home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΤΟΝΙΑ ΠΟΥΛΑΚΟΥΑρχείο

Ο παιδευτικός ρόλος των γονέων καταλύτης εξέλιξης στην ζωή των παιδιών…

Η μεγαλύτερη ευλογία στη ζωή ενός ανθρώπου είναι η γέννηση ενός παιδιού.

 Ο ερχομός ενός ακόμη ανθρώπου στη ζωή ενός ζευγαριού αποτελεί την συναισθηματική, ψυχική και κοινωνική του ολοκλήρωση. 

Το να γίνει κάποιος γονιός συνοδεύεται από μια ανείπωτη ευτυχία και συγκίνηση. Η γέννηση ενός νέου μέλους πλημμυρίζει την οικογένεια με συναισθήματα χαράς, ευγνωμοσύνης και ελπίδας.

 Όμως, η γέννηση ενός παιδιού σηματοδοτεί και την μεγαλύτερη πρόκληση για το ζευγάρι. Η πρόκληση αυτή αφορά την σωστή ανατροφή, την καλλιέργεια των χαρισμάτων, την δόμηση μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας και την κατάλληλη διαπαιδαγώγηση της ψυχής αυτής.

 Οι γονείς είναι υπεύθυνοι για την ορθή κοινωνικοποίηση του παιδιού, την ανάπτυξη αρχών και αξιών που θα το βοηθήσουν να πορευτεί στη ζωή του, την αναγνώριση της αίσθησης της αξίας του, την ποιότητα της προσφοράς και της βοήθειας στους συνανθρώπους μας, την κατανόηση και την αποδοχή της διαφορετικότητας των άλλων, τον σεβασμό και την ειλικρίνεια στις ανθρώπινες σχέσεις και την αξία της αυταγάπης.

Οφείλουν να αγκαλιάσουν τις ιδιαιτερότητες των παιδιών τους, αφήνοντας τα να κινούνται και να σκέφτονται ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς στο δικό τους νοητικό πλαίσιο, βάζοντας τους κατανοητά όρια όπου είναι απαραίτητο, χωρίς να σκοτώνουν και να αποστραγγίζουν τη φαντασία τους. 

Χρειάζεται να κατανοήσουν ότι τα παιδιά υιοθετούν συμπεριφορές από το άμεσο περιβάλλον τους, από τα σημαντικά πρόσωπα της καθημερινότητας τους, δηλαδή τους γονείς και την οικογένεια τους. 

Αποτελούν το πιο ισχυρό πρότυπο για την μετέπειτα εξέλιξη τους στη ζωή, την διαπροσωπική, κοινωνική και πνευματική τους ωρίμανση και την συναισθηματική τους ολοκλήρωση. 

Με τη συμπεριφορά τους, με τις επιρροές, τις σκέψεις, τις πράξεις, τις αρνητικές συνήθειες, και τα λόγια τους οι γονείς γίνονται παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά τους.

Γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο πως συμπεριφέρονται. Πρέπει να φιλτράρουν περισσότερο το τι λένε στα παιδιά, ποιες λέξεις χρησιμοποιούν, πώς το λένε.

 
Επεξεργαστείτε την εικόνα και τη στάση σας απέναντι τους, πώς στέκεστε, πώς κινείστε στον χώρο όταν τους μιλάτε, τι ύφος χρησιμοποιείτε για να τους εξηγήσετε τα λάθη τους?

Αιτιολογείτε τις πράξεις σας όταν σας ζητηθεί από εκείνα? Είστε ειλικρινείς απέναντι τους? Τους εξηγείτε τον λόγο που τα τιμωρείτε ή τους δίνετε απλά εντολές που αδυνατούν να κατανοήσουν? Τους λέτε την αλήθεια για όλα όσα νιώθετε?

Περνάτε παραγωγικό χρόνο μαζί τους ή τα παραμελείτε? Τα επιβραβεύετε για τις νίκες τους? Τα ενισχύετε συναισθηματικά? Τους δείχνετε την αγάπη σας?

