home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

«Η αναζωογονητική δύναμη της Αλλαγής»

αλλαγή, κίνητρο

”Μεταβάλλον αναπαύεται” (στην αλλαγή βρίσκουν τα πράγματα ανάπαυση) – Ηράκλειτος

Η κάθε αλλαγή στη ζωή μας αποτελεί ένα δύσκολο βήμα. Όμως καθημερινά βιώνουμε μικρές ή μεγάλες αλλαγές, οι οποίες μας ανανεώνουν, μας επαναπροσδιορίζουν, μας μετουσιώνουν και μας μεταμορφώνουν.

Ξεκινάμε με μια ιδέα, με ένα όνειρο, έναν μελλοντικό στόχο, ένα νέο όραμα στη ζωή μας και προσπαθούμε καθημερινά να έρθουμε πιο κοντά στην υλοποίηση του.  Δεν αρκεί μόνο αυτό  για να αλλάξουμε μια συμπεριφορά, ένα μαθημένο τρόπο σκέψης, τις παγιωμένες πεποιθήσεις μας, τις εγωικές μας ψευδαισθήσεις και  τη νοοτροπία της κοινωνίας μας.

Για να αλλάξουμε δεν αρκεί μόνο να θέλουμε, χρειάζεται να έχουμε βαθιά επίγνωση της αλλαγής μας και των συνεπειών αυτής, να είμαστε υπεύθυνοι για τους εαυτούς μας, να έχουμε ισχυρή πρόθεση αλλαγής μέσα μας και να περάσουμε  στη δράση, στην εφαρμογή και στην πράξη. Η αλλαγή δεν είναι μόνο θεωρία. Η αλλαγή είναι κατά αποκλειστικότητα πράξη που μας φέρνει αντιμέτωπους με τους εαυτούς μας.

Η κάθε αλλαγή χρειάζεται πρώτα αυτοπαρατήρηση, μια ουσιαστική ενδοσκόπηση, το λεγόμενο «γνώθι σ’αυτόν», την εκ βαθέων αυτοανακάλυψη του εαυτού μας και στην συνέχεια την μεταμόρφωση του σε αυτό που θέλουμε να γίνουμε.

Απαιτεί τη σωστή λήψη αποφάσεων για να πετύχουμε τους στόχους μας και να υλοποιήσουμε τα όνειρα μας. Μόνο όταν σχεδιάσουμε και κάνουμε τις απαραίτητες διορθώσεις  στο πλάνο της καθημερινότητας μας θα το αλλάξουμε.

Η αλλαγή στη ζωή μας είναι χρονοβόρα και πάντα εσωτερική, αθόρυβη. Ο καθένας μας μπορεί να αλλάξει μόνο τον εαυτό σου σε ένα εσωτερικό επίπεδο μέσα στην σιωπή. Αρκεί να κοιτάξουμε με ειλικρίνεια τα μειονεκτήματα, τα λάθη, τα σφάλματά μας, τον ανεπαρκή χειρισμό κάποιων καταστάσεων, τις λανθασμένες επιλογές μας και τα τραύματα μας και τα αναγνωρίσουμε, τα συνειδητοποιήσουμε και τα αποδεχτούμε θα τα αλλάξουμε.

Το ξεβόλεμα είναι το πρώτο στάδιο της αλλαγής. Όταν αποφασίζεις να αλλάξεις ριζικά μέσα σου βγαίνεις από την ζώνη άνεσης σου με προορισμό το άγνωστο. Αυτό τις περισσότερες φορές μας προκαλεί φόβο και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Η αλλαγή όμως, θα έρθει και θα γίνει σε όλα τα επίπεδα της ψυχής μας όταν αποφασίσουμε να ξεπεράσουμε τους φόβους, τις ανασφάλειες και τις αδυναμίες μας αξιολογώντας σωστά τον εαυτό μας, αναγνωρίζοντας τα δυνατά μας σημεία, εκτιμώντας τις δυνατότητες μας και καλωσορίζοντας τα ιδιαίτερα ταλέντα μας.

Το δεύτερο στάδιο είναι οι θυσίες. Άνθρωποι που δεν μας εξελίσσουν, τοξικοί, αρνητικοί και απόλυτοι καλό είναι να τους απομακρύνουμε από την ζωή μας θέτοντας τα όρια μας, η καλύτερη διαχείριση του χρόνου μας θα μας φανεί πολύ χρήσιμη, καθώς θα αποφύγουμε την κατάχρηση του σε ανούσιες καταστάσεις που δεν μας ωφελούν πουθενά, η απόσταση και η απομόνωση με τους εαυτούς μας θα μας οδηγήσει στην αυτοβελτίωση μέσα από την διαρκή προσπάθεια.

Το επόμενο βήμα είναι η εστίαση στον στόχο, η προσήλωση χωρίς περισπασμούς από εξωτερικούς παράγοντες στην αλλαγή και η συγκέντρωση όλης της ενέργειας μας σε κάθε βήμα κάθε φορά. Η επίγνωση και η συνειδητοποίηση θα μας φέρουν πιο κοντά στον πλήρη έλεγχο, την σωστή διαχείριση και την ολοκληρωτική ευθύνη των πράξεων μας, αποφεύγοντας να γκρινιάζουμε και να κατηγορούμε τους γύρω μας για όλα όσα μας συμβαίνουν.

Όταν είμαστε πραγματικά έτοιμοι, και αντέχουμε η αλλαγή μας χτυπάει την πόρτα, απαιτεί όμως από εμάς μεγαλύτερη προσπάθεια, πειθαρχία, εργατικότητα, συνεχή αυτοπαρατήρηση και  υπευθυνότητα απέναντι στους εαυτούς μας. Μόνον έτσι θα μας οδηγήσει σε όλα όσα επιθυμούμε και αξίζουμε.

Η αλλαγή φέρει μέσα της ωριμότητα, καθώς μας φέρνει αντιμέτωπους με τις πράξεις  μας, με το παρελθόν μας, με τις επιλογές μας και με τα μαθήματα που ακόμα δεν έχουμε κατανοήσει και μας κατευθύνει στην αξιολόγηση του εαυτού μας και τον επαναπροσδιορισμό των αρνητικών συμπεριφορών μας.

Μέσα από την αλλαγή έρχεται η  εσωτερική αναγέννηση και η εξωτερική μεταμόρφωση. Αλλάζω σημαίνει σέβομαι και αγαπώ τον εαυτό μου και επιθυμώ να τον βοηθήσω να αλλάξει και να διεκδικήσει όλα όσα ονειρεύεται, στον βαθμό που μπορώ χωρίς να καταπιέζω ή να τον εξαναγκάζω.

Η αλλαγή αποτελεί το κομβικό εκείνο σημείο για κάθε ψυχή, καθώς συνδέει τον άνθρωπο με το παρελθόν του, του δείχνει τον δρόμο προς το μέλλον και τον καλεί να αφήσει πίσω του το παλιό και να υποδεχτεί το καινούργιο.

Εν τέλει η αναζήτηση της αλήθειας του εαυτού μας θα μας οδηγήσει στην αλλαγή.
 

Σχόλια

2 απαντήσεις

  1. @Vancovermycity you need to buy those bags (70 dollars)

    my blog post :: skip the dishes referral code

  2. Ευάγγελος Αλεξανδρής

    SPAM

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis