Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κιβέρι

Η μαγεία της φύσης από Κιβέρι για Ανδρίτσα

Διαδρομή Κιβέρι - Βελανιδιά - Ανδρίτσα
από admin3
ΔημοσιεύτηκεΠέμ. 6 Ιουλ. 2017
κανέναΣΧΟΛΙΟ

Το παραθαλάσσιο Κιβέρι, χτισµένο µπρος σε µια πεντακάθαρη παραλία µε λευκό βότσαλο, έχει θέα µεγάλο µέρος του Αργολικού Κόλπου. Αν είναι καθαρή η ατμόσφαιρα φαίνεται απέναντι η Ακροναυπλία. Στο λιµάνι θα περπατήσει ο επισκέπτης, θαυµάζοντας την απέραντη θάλασσα, θα δει τους ψαράδες να φτιάχνουν τα δίχτυα τους, θα απολαύσει τον καφέ του ή το φαγητό του. Κατά τη μυθολογία εδώ είχε αγκυροβολήσει ο Δαναός.

Κιβέρι
Κιβέρι

Φηµίζεται για το εξαιρετικό του κλίµα, ένας λόγος για τον οποίο ανέκαθεν ήταν παραθεριστικό θέρετρο. Στρίβοντας δεξιά στην Εκκλησία του χωριού και περνώντας µέσα από ελαιώνες και εσπεριδοειδή, παρατηρώντας τους αγρότες να µοχθούν για να παράγουν καλύτερα προϊόντα, θα φτάσει κανείς, στην παλιά Εθνική οδό Άργους - Τριπόλεως και λίγο αργότερα θα στρίψει αριστερά προς την Ανδρίτσα.

Κιβέρι
Κιβέρι

Η Βελανιδιά, είναι ο πρώτος οικισµός την διαδροµή. Στην είσοδο του χωριού, αριστερά, µε µεράκι ένας κάτοικος έχει δηµιουργήσει ανοιχτό «µουσείο» µε µηχανήµατα των προηγούµενων αιώνων.

Βελανιδιά
Βελανιδιά

Μια µυλόπετρα κινούµενη µε ζώα, φαντάζει έτοιµη να λειτουργήσει, το ίδιο και το χειροκίνητο πιεστήριο για την έκθλιψη του ελαιοκάρπου. Παραδίπλα βρίσκεται ένα µαγκανοπήγαδο και ένα πέτρινο αλώνι, όλα διατηρηµένα σε άριστη κατάσταση. Ο δρόµος περνά κάτω από ένα παλαιό υδραγωγείο που φτάνει σε ένα εγκαταλελειµµένο λιοτρίβι και νερόµυλο µαζί. Στο κέντρο του οικισµού, βρίσκεται µια παλιά πέτρινη βρύση. Ο δρόµος συνεχίζει, σε πολλά σηµεία, παράλληλα µε τις γραµµές του σιδηροδρόµου. Παλιές µοναδικές πετρόχτιστες γέφυρες µε καµάρες, έλκουν το βλέµµα. Επιβλητικές είναι και πετρόχτιστες γέφυρες του σιδηροδρόµου, καθώς και τα φυλάκια, όπου θα οι σταθµάρχες παλιά, περίµεναν υποµονετικά το τρένο να περάσει.

Ανδρίτσα
Ανδρίτσα

Κάτω από µια επιβλητική γέφυρα του σιδηροδρόµου, µέσα από τις καµάρες, που µοιάζουν µε πύλες, συνεχίζει ο δρόµος προς την Ανδρίτσα. Ο οικισµός αυτός, στο νοτιοδυτικό άκρο του νοµού, είναι ένα ξεχωριστό αποµονωµένο µικρό χωριό στο τέλος της διαδροµής.

Ανδρίτσα
Ανδρίτσα

Ο σιδηροδροµικός σταθµός, είναι χαρακτηριστικός της αρχιτεκτονικής που χρησιµοποίησε ο ΟΣΕ σε όλη την Πελοπόννησο γι αυτά τα χτίσµατα. Δίπλα, βρίσκεται το µνηµείο των πεσόντων.

Ανδρίτσα
Σιδηροδρομικός Σταθμός Ανδρίτσας

Ευκαιρία για να ξαποστάσει ο επισκέπτης, είναι οι κρυστάλλινες πηγές που αναβλύζουν, στο κάτω µέρος του χωριού. Η σκιά από τα τεράστια πλατάνια που θεριεύουν µε το τρεχούµενο νερό, δροσίζει ακόµα και στο κατακαλόκαιρο. Ένα µονοπάτι προκαλεί τον περιπατητή να περιπλανηθεί στην γύρω περιοχή.

 

©ΚΕΙΜΕΝΑ: ΑΚΗΣ ΓΚΑΤΖΙΟΣ • ©ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ & ANAGNOSTIS.ORG • ©ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΕΝΘESIS

 

Profile picture for user admin
admin - anagnostis.org

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.

YUBI2