Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Banner ΕΟΔΥ

Εικόνα
Γάτα κορωνοϊός

Ασυμπτωματικές οι γάτες στον κορωνοϊό - Μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι οι ιδιοκτήτες τους

Τι έδειξαν τα πειράματα με ζώα συντροφιάς και τι ξεκαθάρισε ο Τσιόδρας σχετικά τη μόλυνσή τους από τον ιό και τη μεταδοτικότητα σε ανθρώπους.

Αρκετή κουβέντα έχει γίνει τις τελευταίες μέρες με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πιθανή μόλυνση από τον κορωνοϊό ζώων συντροφιάς όπως οι γάτες και οι σκύλοι, και αν και κατά πόσο μπορεί να μολυνθεί από αυτά ο άνθρωπος. 

Ο λοιμοξιολώγος Σωτήρης Τσιόδρας στη σημερινή του απογευματινή ενημέρωση για την εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα μας, ανέφερε πως οι γάτες μολύνονται από τον ιό, όχι όμως και οι σκύλοι. Καθησύχασε όμως τους πολίτες λέγοντας πως δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν, καθώς δεν έχει παρατηρηθεί μετάδοση από γάτα σε άνθρωπο, καθώς οι ενδείξεις από τα πειράματα που έχουν γίνει δεν δείχνουν κάτι τέτοιο.

«Θα σας πω δυο λόγια για τα ζώα συντροφιάς. Πιθανώς είδατε κάποια δημοσιεύματα που αφορούν πιθανή λοίμωξη κάποιων από αυτά», είπε αρχικά ο κ. Τσιόδρας.

Κα πρόσθεσε: «Έως σήμερα, είχαν αναφερθεί στην βιβλιογραφία παρουσία του ιού σε μια γάτα στο Βέλγιο και δύο σκύλων στο Χονγκ Κονγκ. Επίσης μια μελέτη η οποία είναι υπό δημοσίευση, έδειξε πως οι γάτες μπορούν να μολυνθούν, μάλλον ήπια λοίμωξη, ενώ οι σκύλοι δεν μολύνονται από τον ιό, όπως και τα κοτόπουλα, τα γουρούνια και οι πάπιες.

Επίσης καμιά από τις μολυσμένες γάτες σε αυτή τη μελέτη δεν είχε συμπτώματα, και δεν υπάρχουν δεδομένα ότι ακόμα κι αυτές, οι πειραματικά μολυσμένες γάτες, είχαν ποσότητες του ιού ικανές να μολύνουν τον άνθρωπο.

Νομίζω πως οι ιδιοκτήτες γάτας δεν πρέπει να ανησυχούν. Τα εργαστηριακά πειράματα στα οποία κανείς εκθέτει τα ζώα σε υψηλές ποσότητες ιού μέσα στη μύτη τους, όπως έκαναν οι Κινέζοι συνάδελφοι, με κανένα τρόπο δεν αντιπροσωπεύει την αλληλεπίδραση ανθρώπων με ζώα συντροφιάς. Ούτε είναι φυσικά λόγος να τα εγκαταλείπουν, όπως ακούγεται όλο και περισσότερο κι όπως έγινε και στο εξωτερικό.

Με τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα, δεν προκύπτει να έχουν κάποιο σημαντικό ρόλο στην μετάδοση και διασπορά της νόσου σε ανθρώπους».

 

 

Κοντός Banner

Μουσικό Σχολείο Αργολίδας

 

Εικόνα

 

 

 

 

 

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.