Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ξενία Ναυπλίου

Αξιοποιούν τα Ξενία Σπάρτης και Ναυπάκτου

Επανέρχεται ο Γραμματικόπουλος στην πρότασή του για το τοπικό Ξενία του Ναυπλίου το οποίο νοικιάζεται σε ιδιώτη

Με την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 5,3 εκατ. ευρώ, τα πρώην Ξενία Ναυπάκτου και Σπάρτης θα μετατραπούν σε πολυχώρους πολιτισμού, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.

Για το πρώην Ξενία του Δήμου Ναυπάκτου προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός και η ανάδειξή του σε χώρο για πολιτιστικές χρήσεις. Η μονάδα βρίσκεται εντός του παραδοσιακού οικισμού της Ναυπάκτου και αποτελείται από 3 κτίρια. Το έργο θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στο τουριστικό προϊόν της περιοχής και προβλέπει τη δημιουργία εικονικού μουσείου για τη ναυμαχία της Ναυπάκτου, εκθεσιακό χώρο, αίθουσα εκδηλώσεων και μικρό κέντρο φιλοξενίας επισκεπτών. Ο προϋπολογισμός του θα φθάσει έως 2,55 εκατ. ευρώ, με κοινοτική χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ναυπακτίας Παναγιώτη Λουκόπουλο, η ολοκλήρωση του έργου θα στηρίξει την προσπάθεια για την περαιτέρω ανάπτυξη του πολιτιστικού, συνεδριακού, πολιτιστικού και μαθητικού τουρισμού στον προορισμό.

Για το πρώην Ξενία του Δήμου Σπάρτης προβλέπεται η αποκατάσταση, βιοκλιματική αναβάθμιση και αναδιαρρύθμιση του κτιρίου ώστε να στεγάσει το κέντρο πολιτιστικών, τουριστικών και διοικητικών δραστηριοτήτων του δήμου. Πρόκειται για κτίριο που χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο. Κατασκευάστηκε το 1959 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Χ. Μπογάτσου και την καθοδήγηση του τότε επικεφαλής του ΕΟΤ, σημαντικού αρχιτέκτονα Αρη Κωνσταντινίδη. Το Ξενία λειτούργησε για αρκετά χρόνια ως πρότυπο ξενοδοχείο υπό την ευθύνη του ΕΟΤ. Ομως, τη δεκαετία του 1980 άρχισε η παρακμή και ακολούθησε η εγκατάλειψή του. Από το 2012 το Ξενία αποτελεί ιδιοκτησία του δήμου. Το πρόγραμμα της νέας χρήσης του κτιρίου περιλαμβάνει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αμφιθέατρο 240 θέσεων, εκθεσιακό χώρο με ψηφιακές διαδραστικές εφαρμογές κ.ά. Ο προϋπολογισμός του έργου θα φθάσει έως 2,8 εκατ. ευρώ, με κοινοτική χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ.

Τα έργα για τα δύο πρώην Ξενία έχουν ήδη ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, με δικαιούχους τους δήμους.

Με αφορμή την παραπάνω εξέλιξη ο Χρήστος Γραμματικόπουλος επαναφέρει την πρότασή του για το Ξενία του Ναυπλίου, που αυτή την στιγμή νοικιάζεται σε ιδιωτική εταιρία, δηλαδή αυτό να παραχωρηθεί στο Δήμο και να μετατραπεί στο μέλλον σε συνεδριακό κέντρο.

Αναλυτικά σε δελτίο τύπου που εξέδωσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Ναυπλιέων σημειώνει τα εξής:

Η πρόταση του Χρήστου Γραμματικόπουλου να πάρει ο Δήμος το εγκαταλελειμμένο ΞΕΝΙΑ και να το μετατρέψει σε Συνεδριακό Κέντρο διεθνούς εμβέλειας, παίρνει σάρκα και οστά στους Δήμους Ναυπάκτου και Σπάρτης ( Κέντρα πολιτισμού τα πρώην Ξενία Ναυπάκτου, Σπάρτης). Στους δύο αυτούς Δήμους έχουν περιέλθει τα αντίστοιχα ΞΕΝΙΑ και με κοινοτική χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα: "Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020" του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, με δικαιούχους τους δήμους εξασφάλισαν από 2 εκ. ευρώ έκαστος.

Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο(16-12-2016) στο δημοτικό συμβούλιο ο Χρήστος Γραμματικόπουλος είχε προτείνει ο Δήμος να διεκδικήσει το ΞΕΝΙΑ προκειμένου να το μετατρέψει σε Συνεδριακό Κέντρο διεθνούς εμβέλειας (16 Δεκ.2016 πρόταση Γραμματικόπουλου για ΞΕΝΙΑ). Είχε τονίσει τότε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου ότι ο στόχος είναι μεν δύσκολος αλλά όχι αδύνατος και επίσης ότι είναι αδιανόητο το Ξενία να σαπίζει τόσα χρόνια και ο Δήμος να παραμένει θεατής, προσθέτοντας ότι έφτασε η ώρα να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να ζητήσουμε από την ΕΤ.Α.Δ. ΑΕ, που νοικιάζει το συγκρότημα στην εταιρία ΑΡΓΟΛΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ, να παραχωρηθεί το Ξενία στο Δήμο με σκοπό την ανακαίνιση και μετατροπή του, σε Συνεδριακό Κέντρο διεθνούς εμβέλειας. Η εξέλιξη στους Δήμους Ναυπάκτου και Σπάρτης ασφαλώς τον δικαιώνει αποδεικνύοντας ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο.

Ο Χρήστος Γραμματικόπουλος έχει προσδιορίσει εδώ και χρόνια ότι το όραμα του για το Ναύπλιο και το Δήμο ευρύτερα είναι να καταστεί προοδευτικά ένα Πολιτιστικό - Τουριστικό Κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου. Επομένως η δημιουργία ενός εμβληματικού Συνεδριακού Κέντρου, όπως σαφέστατα μπορεί να γίνει το ΞΕΝΙΑ, είναι ένα από τα βασικότερα θεμέλια αυτού του οράματος.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε όλη την πρόταση Γραμματικόπουλου τον Δεκέμβριο του 2016 για το Ξενία:

Διαβάστε Επίσης: Η απάντηση Κωστούρου για το Ξενία

Home design

Riviera Banner

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.