔΟΕΑΠ προς τα μέλη, ενώ εκκρεμεί η απόφαση της προσφυγής του συνόλου των Ενώσεων της χώρας στο Συμβούλιο της Επικρατείας. 

Με αφορμή το... τελεσίγραφο του ΕΔΟΕΑΠ και την συνεχή πίεση που ασκεί, στάλθηκε εκ νέου επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να δώσει σαφή εντολή στο Κ.Ε.Α.Ο. να μην βεβαιώσει οποιαδήποτε οφειλή μέχρι και την οριστική έκδοση της απόφασης του Σ.τ.Ε., μιας και η βεβαίωση των οφειλών θα στερούσε την ασφαλιστική ενημερότητα.

Η ΕΙΕΤ επισημαίνει ότι «Εν μέσω πανδημίας και με το σύνολο των επιχειρήσεων του Περιφερειακού Τύπου να βιώνει τις δυσκολότερες μέρες στην ιστορία του κλάδου, επέλεξε ο ΕΔΟΕΑΠ να ασκήσει αδικαιολόγητες πιέσεις προς τους εκδότες αποστέλλοντας τους εξώδικα, απαιτώντας να ασφαλίσουμε τους μισθωτούς μας στους κλάδους ασφάλισης του Οργανισμού και παράλληλα να υποβάλλουμε την Αναλυτική Κατάσταση Εσόδων (ΑΚΕ) και να καταβάλλουμε την αντίστοιχη εργοδοτική εισφορά ποσοστού 2% επί του κύκλου εργασιών μας από 1-12-2017.

Πρόκειται για το παράνομο, αντισυνταγματικό και καταχρηστικό χαράτσι που μας επιβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, παρ' ότι ακόμη κι αυτοί που το ψήφισαν γνωρίζουν ότι δεν θα ωφελήσει τον ΕΔΟΕΑΠ (που υποτίθεται θέλουν να στηρίξουν), αλλά και το ότι ο περιφερειακός τύπος δεν είχε ποτέ καμία σχέση με τον εν λόγω Οργανισμό. 

Κι όλα αυτά, ενώ εκκρεμεί η απόφαση της σχετικής προσφυγής του συνόλου των Ενώσεων της χώρας στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι Ενώσεις εκφράζουν για μια ακόμη φορά την διαμαρτυρία τους για τη στάση του ΕΔΟΕΑΠ, αλλά και την μέχρι σήμερα σιωπή των κομμάτων του Κοινοβουλίου που "όλα μαζί ψήφισαν αυτό το αδιανόητο και πρωτοφανές χαράτσι και στη συνέχεια - επίσης όλα μαζί - έσπευσαν να μας επισημάνουν (έστω και ψιθυριστά!) ότι οι διαμαρτυρίες μας είναι δικαιολογημένες (!!!)".

Βρούτσης Γιάννης

 

Την επιστολή συνυπογράφουν η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (Αντώνης Μουντάκης), ο Σύνδεσμος Περιφερειακών Ημερήσιων Εφημερίδων και η Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (Μιχάλης Σαββάκης):

«Σε συνέχεια της προηγούμενης επιστολής μας (26-6-2020), η οποία αφορούσε την πίεση που ασκούσε ο ΕΔΟΕΑΠ, μέσω εξωδίκων προς τα μέλη των Ενώσεων μας για καταβολή των οφειλών τους και την επαπειλούμενη κοινοποίηση τους στο ΚΕΑΟ, επανερχόμαστε με την παρούσα επιστολή.

Όπως σας γνωστοποιήσαμε και σε συνάντηση που είχαμε παλαιότερα (3-2-2020), αλλά και με προηγούμενες επιστολές μας, οι Ενώσεις των επαρχιακών περιφερειακών έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την κατάργηση της εισφοράς 2% επί του τζίρου στις επιχειρήσεις ΜΜΕ, αλλά και την υποχρεωτική ασφάλιση των εργαζομένων μας στον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. (ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ).

Ενώ λοιπόν αναμέναμε τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε., ήρθε η πανδημία που πλήττει όλον τον πλανήτη, να βάλει φρένο σε κάθε δραστηριότητα, σε κάθε σχέδιο και επιδίωξή μας.

