Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ζημιάρικος για την ελιά ο καύσωνας - Σε απόγνωση οι αγρότες της Αργολίδας

Δημοσιεύτηκε
από admin
Ζημιάρικος για την ελιά ο καύσωνας - Σε απόγνωση οι αγρότες της Αργολίδας

Σε απόγνωση βρίσκονται οι ελαιοκαλλιεργητές στον Δήμο Ναυπλιέων και την Ερμιονίδα λόγω του διήμερου καύσωνα που επικράτησε στις 12 και 13 Μαϊου ο οποίος είχε δραματική επιρροή στην καρπόδεση των ελαιόδενδρων. Η ζημιά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φθάνει και το 100%.

Το θέμα φέρνει στη βουλή ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Μανιάτης ζητώντας την άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ειδικά του ΕΛΓΑ, με ερώτησή του προς τον Βαγγέλη Αποστόλου.

Όπως σημειώνεται σε αυτήν: «Κύριε Υπουργέ, πρωτοφανείς υψηλές θερμοκρασίες, που έφθασαν μέχρι 40 βαθμούς  Κελσίου που συνοδεύονταν από ισχυρούς νότιους ανέμους, έπληξαν μεγάλες περιοχές της Αργολίδας, όπως π.χ. Ερμιονίδας, Ναυπλίου, Αραχναίου, κ.α., το πρώτο δεκαπενθήμερου του Μαΐου και προξένησαν ζημιά στην αναμενόμενη παραγωγή ελιάς κι ελαιόλαδου για την τρέχουσα χρονιά. Οι υψηλές θερμοκρασίες και ο δυνατός αέρας αφυδάτωσαν την καρπόδεση στο πιο πρώιμο κι ευαίσθητο στάδιο και την κατέστρεψαν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ελαιοκαλλιεργητές να είναι πολύ ανήσυχοι για το εισόδημά τους που σε πολλούς από αυτούς για δεύτερη χρονιά θα είναι ανύπαρκτο ή πολύ μειωμένο.

Η κατάσταση χρήζει άμεσης κινητοποίησης των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ειδικά  του  ΕΛΓΑ για την έναρξη των αναγγελιών ζημιάς, την υποβολή δηλώσεων από τους ελαιοκαλλιεργητές της Αργολίδας που επλήγησαν, ώστε οι ζημιές τους να καταγραφούν, να εκτιμηθούν και  να αποζημιωθούν έγκαιρα.

Κατόπιν των ανωτέρω,  ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει, ώστε να ενεργοποιηθεί άμεσα ο ΕΛΓΑ  και να γίνουν  οι αγγελίες στις κατά τόπου περιοχές που επλήγησαν για να υποβληθούν δηλώσεις ζημιάς;
2. Πότε θα ξεκινήσει η εκτίμηση των ζημιών από τους ελεγκτές του ΕΛΓΑ, ώστε να μπορεί να γίνει αντικειμενική εκτίμηση της ζημιάς;»
 

Ετικέτες

Γιάννης Μανιάτης Αγροτικά Ελαιοπαραγωγοί

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.