Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Banner Επιμελητήριο Αργολίδας

Μαζικά δεδομένα: οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι

ΔημοσιεύτηκεΠαρ. 30 Σεπ. 2016
από admin

Όταν μιλάμε για μεγάλα δεδομένα, αναφερόμαστε σε πολύ μεγάλες ποσότητες δεδομένων που συλλέγονται από διάφορες πηγές, όπως το διαδίκτυο, τα κοινωνικά δίκτυα, οι αισθητήρες αλλά και η αγορά ιστορικού. Οι εξελιγμένες αναλύσεις τα μετατρέπουν σε πληροφορίες που βοηθούν στη λήψη αποφάσεων σε πολλούς τομείς, όπως το μάρκετινγκ και η διαφήμιση, ο αστικός σχεδιασμός, η υγειονομική περίθαλψη, οι μεταφορές και το περιβάλλον.

Με βάση αυτά τα δεδομένα οι εταιρείες μπορούν να προσφέρουν τα προϊόντα τους μόνο σε εκείνους που τα χρειάζονται και μόνο όταν τα χρειάζονται, ή μπορούν να προτείνουν τη συντομότερη διαδρομή, ή την καλύτερη ασφάλεια ή τη καλύτερη πιστωτική, την καλύτερη προσφορά κτλ.

Μέχρι το 2017, η αγορά “μεγάλων δεδομένων” αναμένεται να φτάσει τα 50 δισεκατομμύρια και να δημιουργήσει μέχρι και 3,75 εκατομμύρια καινούριες θέσεις εργασίας.

“Μια ακμάζουσα οικονομία εξαιτίας των “μεγάλων δεδομένων” αποτελεί ευκαιρία για την ανάπτυξη και την απασχόληση και  συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων και υπηρεσιών αλλά και τη βελτίωση της παραγωγικότητας”, δήλωσε η εισηγήτρια του ΕΚ στο ζήτημα Άνα Γκόμες (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία) κατά τη συζήτηση για τα “μεγάλα δεδομένα” στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, τη Δευτέρα.  

Ωστόσο, τόνισε ότι τα “μεγάλα δεδομένα”, μπορούν να κρύβουν μεγάλους κινδύνους και προκλήσεις., ειδικά στον τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων, που συμπεριλαμβάνει το σεβασμό της ιδιωτικότητας και  των προσωπικών δεδομένων. “Ορισμένοι υποκρίνονται ότι είναι απλά ένα στατιστικό ζήτημα που βασίζεται σε βάσεις δεδομένων. Αυτό όμως δεν είναι παραδοσιακή στατιστική, γιατί στη βάση αυτών των δεδομένων υπάρχουν προσωπικά δεδομένα τα οποία πρέπει να πρστατευθούν”.

Η μαζική συλλογή δεδομένων και η ανάλυσή τους, ειδικά μετά τις αποκαλύψεις Σνόουντεν, μπορεί να δημιουργήσει το αίσθημα της συνεχούς παρακολούθησης και να αποθαρρύνει τους ανθρώπους από τη χρήση νέων τεχνολογιών. Επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος της αποκάλυψης των δεδομένων που προκύπτουν από μια παραβίαση ασφάλειας ή την ανταλλαγή δεδομένων σε τρίτους χωρίς τη συγκατάθεση του ατόμου.

“Πρέπει στην έκθεσή μας να επικεντρωθούμε στη διαφάνεια όσον αφορά την αξία και τη χρήση των δεδομένων που συλλέγονται, τους κανόνες διαχείρισης και τους τρόπους με τους οποίους τα δεδομένα που συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία και να τονίσουμε ότι ο καθένας πρέπει να έχει άμεση πρόσβαση στις πληροφορίες σχετικά με την επεξεργασία των δεδομένων του”.

Ετικέτες

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Ευρωπαϊκή επιτροπή Ευρώπη

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.