Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Θα αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί για τον δάκο;

Δημοσιεύτηκε
από admin
Θα αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί για τον δάκο;

Να αντιμετωπιστεί άμεσα η ζημιά στους ελαιοπαραγωγούς από την μη καρπόδεση και τον δάκο, ζητά ο Γιάννης Ανδριανός με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου.

Το υπουργείο πάντως σε προηγούμενες παρόμοιες ερωτήσεις δεν έχει αφήσει ανοιχτό παράθυρο για αποζημιώσεις σε ότι αφορά αυτό το κομμάτι, καθώς δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από το νόμο.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
Σε πολλές περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο, οι ελαιοπαραγωγοί υφίστανται φέτος σημαντικές ζημιές εξαιτίας τόσο της μειωμένης καρπόδεσης, όσο και του δάκου, καθώς παρά τα χρήματα που οι ίδιοι καταβάλλουν για δακοκτονία μέσω των παρακρατήσεων σ' αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, οι ψεκασμοί δεν είχαν το απαιτούμενο αποτέλεσμα, με ζημιές που όπως επισημαίνουν γεωπόνοι του Τμήματος Ποιοτικής και Φυτοϋγειονομικής Προστασίας, φτάνουν στην Αργολίδα το 70%, ζημιά πρωτοφανής σε έκταση για τα τελευταία 20 χρόνια.

Κατόπιν αυτού καθίσταται επιτακτική η ανάληψη άμεσων ενεργειών από το Υπουργείο, για την εκτίμηση των ζημιών και την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς.

Επισημαίνεται ότι οι αγρότες καταβάλλουν ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ, ενώ παρά το μηδενικό για φέτος εισόδημα καλούνται να εξυπηρετούν τις υπόλοιπες ιδιαίτερα υψηλές υποχρεώσεις τους όπως ασφάλιση ΟΓΑ,ΕΝΦΙΑ, κ.λ.π., αλλά και να καλύψουν τα έξοδα της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Είναι συνεπώς επιτακτική η άμεση λήψη δράσεων ώστε να εξασφαλιστεί η αποζημίωση της φετινής εξαιρετικά μεγάλης μειωμένης παραγωγής στην Αργολίδα και σε άλλες περιοχές της χώρας, λόγω της εκτεταμένης ζημιάς την περίοδο της ανθοφορίας των ελαιόδενδρων.

Κατόπιν αυτού,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

Με ποιες άμεσες ενέργειες, και με ποιο σχεδιασμό, θα αντιμετωπιστεί η ανάγκη αποζημίωσης των πληγέντων ελαιοπαραγωγών και εφαρμογής ενός αποτελεσματικού προγράμματος δακοκτονίας”.
 

Ετικέτες

Γιάννης Ανδριανός Αγροτικά Βαγγέλης Αποστόλου Ελιές

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.