Αυτό όμως δυστυχώς δεν ισχύει για όλους, μιας και η διοίκηση του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. δεν πτοήθηκε από τίποτα και μετά την κήρυξη της χώρας μας σε καραντίνα, εκατοντάδες εφημερίδες της περιφέρειας έλαβαν "απειλητικές" επιστολές από τον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. για να πληρώσουν το 2% που ηθελημένα όλοι μας δεν πληρώνουμε μιας και το θεωρούμε άδικο και ότι θα εκπέσει στο Σ.τ.Ε. Η πίεση αυτή κλιμακώθηκε μετά τη λήξη της καραντίνας, καθώς - ως φαίνεται - η διοίκηση του Οργανισμού θεωρεί ότι τα προβλήματα στα περιφερειακά ΜΜΕ λύθηκαν ως διά μαγείας εν μια νυχτί.

Το Δ.Σ. του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π., συνεχίζοντας την άσκηση πίεσης προς τους συναδέλφους μας, αποστέλλει εξώδικα τις τελευταίες μέρες προς τα μέλη των Ενώσεων μας, με την επισήμανση ότι αν δεν εξοφλήσουν τις οφειλές τους, αυτές θα διαβιβαστούν προς το ΚΕΑΟ για τις εκ μέρους του ενέργειες είσπραξης της απαίτησης του Οργανισμού. 

Σας κάνουμε για μια ακόμη φορά γνωστό ότι οι εργαζόμενοι στον επαρχιακό τύπο, που υποχρεωτικά πρέπει να ασφαλιστούν στον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. και οι επιχειρήσεις που πρέπει να καταβάλουν το 2% του τζίρου τους, δεν έχουν την παραμικρή απολαβή για όσα καλούνται να καταβάλουν.

Επιπροσθέτως, η διοίκηση ο Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. αρνείται να καταβάλει οποιαδήποτε παροχή σε ασφαλισμένους με μερική απασχόληση, μιας και υποστηρίζει ότι αυτό δεν το επιτρέπει το καταστατικό τους. Αυτό όμως δεν τους εμποδίζει να ζητούν τα ασφάλιστρα.

Επίσης, αρνούνται να ασφαλίσουν εκδότες που οι επιχειρήσεις τους απασχολούν λιγότερους από πέντε εργαζόμενους πλήρης ασφάλισης.

Τέλος, ενώ ο Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. ζητάει αναδρομικά από το 2017, όλα αυτά τα χρόνια δεν φρόντισε στα χρόνια αυτά να συμβληθεί στην Περιφέρεια με γιατρούς, ιδιωτικά νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα, όπως έχει κάνει για την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

Καλείται δηλαδή όλη η Περιφέρεια να πληρώσει χρήματα που θα ωφελήσουν μόνο τους ασφαλισμένους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ όλοι οι υπόλοιποι σε περίπτωση ασθένειας πρέπει να απευθυνθούν σε ιδιώτες γιατρούς και να πληρώνουν για τις υπηρεσίες υγείας, ενώ σε περίπτωση νοσηλείας μας μοναδική μας διέξοδος είναι τα κρατικά νοσοκομεία.

Μια ματιά στην λίστα με τα ιδιωτικά νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα που είναι συμβεβλημένος ο Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη τα λέει όλα...

Ενώ λοιπόν καλούμαστε να πληρώσουμε τον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. απολαμβάνουμε τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ.

Αξιότιμε κύριε υπουργέ, 

Σας παρακαλούμε όπως πάρετε άμεσα μέτρα για να σταματήσει αυτή η απάνθρωπη συμπεριφορά του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. προς τα μέλη μας. Ειδικότερα, θα επιθυμούσαμε να δώσετε σαφή εντολή στο Κ.Ε.Α.Ο. να μην βεβαιώσει οποιαδήποτε οφειλή μέχρι και την οριστική έκδοση της απόφασης του Σ.τ.Ε. μιας και η βεβαίωση των οφειλών θα μας στερούσε την ασφαλιστική ενημερότητα.

Ωστόσο, θεωρούμε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να στέλνονται τέτοιου ύφους επιστολές μέσα σε περίοδο πανδημίας και ενώ εσείς έχετε ήδη εκδώσει εγκύκλιο για παράταση πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών».

Home design

Riviera Banner

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.