Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η γοητεία της διαφορετικότητας

ΔημοσιεύτηκεΠαρ. 27 Σεπ. 2019

Στην πορεία της ζωής μας η αλληλεπίδραση μας με τους άλλους ανθρώπους και η συμπεριφορά που επιλέγουμε να κρατάμε σε κάθε περίσταση, διαμορφώνει τον ρόλο που λαμβάνουμε στην κοινωνία και τι είδους ερεθίσματα προσφέρουμε στον περίγυρο μας.

Αυτή η διαδικασία δεν είναι κάτι το οποίο συμβαίνει χωρίς να υπάρχει κάποιο εσωτερικό φιλτράρισμα. Η συμπεριφορά είναι το αποτέλεσμα της εσωτερικής μας ενασχόλησης με τον νου και την ψυχή μας. Οι έννοιες όπως η ευγένεια, η ηθική και ο σεβασμός ενδέχεται φαινομενικά να μπορούν να προσδιοριστούν με σχετική ακρίβεια. Όμως στην πράξη καθημερινά καταλαβαίνουμε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει απόλυτα. Υπάρχουν πολλές οπτικές.

Ο τρόπος που συμπεριφέρεσαι στους γύρω σου και κατ’ επέκταση στο σύνολο της κοινωνίας πρέπει να είναι συνειδητός. Οι λέξεις και το ύφος που θα επιλέξεις για να εκφράσεις τις απόψεις σου είτε έχεις απέναντι σου έναν αποδέκτη σύμφωνο με τα λεγόμενα σου ή όχι πρέπει να διέπεται από σεβασμό και ευγένεια.

Από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μοιάζουμε όλοι μεταξύ μας υπάρχουν πρώιμα στάδια συνειδητοποίησης της διαφορετικότητας.

Ύψος, χρώμα, βάρος. καταγωγή, οικονομική κατάσταση κ.α. Ακούγονται προφανή αλλά από την στιγμή που αρχίζουμε να τα παρατηρούμε εισαγόμαστε στην έννοια της πολυμορφίας.

Οι κατευθυντήριες γραμμές που οφείλουν να δώσουν οι γονείς στο παιδί που έχουν φέρει στον κόσμο θα ήταν καλό να είναι «ευδιάκριτες» και να μην παρεκκλίνουν. Έτσι στο μέλλον να αποδεχθούν και πολύ πιθανό να είναι ανυπόμονα, για να γνωρίσουν άγνωστες πτυχές. Άλλους πολιτισμούς, ιδεολογίες, θρησκευτικές αντιλήψεις ακόμη και το πιο απλό διαφορετικές γεύσεις που θα έρχονται από την άλλη άκρη του κόσμου.     

Υπάρχουν πράγματα και πέρα από αυτά που έχουμε συνηθίσει ο κόσμος είναι ένα ηφαίστειο εκπλήξεων και μέσα του κρύβει πολλά. Δεν θα ήταν ωραία να δώσεις στον εαυτό σου την χαρά να ανακαλύψει κάποια από αυτά;

Νομίζω ότι το πιο σημαντικό δείγμα για το διανοητικό επίπεδο ενός ανθρώπου είναι η στάση την οποία θα κρατήσει σε μια συνομιλία δύο ή περισσοτέρων ατόμων. Πόσο διατεθειμένος είναι κάποιος να ακούσει, να καταλάβει και ενδεχομένως αν χρειαστεί να μπει νοερά στην θέση του συνομιλητή του έτσι ώστε να εκφράσει την άποψη του λαμβάνοντας πλέον υπόψη αυτά τα νέα ερεθίσματα.

Η γοητεία της ανθρώπινης ύπαρξης πηγάζει από την διαφορετικότητα της.

Κάνοντας ένα περίπατο μπορεί να συναντήσεις διακόσιους ανθρώπους, για παράδειγμα. Αυτομάτως μπροστά σου περνούν διακόσια διαφορετικά μυαλά, αντιλήψεις, διαφορετικές ψυχές,«πιστεύω» και βιώματα. Αν σταθείς και το αναλογιστείς αντιλαμβάνεσαι αμέσως την γοητεία της ύπαρξης μας.

Είμαστε εδώ για να συμπληρώσουμε ο ένας τον άλλον και να γίνουμε καλύτεροι από τον εαυτό που είχαμε εχθές μέσω της κοινωνικοποίησης αλλά και της προσωπικής εσωτερικής διεργασίας.

Προσωπικά ονειρεύομαι ένα κόσμο χωρίς παρωπίδες, καλοπροαίρετο προς όλες τις κοινωνικές ομάδες, να υπάρχει αλληλοσεβασμός και υποστήριξη σε αντίθεση με την αδιαφορία και την φοβία που χαρακτηρίζει της μέρες μας. 

Φωτεινές ελπίδες σε όλα αυτά είναι οι νέοι άνθρωποι αλλά και οι παλαιότεροι που δίνουν περιθώριο στον εαυτό τους για μια δεύτερη «ανάγνωση» της ζωής και της «κανονικότητας».

Στη ζωή δεν υπάρχει τελειότητα και αυτός είναι ένας από τους λόγους που είμαστε όλοι ίσοι, τα ελαττώματα οι αδυναμίες και τα λάθη μας είναι συνυφασμένα με την ύπαρξη μας. Όμως όλα αυτά μεταμορφώνονται στα βήματα που θα μας ωθήσουν να πάμε παρακάτω μέσω των οποίων θα βελτιωθούμε και θα γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Οι καλές μας πράξεις, τα επιτεύγματα μας και η κατάκτηση των στόχων που έχουμε θέσει γίνονται ο καθρέφτης μας. Μέσω αυτών το δρασκέλισμα προς την εξέλιξη της κοινωνίας γίνεται με συγχρονισμένο και βέβαιο βήμα. 

Ετικέτες

Κοινωνία Διαφορετικότητα Άνθρωποι

Σχόλια

Αγγελος (χωρίς επαλήθευση) Παρ, 27/09/2019 - 13:52

Μπράβο,εξαιρετικό άρθρο!

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.