Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Home Design

Μπαταρία Ενέργειας

Arcadia project: Μονάδα αποθήκευσης 250 MW σε μπαταρίες λιθίου στη Δόριζα

Βασική λειτουργία της θα είναι η απορρόφηση κυρίως ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ τις ώρες χαμηλού φορτίου, η οποία κανονικά θα παράμενε ανεκμετάλλευτη

Ένα φιλόδοξο σχέδιο για την υλοποίηση μίας μονάδας αποθήκευσης με μπαταρίες ιόντων λιθίου, βρίσκεται στα σκαριά στην Αρκαδία
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική εταιρεία Eunice έχει ονομάσει το σχέδιο Arcadia project, ενώ πρόκειται να υποβάλει άμεσα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αίτηση για την έκδοση άδειας παραγωγής της μονάδας.

Όπως και στην περίπτωση του σταθμού αποθήκευσης που προορίζει η εταιρεία στη Δυτική Μακεδονία, η μονάδα θα έχει συνολική ισχύ 250 MW. Επίσης, η χωρητικότητά της θα ανέρχεται σε 1000 ΜWh.

Βασική λειτουργία της θα είναι η απορρόφηση κυρίως ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ τις ώρες χαμηλού φορτίου, η οποία κανονικά θα παράμενε ανεκμετάλλευτη. Έτσι, η ενέργεια αυτή πλέον θα αξιοποιείται, αποδιδόμενη στο δίκτυο τα χρονικά διαστήματα υψηλής ζήτησης σε ρεύμα. Μάλιστα, η χρήση μπαταριών σημαίνει ότι η μονάδα θα έχει υψηλό ρυθμό απόκρισης. Έτσι, θα είναι κατάλληλη για προσφορά υπηρεσιών έντασης ισχύος στο σύστημα.

Αδειοδοτική «ωρίμανση»

Η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής φαίνεται να έγινε με γνώμονα τις ενισχυμένες τοπικές υποδομές για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, με δεδομένο ότι βρίσκεται πολύ κοντά στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης της ΔΕΗ. Κάτι που αναμένεται να συμβάλει στον ρόλο της μονάδας στην ενίσχυση της ευστάθειας και της ευελιξίας του συστήματος, αλλά και να ενισχύσει τη διείσδυση των ΑΠΕ στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα.

Στόχος της εταιρείας είναι και σε αυτή την περίπτωση να προχωρήσει στην αδειοδοτική «ωρίμανση» του έργου, όσο βρίσκεται σε εξέλιξη από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η εκπόνηση του ρυθμιστικού πλαισίου για τη λειτουργία και αποζημίωση συστημάτων κεντρικής αποθήκευσης ενέργειας. Έτσι, όταν θα είναι έτοιμο το πλαίσιο, θα μπορεί να προχωρήσει σύντομα στην έναρξη υλοποίησής του.

 

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.