Οι περισσότεροι γονείς απλώς κριτικάρουν τις αρνητικές συμπεριφορές των παιδιών τους, υπερτονίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις ανασφάλειες, τις ενοχές και τις φοβίες τους. Ενισχύουν έτσι τις αυτό-ματαιώσεις τους αντί να το υποστηρίζουν και να του επεξηγούν με τρόπο κατανοητό τις αδυναμίες του και να του προτείνουν λύσεις και τρόπους αντιμετώπισης. 

Βοηθείστε τα να ανακαλύψουν τα ταλέντα και τις δυνατότητες τους και να τα εξελίξουν με τον δικό τους ρυθμό και χρόνο. Μην προσπαθείτε να τους μεταφέρετε τα δικά σας θέλω είτε από εγωισμό, είτε από ματαιοδοξία, γιατί αργότερα θα τα βρείτε απέναντι σας να αντανακλούν τις δικές σας φοβίες, ελλείψεις και ανασφάλειες. 

Διδάξτε τα να είναι ανεξάρτητα, να πατούν γερά στα πόδια τους, να πιστεύουν στον εαυτό τους και όταν χρειαστεί να φύγουν από κοντά σας να πετούν ελεύθερα ανοίγοντας τα δικά τους φτερά. 

Δείξτε τους πόσο σημαντικό είναι να σέβονται τον εαυτό τους και τους γύρω τους και πώς να εκφράζουν τα συναισθήματα τους είτε με λεκτικό είτε με μη λεκτικό τρόπο. Η ελευθερία της συναισθηματικής τους έκφρασης θα τα οδηγήσει στην σωστή διαχείριση των συναισθημάτων τους.

Αποφύγετε να κολλάτε ταμπέλες και ετικέτες στις ιδιαιτερότητες τους ή στις συμπεριφορές τους, καθώς μπορεί να πληγώσετε ανεπανόρθωτα τον ψυχισμό τους και να τους δημιουργήσετε ψυχικά τραύματα.

Συμπεριφερθείτε τους με σεβασμό και ειλικρίνεια, μην τα υποτιμάτε, τιμείστε την ύπαρξη τους και θα δείτε τη σοφία τους να ξετυλίγεται μπροστά σας. 

Όταν είστε μαζί τους να είστε ολοκληρωτικά παρόντες, να ζείτε την κάθε στιγμή μαζί τους. Νιώθουν πότε είστε συναισθηματικά και ψυχικά παρόντες και πότε σωματικά. Έχουν απίστευτες προσλαμβάνουσες και ισχυρή διαίσθηση που τα βοηθούν να καταλαβαίνουν την αλήθεια. 

Για να έχουν μια ισορροπημένη καθημερινότητα αποφύγετε να τα φορτώνετε με τις υποχρεώσεις, τα άγχη, τις υποχρεώσεις και τις ελλείψεις σας.

Εξηγείστε τους ότι το κλειδί για την ευτυχία τους είναι η αγάπη για τον εαυτό τους και ο βασικός πυρήνας ανάπτυξης τους είναι η προσφορά της αγάπης αυτής προς τους άλλους με έναν τρόπο υγιή. 

Ο ιερός σκοπός των γονιών είναι να δημιουργήσουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες, οπλισμένες με αξίες, ιδανικά, ιδέες  και  όραμα για το μέλλον μέσα σε ένα περιβάλλον υγιές, όπου αυτές οι ψυχές θα ανθίσουν και θα γεμίσουν τον κόσμο μας με τα αρώματα τους και θα χρωματίσουν το μέλλον μας με τα πιο έντονα χρώματα. 

Μόνο όταν αισθανθούν ελεύθερα να ανακαλύψουν τον εσωτερικό τους κόσμο, θα βοηθήσουν και την δική μας εξέλιξη.

Από εμάς εξαρτάται το μέλλον τους, από εκείνα δεσμεύεται η επιλογή μας για την αλλαγή όλων μας.
 

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button