Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Banner Επιμελητήριο Αργολίδας

"Το νέο μνημόνιο θα καταστρέψει τους αγρότες"

ΔημοσιεύτηκεΠαρ. 14 Αυγ. 2015
από admin

Για αφανισμό των αγροτών κάνει λόγο ο Δ.Κοδέλας με τα νέα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση.Το νέο Μνημόνιο θα καταστρέψει την παραγωγή της χώρας και θα οδηγήσει στην πτώχευση και την υπερχρέωση των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

Ο βουλευτής παραθέτει τα νέα μέτρα που αφορούν τον αγροτικό τομέα και επισημαίνει ότι η λαική εντολή που έλαβε η κυβέρνηση στις 5 Ιουλίου με το δημοψήφισμα δεν συμφωνεί με τις προτάσεις του τρίτου μνημονίου.

Ειδικότερα η ανακοίνωση του:

"Στις 30 Ιουνίου, ενόψει του Δημοψηφίσματος σχετικά με τα μέτρα του πακέτου Γιούνκερ για τους αγρότες, ανέφερα ότι: «Η πρόταση των δανειστών θα προκαλέσει επισιτιστική κρίση και θα αφανίσει αγρότες και κτηνοτρόφους».

Μόλις έξι βδομάδες μετά, οι συγκεκριμένες προτάσεις περιέχονται στο 3ο Μνημόνιο που φέρνει η κυβέρνηση, παρά το ότι είναι σε πλήρη αντίθεση με την λαϊκή εντολή που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ και με το συντριπτικό ΟΧΙ του Δημοψηφίσματος της 5ης Ιούλη.

Τα μέτρα που υιοθετούνται είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε εγκατάλειψη της παραγωγής και αποεπένδυση στον αγροτικό χώρο, στην φτωχοποίηση και υπερχρέωση των μικρών και μικρομεσαίων παραγωγών, στην αύξηση του κόστους παραγωγής, στη μείωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας, σε μεγαλύτερες εισαγωγές και διατροφική εξάρτηση, σε χιλιάδες νέες θέσεις ανεργίας.

Το νέο Μνημόνιο, πέραν της φτωχοποίησης της κοινωνίας, της υποθήκευσης της δημόσιας περιουσίας, της άρσης της κυριαρχίας, υπονομεύει πλήρως την παραγωγή της χώρας, την ζωτική δυνατότητα και ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησής της.

Είναι βέβαιο ότι η σωτηρία της χώρας βρίσκεται σε αντίθεση με τον κοινωνικό και παραγωγικό οδοστρωτήρα του 3ου Μνημονίου και των επιλογών που έχει κάνει η κυβέρνηση.

Πιο ειδικά, στο νέο Μνημόνιο περιλαμβάνονται για τον αγροτικό τομέα τα εξής:

- Ρύθμιση για το Γάλα

Με τον Νόμο Χατζηδάκη (4254/2014) καταργήθηκε ο χαρακτηρισμός «Φρέσκο» και διευρύνθηκε η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος από τις 5 στις 7 μέρες. Με τη νέα ρύθμιση απελευθερώνονται πλήρως οι ημέρες ζωής του γάλακτος οι οποίες θα ορίζονται πλέον από τον κάθε παρασκευαστή!

Το συγκεκριμένο μέτρο είναι η απόλυτη υιοθέτηση της απαράδεκτης πρότασης του ΟΟΣΑ. Μάλιστα ακόμα και στην Έκθεση του ΟΟΣΑ διαπιστωνόταν ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση «θα έχει αρνητική επίδραση στις μικρές κτηνοτροφικές μονάδες» και ομολογούσε ότι η προτεινόμενη αλλαγή «προτείνεται χωρίς να υπάρχει ανάλυση κόστους οφέλους και χωρίς να λαμβάνονται  υπόψιν οι αρνητικές συνέπειες για τους παραγωγούς».

Η παραπάνω ρύθμιση ευνοεί τις αθρόες εισαγωγές και καταστρέφει την εγχώρια παραγωγή αγελαδινού γάλακτος η οποία ήδη βρίσκεται στις 600 χιλιάδες τόνους καλύπτοντας λιγότερο από το ήμισυ των αναγκών τη χώρας σε γάλα και τυροκομικά προϊόντα. Επιπλέον, θα συμβάλει στην διατροφική υποβάθμιση και στον κατακλυσμό της αγοράς από μεγάλης διάρκειας ζωής, χαμηλότερης διατροφικής αξίας, εισαγόμενο γάλα.

- Διπλασιασμός της προκαταβολής φόρου με άμεση επαναφορά του στο 55%  και μάλιστα  αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014 (ο οποίος είχε μειωθεί στο 27,5% από την Κυβέρνηση πριν από μερικούς μήνες).

- Σταδιακή κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του αγροτικού πετρελαίου αυξάνοντας περαιτέρω τα κόστη παραγωγής του Έλληνα αγρότη. Ο ΕΦΚ για τους αγρότες από 21ευρώ/1000λίτρα το 2010, αυξήθηκε στα 66ευρώ/1000λίτρα το 2012 και με το 3ο Μνημόνιο αυξάνεται στα 200ευρώ/1000λίτρα και στα 330 ευρώ/1000λίτρα από το 2016.

- Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των αγροτών στο 20% για το 2016 και στο 26% στο 2017

-Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ με την σταδιακή εξομοίωση τους με τις αντίστοιχες του ΙΚΑ η οποία θα επιφέρει εως και τριπλασιασμό του κόστους ασφάλισης για τους αγρότες σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα."
 
 

Ετικέτες

Δημήτρης Κοδέλας Αγρότες Κτηνοτρόφοι

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.