Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Το «Πράσινο Σημείο» του Κρανιδίου τελικά δεν είναι και τόσο «Πράσινο»

Δημοσιεύτηκε
από admin
Το «Πράσινο Σημείο» του Κρανιδίου τελικά δεν είναι και τόσο «Πράσινο»

Παρά τα όσα προβλέπονται στους όρους λειτουργίας του «Κέντρου Συλλογής Υλικών-Πράσινο Σημείο», και οι οποίοι προβλέπουν τη συλλογή αυστηρά προδιαλεγμένων ανακυκλώσιμων υλικών, οι κάδοι φιλοξενούν επανηλειμμένως σύμμεικτα απορρίμματα. Το «Πράσινο Σημείο» βρίσκεται  στην είσοδο της πόλης του Κρανιδίου και σε απόσταση αναπνοής από σπίτια και επιχειρήσεις, σε μία περιοχή όπου ήδη είναι αρκετά επιβαρυμένη.

Με αφορμή τις διαμαρτυρίες των κατοίκων γύρω απο το “Πράσινο Σημείο” στο Κάμπο Κρανιδίου, την εκθεση των επιθεωρητών υγειας ,αλλα και την ανακοίνωση της Δημοτικής παράταξης ΝΕΔΥΠΕΡ και του επικεφαλή της κ Τόκα σε σχέση με την διαχείριση των απορριμμάτων στην Ερμιονίδα (ΤΑ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΙΚΕΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥΣ), η Περιφερειακή Παράταξη Πελοπόννησος Οικολογική της περιφερειακής ενότητας Αργολίδας ζητά να συμβάλει στον Δημόσιο διάλογο με τα παρακάτω εξη σημεία.

Η λύση ενός η περισσότερων ΕΜΑΚ (Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης Απορριμμάτων) στην Πελοπόννησο οπου θα μεταφέρονται σύμμεικτα απορρίμματα απο απομακρυσμένες περιοχές ειναι το ιδιο αδιέξοδη οσο και των ηδη υπαρχόντων αντίστοιχων εργοστασίων σε αλλα μέρη της Ελλάδας. Οδηγεί τα απορρίμματα κυρίως σε ταφή σε υπερ χωματερές ορισμένου χρόνου ζωής οπως σήμερα στην Φυλή η στην καυση/ενεργειακή αξιοποίηση μεγάλου μέρους των που σχεδιάζεται εδω και χρόνια απο επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα. Και για να ειναι επιτυχημένη οικονομικά η διαχείριση της ενεργιακής αξιοποίησης απαιτεί ολο και περισσότερα απορρίμματα.

Στον αντίποδα της ειναι η τοπική διαχείριση των απορριμμάτων. Η μείωση του ογκου, ο διαχωρισμός στην πηγή, η ανακύκλωση, η ταφή του υπολοίπου σε ΧΥΤΥ .Για να γίνει τοπική διαχείριση ειναι απαραίτητες οι παρακάτω προυποθέσεις:

1. ΧΥΤΥ. Χώροι υγειονομικής ταφής υπολοίπου υψηλών προδιαγραφων δημοτικοί η καλύτερα διαδημοτικοί που ξεκινώντας θα δέχονται τον κύριο ογκο των απορριμμάτων και καθε χρόνο οσο θα φευγουν απορρίματα προς αλλα ρεύματα θα δέχονται ολο και λιγώτερα.Αυτο ειναι το ενα ρεύμα απορριμμάτων.

2. Αληθινό διαχωρισμό στην πηγή σε τέσσερα ρεύματα που θα στέλνει τα ανακυκλώσιμα χαρτί, γυαλί, πλαστικό, σίδηρο σε ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ.Οι ποίιτες πρέπει με συνεχή ενημέρωση και στοιχεία να πειστούν σε βάθος χρόνου ,πως γίνεται πραγματικά ανακύκλωση για να συμμετάσχουν.

3. Διαχείριση των οργανικών (κουζίνας /κλαδέματα) και οικιακή κομποστοποίηση καθως επίσης και διαχείριση των υπολοίπων βιοαποδομήσιμων (μούργα,λάσπη βιολογικών ,και αλλα υπόλοιπα)σε δημοτικό επίπεδο

4. Διαχείριση των ογκωδών (επιπλα /σρώωματα) και μπαζών σε τοπικό επίπεδο

5. Συστηματική παρακολούθηση οργάνωση και διαχείριση των υπολοίπων ρευμάτων . Νοσοκομειακά, μπαταρίες, λάμπες χαμηλής κατανάλωσης, χρησιμοποιημένα λαδια καθε ειδους, συσκευασίες φυτοφαρμάκων .

6. Καμπάνιες κατάργησης της πλαστικής σακούλας και της πλαστικής φιάλης νερού μιας χρήσης.

7. Οχι στα δημοτικά τέλη καθαριότητας με βάση τα τετραγωνικά.Οχι ενσωματωμένα τα δημοτικά τέλη καθαριότητας μαζί με αλλα χαράτσια στον λογαριασμό της ΔΕΗ.Κοστολογηόη με βάση ενα κιλό απορρίμματα /κάτοικο κάθε μέρα.Δυνατότητα των πολιτών να μειώνουν τα δημοτικά τελη της οικογένειας τους προσκομίζωντας και ζυγίζοντας στο Πράσινο σημείο του Δήμου τους καθαρά διαχωρισμένα ανακυκλώσιμα απορρίμματα με παροχή κουπονιού παραλαβής απο τον Δήμο.Να αποκτήσουν κίνητρο οι πολίτες να συμμετάσχουν στην ανακύκλωση.

Τα ΕΜΑΚ καθε ειδους δεν ειναι μακροχρόνια λύση. Ειναι εργοστάσια πρόδρομα της καύσης. Αλλιώς πάμε στις υπερ χωματερές οπως της Φυλής.

 

Ετικέτες

Ερμιονίδα Διαχείριση απορριμμάτων Γεράσιμος Κατσαϊτης Πελοπόννησος Οικολογική Κρανίδι Περιβάλλον Πράσινο σημείο

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.