Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Epimelitirio Argolidas

Γκιόλας καρπόδεση

Αποζημιώσεις με όχημα την έκθεση της ΔΑΟΚ Αργολίδας ζητά ο Γκιόλας

Ο Μαγιάτικος καύσωνας στοιχειώνει ακόμα τους παραγωγούς της Αργολίδας.

Επιβεβλημένη κρίνεται η άμεση αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών και των παραγωγών εσπεριδοειδών της Αργολίδας λόγω των ζημιών που υπέστησαν από τον καύσωνα του Μαΐου, όπως αναφέρει σε Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας.

Ως επιπλέον στοιχείο παραθέτει την πρόσφατη έκθεση της ΔΑΟΚ Αργολίδας αναφορικά με τις ζημιές που υπέστησαν ελαιοκαλλιέργειες και εσπεριδοειδή.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

«Κατά το μήνα Μάιο, που πέρασε, οι ελαιοπαραγωγοί και οι παραγωγοί – καλλιεργητές εσπεριδοειδών του Νομού Αργολίδας περιήλθαν σε έντονη ανησυχία εξαιτίας της καταστροφής των καρπών των δένδρων τους από τις έκτακτες καιρικές συνθήκες, και δη , τον καύσωνα του πενθημέρου από 15 έως 19 Μαΐου που έπληξε και το Νομό Αργολίδας.

Πιο ειδικά, κατά το διάστημα αυτό, καταγράφηκαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που διήρκησαν πολλές ώρες, σε συνδυασμό με χαμηλά ποσοστά υγρασίας, ένας πρώιμος, με λίγα λόγια, καύσωνας, ό, τι χειρότερο, δηλαδή, για τη φυτική παραγωγή και, φυσικά, το εισόδημα των παραγωγών, και μάλιστα, σε μια χρονιά που αναμενόταν ως χρονιά πλήρους ελαιοπαραγωγής και καλής απόδοσης των εσπεριδοειδών δεδομένων των ιδιαίτερα υψηλών ποσοστών ανθοφορίας,  που παρατηρηθήκαν ειδικά στην περιοχή της Αργολίδας.

Οι παραγωγοί, οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και οι παραγωγικοί φορείς της περιοχής (συνεταιρισμοί), ευλόγως,  θορυβήθηκαν και απευθύνθηκαν αμελλητί στις αρμόδιες κρατικές και περιφερειακές αρχές.  Η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, και πιο ειδικά οι ειδικοί επιστήμονες,  όπως γεωπόνοι, που στελεχώνουν το αρμόδιο, για το ζήτημα, τμήμα της, αντιλαμβανόμενοι τη σοβαρότητα της ζημίας που προκλήθηκε στην περιοχή, προέβησαν, προς τούτο, στην εκπόνηση ειδικής μελέτης καταγραφής των επιπτώσεων του ανωτέρω φαινομένου.

Σύμφωνα με αυτή, και στην παρούσα χρονική στιγμή, διαπιστώνεται μείωση της αναμενόμενης ελαιοπαραγωγής ύψους 30-50% και σε κάποιες περιπτώσεις 70%, ενώ  εκτιμάται ότι σαφής εικόνα για το ύψος της ζημιάς θα υπάρξει στο 2ο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Η μελέτη, τα πορίσματα της οποίας είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, χαρακτηρίζεται από επιστημονική επάρκεια και τεχνική ακρίβεια, αφού αξίζει να αναφερθεί ότι καταρτίσθηκαν με τη συμπερίληψη πινάκων θερμοκρασιών από τον σταθμό της Πυργέλας Αργολίδας ανά ημέρα καύσωνα και με τη λεπτομερή, κατά δεύτερον, αποτύπωση του φαινομένου της καρπόπτωσης τόσο της ελιάς όσο και των εσπεριδοειδών δένδρων.

Αξίζει να αναφερθεί χαρακτηριστικά ότι στις 16/5/2020 και ώρα 12:00 το μεσημέρι, σύμφωνα με τον σταθμό της ΕΜΥ στην Πυργέλα Άργους η θερμοκρασία άγγιξε τους 39 βαθμούς Κελσίου, την Κυριακή 17/5/2020, στις 12:30, άγγιξε, αντίστοιχα, τους 38 βαθμούς, ενώ παρόμοιες συνθήκες επικρατούσαν και στο Δήμο Ερμιονίδας, όπου, μάλιστα, διατηρήθηκαν για περισσότερες από 7 ώρες.

Επειδή είναι γνωστό σε όλους ότι ο πρωτοφανής καύσωνας του μηνός  Μαΐου 2020 έπληξε περισσότερες περιοχές της χώρας, και όχι μόνον αυτές του Νομού Αργολίδας, η αξιωματική αντιπολίτευση, υπεύθυνα και καθόλα έγκαιρα, σας έχει, ήδη, απευθύνει σχετικές ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Με αυτές, σας έχει, ήδη, θέσει το ζήτημα της χρόνιας, πλέον, απώλειας εισοδήματος ειδικά των ελαιοπαραγωγών εξαιτίας αστάθμητων παραγόντων, όπως ασθενειών που προσβάλλουν τα ελαιόδεντρα, της κλιματικής αλλαγής και της ίδιας της πρόσφατης πανδημίας του κορωνοϊού που τους οδήγησε σε πλήρη απόγνωση.

Επίσης, σας έχει, ήδη, υπενθυμίσει ότι κατά την επίσκεψή σας στο Ηράκλειο Κρήτης, τον περασμένο Δεκέμβριο, υπήρξαν μια σειρά από δεσμεύσεις, όπως η πρόσληψη μόνιμων Γεωπόνων στον ΕΛΓΑ για την άμεση καταγραφή ζημιών και η εκπόνηση πορίσματος από ειδική επιτροπή, σχετικά με τις ζημιές στις καλλιέργειες από απρόβλεπτα κλιματικά φαινόμενα, με στόχο την αποζημίωση των καλλιεργητών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάση του άρθρου 221 του Κανονισμού 1308/2013.

Επειδή, πρόσθετα,  ειδικά στα εσπεριδοειδή δένδρα, η καρπόδεση είχε ήδη, κατά τον καύσωνα, ολοκληρωθεί, που  σημαίνει ότι η ζημία που επήλθε εμπίπτει σαφώς στις διατάξεις του Κανονισμού του ΕΛΓΑ για τις ασφαλιζόμενες καλύψεις.

Με βάσει τα ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεστε να προχωρήσετε άμεσα στις ενέργειες που απαιτούνται με σκοπό την έγκαιρη αποζημίωση των ελαιοκαλλιεργητών και των παραγωγών εσπεριδοειδών επί τη βάσει της, ήδη υλοποιηθείσας, καταγραφής των ζημιών από τα αρμόδια όργανα της Π.Ε. Αργολίδας;
  2. Σχεδιάζετε κάποιο άλλο μέτρο στήριξης για την ενίσχυσή τους, σε αντιστάθμισμα της απώλειας εσόδων που έχουν υποστεί και σε τι χρόνους αναμένεται να λάβει χώρα αυτή;
  3. Προτίθεστε και πότε να υλοποιήσετε τις δεσμεύσεις σας, όπως αυτές ανακοινώθηκαν στο Ηράκλειο Κρήτης το περασμένο Δεκέμβριο;»

Riviera Banner

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.