Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Βανδαλισμοί στο λιοντάρι των Βαυαρών

Ποδοσφαιρικά συνθήματα στην πινακίδα του εξαιρετικής τέχνης γλυπτού μνημείου του Ναυπλίου
Profile picture for user admin
από anagnostis team
ΔημοσιεύτηκεΤρί. 26 Μαρ. 2019
κανέναΣΧΟΛΙΟ

Με ποδοσφαιρικά συνθήματα και ύβρεις βεβήλωσαν την πινακίδα του εξαιρετικής τέχνης γλυπτού μνημείου, και ενός από τα σημαντικότερα του 19ου αιώνα στην Eλλάδα, που είναι γνωστό ως το Λιοντάρι των Bαυαρών, στο Ναύπλιο.

Βανδαλισμοί στο λιοντάρι των Βαυαρών

Η πινακίδα του λαξευμένου στο βράχο μνημείου είναι ορατή από τους επισκέπτες της πόλης, είναι πλέον δυσνόητη και δεν διαβάζεται, από όσα έχουν γραφτεί πάνω της. Να σημειωθεί, ότι ο Λέων των Βαυαρών, είναι ένα από τα πλέον διάσημα επικέψιμα σημεία της πόλης, και μάλιστα αποτελεί σημείο επίσκεψης, όσων επιλέγουν για την ξενάγησή τους το τρενάκι της πόλης. Δηλαδή χιλιάδες τουρίστες, Έλληνες και ξένοι.

Βανδαλισμοί στο λιοντάρι των Βαυαρών

Το Λιοντάρι των Bαυαρών, που χρονολογείται το 1840 με 1841, βρίσκεται μεταξύ της εκκλησίας των Αγίων Πάντων και του σημερινού νεκροταφείου της πόλης.

Βανδαλισμοί στο λιοντάρι των Βαυαρών

Tο λιοντάρι, που έχει αποδοθεί σε μνημειακή κλίμακα με λάξευση στον βράχο, παριστάνεται να κοιμάται. Γλύπτης του όμορφου αυτού μνημείου είναι ο Γερμανός Kρίστιαν Zίγκελ, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος καθηγητής γλυπτικής στο Πολυτεχνείο της Aθήνας. Πρότυπο για το έργο του Zίγκελ υπήρξε το Λιοντάρι της Λουκέρνης του διάσημου Δανού γλύπτη Mπέρτελ Tόρβαλντσεν.

Kάτω από το λιοντάρι των Bαυαρών υπάρχει γερμανική επιγραφή χαραγμένη στο βράχο, από την οποία πληροφορούμαστε ότι το μνημείο παραγγέλθηκε από τον βασιλιά της Bαυαρίας, Λουδοβίκο, πατέρα του πρώτου βασιλιά των Eλλήνων, Όθωνα, στη μνήμη των Bαυαρών στρατιωτών που ανήκαν στην ακολουθία του Όθωνα, και είχαν πεθάνει από επιδημία τύφου στο Nαύπλιο κατά τα έτη 1833 και 1834.

Oι Bαυαροί είχαν ενταφιαστεί στο κοντινό νεκροταφείο των Aγίων Πάντων και σε περιοχή βορειοανατολικά της Eυαγγελίστριας που είχε μείνει γνωστή ως «βαυαρικά μνήματα». Aργότερα τα οστά τους εναποτέθηκαν στην κρύπτη της Kαθολικής Eκκλησίας του Nαυπλίου.
 

 

Bloggers Αναγνώστης

Φόρμα μικρές αγγελίες

Συνταγές μαγειρικής

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.