Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Θα αποζημιωθούν ή όχι οι αγρότες;

Δημοσιεύτηκε
από admin
Θα αποζημιωθούν ή όχι οι αγρότες;

Η Πολιτική Σχεδίαση Έκτακτου Ανάγκης (ΠΣΕΑ) προβλέπει αποζημιώσεις για τους αγρότες που πλήτονται από ακραία καιρικά φαινόμενα. Ωστόσο οι αγρότες που επλήγησαν τα τελευταία χρόνια, δεν έχουν λάβει ακόμα ούτε τις αποζημιώσεις του 2011. Και όπως δηλώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας και Δημήτρης Γελάνης, πλέον κινδυνεύουν να να χαθούν οι αποζημιώσεις του 2011 και να είναι υπό αίρεση ακόμα και οι αποζημιώσεις του 2013.

Δήλωση των Βουλευτών Δημήτρη Κοδέλα και Δημήτρη Γελαλή για το ζήτημα των αποζημιώσεων ΠΣΕΑ σε αγρότες:

“Η κυβέρνηση εμπαίζει τους αγρότες – Κινδυνεύουν οι αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ”

Η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαδικασία αποζημιώσεων σε παραγωγούς μέσω των ΠΣΕΑ επιβεβαιώνει τους φόβους μας για τον κίνδυνο να χαθούν οι αποζημιώσεις του 2011 και να είναι υπό αίρεση ακόμα και οι αποζημιώσεις του 2013.

Σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Υπουργείο Οικονομικών έχουν προβλεφθεί 32 εκ. ευρώ για αποζημιώσεις μέσω των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ) για τα έτη 2015 και 2016 ενώ καταλήγει συστήνοντας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να επανακαθορίσει τις προτεραιότητές του! Συγκεκριμένα, αναφέρει: “Επομένως, θα μπορούσε να επανεξεταστεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο επανακαθορισμός των προτεραιοτήτων του.”.

Την ίδια στιγμή, στην απάντηση που έδωσε το ΥΠΑΑΤ και ο αναπληρωτής υπουργός, αναφέρεται ότι “είναι σε εξέλιξη οι απαραίτητες διαδικασίες που προβλέπονται από τους κανονισμούς (Ενωσιακούς και ελληνικούς) για την ενίσχυση των παραγωγών. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται η έγκριση του προϋπολογισμού του προγράμματος από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στη συνέχεια θα εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ.”

Από τις απαντήσεις προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

α) Δεν υπάρχουν τα χρήματα για να καλύψουν τις ανάγκες για τα ΠΣΕΑ. Έχουν προβλεφθεί μόνο 32 εκ ευρώ για τα έτη 2015 και 2016 τη στιγμή που εκκρεμούν αποζημιώσεις ΠΣΕΑ ύψους 28 εκ. ευρώ για ζημιές του 2011 (παγετός σε εσπεριδοειδή, περονόσπορος σε αμπελοειδή, κ.ά.) και χωρίς να συνυπολογίζονται οι ανάγκες για την κάλυψη ζημιών του 2013 που αφορούν κυρίως την ελιά και υπολογίζονται, σύμφωνα με το Υπουργείο, σε 65 εκ ευρώ (ποσό μάλιστα πολύ μικρότερο από το πραγματικό).

β) Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εμπαίζει τον αγροτικό κόσμο τάζοντας αποζημιώσεις από το πρόγραμμα των ΠΣΕΑ και παραπέμποντας στο Υπ. Οικονομικών τη στιγμή που γνωρίζει ότι τα χρήματα που έχουν προβλεφθεί δεν επαρκούν. Έτσι, μόνο ως υποκριτική μπορεί να χαρακτηριστεί η απάντηση που δίνει ο αναπληρωτής υπουργός ΥΠΑΑΤ, κ. Π. Κουκουλόπουλος, τη στιγμή μάλιστα που έχει προηγηθεί η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών που του συστήνει να “επανακαθορίσει τις προτεραιότητες”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει να εμπαίζει τους αγρότες. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η κυβέρνηση οφείλουν μια ξεκάθαρη απάντηση σχετικά με τα ΠΣΕΑ: Θα πληρωθούν οι παραγωγοί για ζημιές που υπέστησαν το 2011 και το 2013 ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να καλλιεργούν ή το ψαλίδισμα των ΠΣΕΑ θα έρθει να προστεθεί στα τεράστια και εξοντωτικά βάρη με τα οποία έχει ήδη επιβαρυνθεί ο αγροτικός χώρος;

Μαζί με την εξάντληση της υπομονής των αγροτών έχει εξαντληθεί και ο χρόνος ζωής αυτής της κυβέρνησης.

Ετικέτες

Αποζημιώσεις Αγρότες Αγροτικά ΠΣΕΑ ΣΥΡΙΖΑ

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.