Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οδός Παλαμίδου Θεσσαλονίκη

Η πορτάρα της Παλαμίδου

Γεύση από ...Ναύπλιο στην Παλιά Πόλη της Θεσσαλονίκης
από admin3
ΔημοσιεύτηκεΠαρ. 15 Σεπ. 2017
κανέναΣΧΟΛΙΟ

Ο Παλαμήδης δεν μνημονεύεται μόνο στο Ναύπλιο αλλά και σε οδούς και τοπωνύμια άλλων πόλεων. 

Στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης υπάρχει η οδός Παλαμίδου (το πιθανότερο η ονοματοδοσία της να σχετίζεται με τον Παλαμήδη), κοντά στις διάσημες φυλακές του Γεντί Κουλέ. 

Η Άνω Πόλη είναι μαγευτική. Μια πόλη φερμένη από άλλη εποχή, με πλακόστρωτα σοκάκια και σκαλάκια, βουκαμβίλιες και γιασεμιά και κάτω όλη η πόλη.

Γεντί ΚουλέΦώτο: Το Γεντί Κουλέ

Η οδός Παλαμίδου είναι γνωστή για την πορτάρα της, την κύρια πύλη των τειχών. 

Ανάλογες κατασκευές υπάρχουν και σε άλλα σημεία της Παλιάς Πόλης της Θεσσαλονίκης, όπως στον Πύργο του Τριγωνίου. Ας μην τις συγχέουμε με την διάσημη Πορτάρα της Νάξου.

Πορτάρα της οδού ΠαλαμίδουΦώτο: Η Πορτάρα της Παλαμίδου

Πορτάρα ΤριγωνίουΦώτο: Η Πορτάρα στον Πύργο Τριγωνίου

Τα Βυζαντινά Μεσαιωνικά τείχη και φρούρια κυκλώνουν ακόμα και σήμερα ένα μέρος του κέντρου της σύγχρονης Θεσσαλονίκης. 

Η όλη αίσθηση είναι μοναδική! Θα νιώσετε να ταξιδεύετε πίσω στο χρόνο, βαθιά στο παρελθόν της πόλης, καθώς το όλο μέρος περιτριγυρίζεται από ιστορία.

Θέα από τον Πύργο ΤριγωνίουΦώτο: Θέα από τον Πύργο Τριγωνίου

Οι εντυπωσιακές αυτές οχυρωματικές κατασκευές δημιουργήθηκαν με κύριο γνώμονα την προστασία της πόλης από τις εκτεταμένες επιδρομές εχθρικών φυλών και με σκοπό να αντέξουν μακροχρόνιες πολιορκίες, κάτι που σε μεγάλο βαθμό μπόρεσαν να το κάνουν.

Οι αρχικές οχυρώσεις κατασκευάστηκαν αμέσως μετά την ίδρυση της στα τέλη του 4ου αιώνα μΧ, ωστόσο τα υπάρχοντα τείχη δημιουργήθηκαν κατά το 390 μΧ κατά την βασιλεία του αυτοκράτορα Θεοδοσίου. Τα τείχη περικύκλωναν το μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλονίκης έως και τον 19ο αιώνα όταν η Οθωμανική διοίκηση αποφάσισε στα πλαίσια ενός εκσυγχρονισμού και αλλαγής των αστικών χαρακτηριστικών της πόλης να κατεδαφίσει ολόκληρο το παραθαλάσσιο τμήμα τους.

Πύργος ΤριγωνίουΦώτο: Ο Πύργος Τριγωνίου

Η οδός Παλαμίδου είναι ένα από τα γραφικά σοκάκια της Άνω Πόλης με την παραδοσιακή τους αρχιτεκτονική και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που κάνουν την περιοχή τόσο δημοφιλή στον επισκέπτη.

Οδός Παλαμίδου Θεσσαλονίκη

Στο παρακάτω βίντεο: Από την οδό Θεοτοκοπούλου και το Βυζαντινό Λουτρό και με κατεύθυνση προς τα βόρεια περνάμε μέσα από τα στενά της άνω πόλης θαυμάζοντας την αρχιτεκτονική των σπιτιών της που διατηρήθηκαν ανέπαφα στο πέρασμα των χρόνων. Μετά από λίγη ώρα φτάνουμε στην πλατεία Τερψιθέας στην οποία βρίσκεται ο Τουρμπές Μουσά Μπαμπά είναι ένα οθωμανικό ταφικό μνημείο / μαυσωλείο, το οποίο χρονολογείται από το 16ο αιώνα. Συνεχίζοντας τον περίπατό μας συναντάμε τον ναό του Οσίου Δαβίδ ή Μονή Λατόμου, ένα αρχιτεκτονικό μνημείο γιατί αποτελεί τον πρόδρομο των σταυροειδών ναών με τρούλο, οι οποίοι επικράτησαν μετά από πολλούς αιώνες. Κτίστηκε στα τέλη του 5ου αιώνα. Ανεβαίνοντας και περνώντας μέσα από τα καλντερίμια της άνω πόλης συναντάμε μια μικρη πλατεια, την πλατεία Βασίλη Τσιτσάνη. Φτάνοντας στην οδό Επταπυργίου κοντά στη Μονή Βλατάδων συνεχίζουμε με κατεύθυνση προς τα δυτικά έως την πορτάρα της οδού Παλαμίδου.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
Profile picture for user admin
admin - anagnostis.org

YUBI2