Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Home Design

Καλό Παιδί Ηλείας

Δείτε το μικροσκοπικό χωριό της Πελοποννήσου που είναι το ...καλύτερο παιδί!

Χτισμένο σε υψόμετρο περίπου 230 μέτρων στις παρυφές ενός πεδινού δρυοδάσους, με όνομα που ούτε παραγγελία να το είχε κάνει...

Γιατί ένα χωριό μπορεί να ονομάζεται Καλό Παιδί; Όντως υπάρχει ένα τέτοιο χωριό στην Ελλάδα το οποίο μάλιστα βρίσκεται στην Πελοπόννησο. Το χωριό είναι μικροσκοπικό αλλά έχει τη δική του ξεχωριστή ομορφιά και κυρίως ησυχία. Το ...καλύτερο παιδί δηλαδή!

Το Καλό Παιδί είναι ημιορεινός οικισμός της Ηλείας και βρίσκεται κτισμένος σε υψόμετρο περίπου 230 μέτρων, εγγύς του Σιμόπουλου, στο ενδιάμεσο περίπου των ανατολικών οχθών του φράγματος Πηνειού και των δυτικών παρυφών του πεδινού δρυοδάσους της Κάπελης.

Καλό Παιδί Ηλείας

 

Ο πληθυσμός του, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, είναι 66 μόνιμοι κάτοικοι. Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με τις ελιές και την κτηνοτροφία.

Αναγνωρίστηκε ως οικισμός την 20η Απριλίου 1835 με την ονομασία Καλοπαιδιού και υπήχθη στον τότε δήμο Σελληεντίας Αχαιοήλιδος ενώ με το ΦΕΚ 5Α της 8ης Μαρτίου 1841, και την κατάργηση του δήμου Σελληεντίας, υπήχθη στον τότε δήμο Πηνειίων. Με το ΦΕΚ 256Α της 28ης Αυγούστου 1912, και την κατάργηση των δήμων, υπήχθη στην τότε Κοινότητα Μπουρδάνου της οποίας αποτελούσε οικισμό μέχρι την απόσπασή του και την προσάρτησή του στην Κοινότητα Ανθώνα σύμφωνα με το ΦΕΚ 36Α της 10ης Φεβρουαρίου 1933. Αποτελούσε οικισμό της Κοινότητας Ανθώνα μέχρι την κατάργηση των κοινοτήτων και την επαναθέσπιση των δήμων σύμφωνα με το «Σχέδιο Καποδίστριας». Οι ονομασίες Καλοπαιδιού και Καλό Παιδί ήταν σε παράλληλη χρήση μέχρι και την επίσημη διόρθωση της ονομασίας του σε Καλό Παιδί σύμφωνα με το ΦΕΚ 256Α της 28ης Αυγούστου 1912. Επί της διοικητικής μεταρρύθμισης «Καποδίστριας» αποτελούσε οικισμό του δημοτικού διαμερίσματος Ανθώνα του Δήμου Πηνείας. Σήμερα αποτελεί οικισμό της Τοπικής Κοινότητας Ανθώνα του «καλλικρατικού» δήμου Ήλιδας.

Χωριό Καλό Παιδί

 

Η ζωή των λίγων κατοίκων εκεί δεν είναι και τόσο εύκολη καθώς τα τελευταία 50 χρόνια, σε καθημερινή βάση βρίσκονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα της έλλειψης νερού.

Το χωριό, όπως άλλωστε συμβαίνει με τα περισσότερα χωριά της ελληνικής υπαίθρου ερημώνει. Τα ελάχιστα παιδιά φοιτούν στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο στο Σιμόπουλο. Το σχολείο που υπήρχε στο χωριό έχει κλείσει από το 1985, όπως συμβαίνει σε αρκετές ακόμα περιπτώσεις στην Ελληνική ύπαιθρο.

 

Πού βρίσκεται;

Το χωριό βρίσκεται σε απόσταση 29 χιλιομέτρων ανατολικά της πόλης της Αμαλιάδας, περίπου 30,5 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Πύργου και περίπου 72 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πάτρας (μέσω Πανόπουλου).

Τουριστική υποδομή δεν διαθέτει, ενώ η Αρχαία Ολυμπία βρίσκεται σε απόσταση 47 χλμ. από το χωριό.

 

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.