Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Home Design

Το μειδίαμα του Σωκράτη του Λυγίζου ταξιδεύει

Δημοσιεύτηκε
από admin
Το μειδίαμα του Σωκράτη του Λυγίζου ταξιδεύει

Η Εταιρεία ''Προσκήνιο Πολιτισμός- Κοινωνική Ψυχαγωγία- Υποστηρικτική Θεαμάτων'' και οι Εκδόσεις ''Ανώνυμο βιβλίο'' παρουσιάζουν το ιστορικό-φιλοσοφικό μυθιστόρημα του Πέτρου Λυγίζου, ''Το μειδίαμα του Σωκράτη'', υπό την αιγίδα της UNESCO (Όμιλος Αργολίδας) και την υποστήριξη του Συλλόγου Φιλολόγων Αργολίδας και της Ένωσης Συγγραφέων & Λογοτεχνών Αργολίδας.

ΛΕΙΡΙΟΝ Cafe- βιβλιοθήκη, Σαρανταπόρου 25, Χολαργός. Σάββατο 1 Ιουλίου, ώρα 20:00

Το εν λόγω μυθιστόρημα είναι υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας 2017.
 
Δραματουργική επεξεργασία:
Κωνσταντίνος Σπηλιώτης, Ελισάβετ Γεωργίου.
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Σπηλιώτης.
Ψηφιακή επιμέλεια: Δημήτρης Παριώτης.

Παίζουν:
Ρένα Λύκου,
Αλέξανδρος Μουσούρος,
Γωγώ Σπηλιοπούλου.
 
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
5ος αιώνας π.Χ. Με φόντο την Αθήνα που ρημάζει εξαιτίας του πολυετούς Πελοποννησιακού πολέμου, ο Αριστόβουλος, ένας νεαρός αριστοκράτης, επηρεάζεται από τις ιδέες του Σωκράτη. Έτσι, αμφισβητεί αντιλήψεις που είναι βαθιά ριζωμένες μέσα του, δίνοντας παράλληλα τη μάχη του ενάντια στον ίδιο του τον εαυτό. Κάποια στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπος με τις επιλογές του...
 
ΚΡΙΤΙΚΕΣ
"Το μειδίαμα του Σωκράτη κατέρχεται στο δύσκολο και εξόχως απαιτητικό στίβο του ιστορικού μυθιστορήματος. Ωστόσο, όχι μόνον κατορθώνει να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις αλλά ευθύς εξαρχής κερδίζει τον αναγνώστη με την αμεσότητα και τη διαύγειά του, καθώς και με την εύστοχη εστίαση του συγγραφέα σε γεγονότα που όχι μόνον επιτρέπουν στον αναγνώστη να αποκτήσει ικανοποιητική γνώση της εποχής αλλά και ενισχύουν τη δραματικότητα της εξιστόρησης."
(Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης, Επίκουρος Καθηγητής Εφαρμοσμένης Ηθικής του Πανεπιστημίου Αθηνών)
 
"Ο Πέτρος Λυγίζος σ’ αυτό το μυθιστόρημα εμπνέεται από το σωκρατικό παράδειγμα. Το ύφος γραφής του, με αρετές αμεσότητας στους ψυχογραφικούς του στόχους, αποτελεί το όχημα μιας διεισδυτικής προσέγγισης στη φιλοσοφία της ζωής που προτείνει ο Σωκράτης. Χωρίς να παραθέτει απλώς τα διδάγματα του αρχαίου φιλοσόφου, αποφεύγοντας τα στείρα ηθικολογικά κηρύγματα, προχωρά στη βίωση και αναβίωση διαχρονικών κι αιώνιων ζητημάτων. Το ανθρώπινο πρόβλημα για τον Πέτρο Λυγίζο ενσαρκώνεται στο αθηναϊκό πλαίσιο του μέσου του 5ου αιώνα π.Χ. μεν, όμως υπερβαίνει την ιστορική πιστότητα, για να «θεραπεύσει», έτσι όπως τίθεται ψυχολογικά και ποιητικά, τη σύγχρονη κοινωνία και τις ανάγκες της για μια νέα ηθική εκπαίδευση."
(Άννα Λάζου, Λέκτορας Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών)
 

Ετικέτες

Πέτρος Λυγίζος

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.