Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Banner Επιμελητήριο Αργολίδας

Εγκρίθηκαν 18 νέα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης

ΔημοσιεύτηκεΤρί. 17 Φεβ. 2015
από admin

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 18 Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), επιπλέον των 9 προγραμμάτων που είχαν εγκριθεί το Δεκέμβριο, τα οποία αποσκοπούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα της γεωργίας της ΕΕ, στην φροντίδα για την ύπαιθρο και το κλίμα, καθώς και στην ενίσχυση του οικονομικού και κοινωνικού ιστού των αγροτικών κοινοτήτων για την περίοδο μέχρι το 2020.

Τα εν λόγω προγράμματα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, θα τύχουν χρηματοδότησης αξίας 14,3 δισεκ ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ενώ θα συγχρηματοδοτηθούν και από εθνικά / περιφερειακά ή / και ιδιωτικά κεφάλαια.

Μαζί με τα 9 προγράμματα του Δεκεμβρίου, οι νέες εγκρίσεις ανεβάζουν τον αριθμό των εγκεκριμένων προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης στα 27 (από 118 συνολικά προγράμματα), γεγονός που σημαίνει ότι έχουν ήδη εγκριθεί προγράμματα αξίας άνω των 35 δισεκατομμυρίων ευρώ (περίπου το 36% του προϋπολογισμού).

Χαιρετίζοντας τις νέες αποφάσεις ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ Phil Hogan, δήλωσε: «Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της έννοιας της Αγροτικής Ανάπτυξης μας είναι ότι έχουμε βασικές προτεραιότητες, αλλά εναπόκειται σε κάθε κράτος μέλος ή περιφέρεια να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα που ταιριάζει στην περίπτωσή του και τις προκλήσεις που πρέπει ν αντιμετωπίσει – όπως οι Αζόρες, τα νησιά Åland, η Φλάνδρα ή η Σλοβακία. Τα νέα προγράμματα προσφέρουν χρηματοδοτήσεις για μια σειρά δυναμικών έργων, που κυμαίνονται από τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας στις Δημοκρατίες της Βαλτικής, στην ενθάρρυνση νέων αγροτών Σλοβενία, σε ειδικά συστήματα για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού στην Ολλανδία ή την προστασία 2,5 εκατομμυρίων εκταρίων καλλιεργήσιμης γης στην Αγγλία μέσω συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης. Η ενίσχυση της γνωστικής βάσης του γεωργικού μας τομέα είναι μια σημαντική πτυχή του ΠΑΑ και είμαι στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσω ότι η 18 προγράμματα που εγκρίθηκαν, από κοινού, παρέχουν περισσότερο από ένα εκατομμύριο θέσεις σε προγράμματα κατάρτισης ».

Το ιστορικό

Η στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης είναι ο λεγόμενος 2ος πυλώνας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ο οποίος παρέχει στα κράτη μέλη ένα φάκελο με χρηματοδότηση της ΕΕ για διαχείριση σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο στο πλαίσιο πολυετών, συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

Συνολικά, προβλέπονται 118 προγράμματα για τα 28 κράτη μέλη, συνολικής χρηματοδότησης 99.600 εκατομμυρίων € από την ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 μέσω του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), με μέτρα που συγχρηματοδοτούνται από πρόσθετες εθνικά, περιφερειακά και ιδιωτικά κονδύλια.

Ο νέος κανονισμός για την αγροτική ανάπτυξη για την περίοδο 2014-2020 περιέχει έξι οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές προτεραιότητες, καθώς και τα προγράμματα περιλαμβάνουν σαφείς στόχους που καθορίζουν τι πρόκειται να επιτευχθεί.

Επιπλέον, προκειμένου να συντονιστούν οι ενέργειες καλύτερα και να μεγιστοποιηθούν οι συνέργειες με τα άλλα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ESIF), μια συμφωνία εταιρικής σχέσης έχει συμφωνηθεί με κάθε κράτος μέλος, τονίζοντας ευρύτερες στρατηγικές για χρηματοδοτούμενες από την ΕΕ διαρθρωτικές επενδύσεις.
 
ΠΗΓΗ

 

Ετικέτες

Αγροτικά Προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης Προγράμματα Έγκριση Ευρωπαϊκή επιτροπή

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.