Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Θα συνεχιστεί για πολύ ακόμα η κοροϊδία με το ειδικό τέλος στις περιοχές εγκατάστασης ΑΠΕ;

Δημοσιεύτηκε
από admin
Θα συνεχιστεί για πολύ ακόμα η κοροϊδία με το ειδικό τέλος στις περιοχές εγκατάστασης ΑΠΕ;

Ακόμα ψάχνουν την επιστροφή από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ οι κάτοικοι του Αραχναίου, του Αχλαδοκάμπου, του Ηλιόκαστρου, των Διδύμων, της Θερμησίας και του Αγίου Νικολάου, αλλά απ' ότι φαίνεται η κοροϊδία δεν έχει τέλος, αφού κι' εμείς παραλίγο να το πιστέψουμε όταν μας λέγανε πως ξεμπλόκαρε η απόδοση του 1% από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν εγκατεστημένα αιολικά πάρκα σε ορεινούς όγκους που περιβάλλονται από κατοικημένες περιοχές.

Με την απόφαση προβλεπόταν η παρακράτηση από τους παραγωγούς ποσοστού 1% της αξίας της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες και μικρά υδροηλεκτρικά και η απόδοση του στους οικιακούς καταναλωτές στην δημοτική ενότητα των οποίων είναι εγκατεστημένα, μέσω των λογαριαμών της ΔΕΗ. 

Για το εν λόγω θέμα απευθύνουν ερώτηση οι ίδιοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό τους προκειμένου να μάθουν τι συμβαίνει. Συγκεκριμένα την ερώτηση υπογράφουν οι Δημήτρης Κοδέλας, Ηρώ Διώτη και Ευγενία Ουζουνίδου, και οι οποίοι ζητούν να μάθουν τι γίνεται σχετικά με τη μεγάλη καθυστέρηση στην απόδοση ειδικού τέλους στις περιοχές που λειτουργούν ΑΠΕ.

Παράλληλα δεν έλλειψαν οι ψίθυροι στα social media από τον Γιάννη Μανιάτη που όπως γράφει: "Στις 23/12/2014 υπογράψαμε να διατεθούν τα συγκεντρωθέντα 13.390.731€, από το ειδικό τέλος ΑΠΕ, στις κατοικίες των 272 ορεινών χωριών της χώρας με ανεμογεννήτριες. Μέσος όρος επιστροφών της ΔΕΗ ανά χωριό 49.230€. Ακόμη περιμένουμε να μοιράσουν τα έτοιμα που τους αφήσαμε..."

Το κείμενο της ερώτησης Κοδέλα έχει ως εξής:

Προς τον κ. Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: Καθυστέρηση απόδοσης ειδικού τέλους στους καταναλωτές στις περιοχές που λειτουργούν ΑΠΕ

Ένα από τα μέτρα για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για να λειτουργήσει ως κίνητρο στην εξασφάλιση της συναίνεσης  των τοπικών κοινωνιών στις περιοχές που εγκαθίστανται Α.Π.Ε. ήταν η θεσμοθέτηση, με το άρθρο 25 του ν.3468/2006 όπως αυτό τροποποιήθηκε με το ν.3851/2010, ειδικού τέλους που παρακρατείται από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, μέρος του οποίου αποδίδεται στους οικιακούς καταναλωτές περιοχών όπου εγκαθίστανται έργα Α.Π.Ε.

Μέχρι και σήμερα το προβλεπόμενο αυτό τέλος δεν έχει αποδοθεί στους οικιακούς καταναλωτές, οι οποίοι συνήθως είναι κάτοικοι ορεινών ή νησιωτικών περιοχών που το άμεσο περιβάλλον της κατοικίας τους έχει υποστεί επιπτώσεις από την εγκατάσταση των ΑΠΕ.

Μάλιστα, προεκλογικά αφέθηκε να εννοηθεί ότι η παροιμιώδης καθυστέρηση στην ενεργοποίηση των εν λόγω διατάξεων έλαβε τέλος με την υπογραφή στις 23/12/2014 (ΦΕΚ 3497) της κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον «Επιμερισμό ειδικού τέλους στους οικιακούς καταναλωτές, σε περιοχές όπου λειτουργούν ΑΠΕ» και τη δημοσίευση του πίνακα με τις 272 περιοχές και τον επιμερισμό που αφορά στα έτη από το 2010 έως και το 2013, και ανέρχεται σε 13.390.731 Ευρώ.

Ωστόσο, έως και σήμερα δεν έχει γίνει η απόδοση του οφέλους στους δικαιούχους καταναλωτές ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία δημοσίευσης του πρώτου πίνακα θα πρέπει να επαναληφθεί.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Έχει παρακρατηθεί το σχετικό ειδικό τέλος από τον Λ.Α.Γ.Η.Ε. και είναι διαθέσιμο το συνολικό ποσό για να αποδοθεί στους δικαιούχους;

2) Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας δηλαδή έως ότου οι κάτοικοι των περιοχών που είναι δικαιούχοι να δουν τη μείωση στους λογαριασμούς;

3) Ποια μέτρα θα ληφθούν ώστε η απόδοση του τέλους να γίνεται τακτικά και να μην υπάρχουν ανάλογες καθυστερήσεις στο μέλλον;

 

Ετικέτες

ΑΠΕ Ειδικό τέλος Γιάννης Μανιάτης Αιολικά πάρκα Παροχή κινήτρων Παρακράτηση Αραχναίο Αχλαδόκαμπος

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.