Κρίσιμα ερωτήματα τίθενται για το μεγάλο θέμα της ρύπανσης του Αργολικού Κόλπου από το «κίτρινο ζουμί» που φέρεται να μολύνει τη θάλασσα, ένα θέμα το οποίο ήδη ερευνά η εισαγγελία Ναυπλίου.
Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν – παρότι κάτι τέτοιο δεν προαναγγέλλεται – ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου μετά τις εξελίξεις αυτές θα κάνει εξονυχιστικούς ελέγχους για να διαπιστώσει από πού προέρχεται η ρύπανση. Μάλιστα δεν αποκλείεται ειδικοί εμπειρογνώμονες να ρίξουν χρωματιστό υγρό τόσο στην απορροή του κοινού βιολογικού καθαρισμού Άργους – Ναυπλίου, όσο και σε άλλους αγωγούς που πιθανολογείται ότι καταλήγουν στο τσιμεντένιο «Πι» δίπλα στη θάλασσα, για να διαπιστωθεί ποιος είναι ο δράστης της ρύπανσης.
Έλεγχοι θα γίνουν και στα χυμοποιεία της περιοχής.
Παράλληλα το Λιμεναρχείο παρακολουθεί από κοντά το θέμα με συνεχή παρουσία λιμενικών στο σημείο που έχει τοποθετηθεί πλωτό φράγμα στη θάλασσα για να περιορίσει τη ρύπανση που έχει προκληθεί.
Οι εικόνες που κατέγραψε την Κυριακή ο anagnostis δεν περιγράφονται με λόγια:
Κάθε χρόνο τα ίδια
Οι επιπτώσεις από το χρόνιο αυτό επαναλαμβανόμενο γεγονός μπορεί να είναι τεράστιες, πρώτα γιατί τα λύματα αποτελούν εστίες μόλυνσης με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία και δεύτερο δημιουργείται τεράστια ρύπανση στο περιβάλλον.
Η Περιφέρεια από την πλευρά της παρακολουθεί το θέμα εδώ και καιρό, αφού το φαινόμενο της δυσοσμίας και οι διαμαρτυρίες των πολιτών δεν είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.
Συζήτηση άλλωστε και αρθρογραφία για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει γίνει πάμπολλες φορές στο παρελθόν, αλλά το πρόβλημα παραμένει και εκτός από τη δυσοσμία που προκαλεί, πιθανότατα θέτει σε κίνδυνο και το θαλάσσιο περιβάλλον.
Το γνωρίζουν οι υπηρεσίες
Το θέμα όμως δεν είναι πρωτόγνωρο ούτε στις υπηρεσίες. Από το 2015 υπάρχει ψήφισμα που έχει κατατεθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ναυπλίου, στη Διεύθυνση Δημόσιας υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας και στην Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας, που αναφέρεται στο θέμα της επεξεργασίας αποβλήτων από τα εργοστάσια εσπεριδοειδών. Όμως και ακόμα πιο παλιά, αν ξεφυλλίσει κανείς τον τοπικό τύπο, θα βρει δεκάδες αναφορές όλα τα χρόνια για το ίδιο ζήτημα.
Τα ερωτήματα όμως είναι πολλά και κάθε χρόνο μένουν αναπάντητα.
Και πέρσι εξάλλου, τέτοια εποχή είχε διαπιστωθεί ότι παρουσιάζεται το ίδιο φαινόμενο με φρεάτια που χύνονται στον Αργολικό Κόλπο, στην ευρύτερη περιοχή της παραλιακής και του υγροβιότοπου.