Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Epimelitirio Argolidas

Πρωτοδικείο αθηνών

Απόφαση κόλαφος από το Πρωτοδικείο Αθηνών για ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΑΔΕΔΥ

Αφορά τις συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων

Απόφαση που εξέδωσε το Πρωτοδικείο Αθηνών κατακεραυνώνει το Σύλλογο Εργαζομένων του Δήμου Αιγάλεω (σ.σ. πρόεδρος ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΠΟΕ-ΟΤΑ), στην ΠΟΕ-ΟΤΑ αλλά και την ΑΔΕΔΥ. Συγκεκριμένα, η απόφαση ακυρώνει την από 23/12/2019 απόφαση του ΔΣ του προαναφερόμενου Συλλόγου με την οποία διεγράφησαν από μέλη, εκπρόσωποι του κλαδικού Σωματείου «Εργατική Αντεπίθεση», με το επιχείρημα ότι το συγκεκριμένο Σωματείο δεν ανήκει στην ΠΟΕ-ΟΤΑ (σ.σ. συμμετέχει στην ΑΔΕΔΥ) αλλά στην ΠΟΠ-ΟΤΑ (σ.σ. συμμετέχει στην ΓΣΕΕ).

Για το θέμα είχαν προχωρήσει σε αποφάσεις -ανακοινώσεις τόσο η ΠΟΕ-ΟΤΑ όσο και η ΑΔΕΔΥ, ενώ σχετική γνωμοδότηση την οποία ακύρ
ωσε με την απόφασή του το Δικαστήριο, είχε κάνει και η δικηγόρος Μαγδαληνή Τσίπρα.
– Συγκεκριμένα, Το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., στην συνεδρίασή του την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020, είχε ομόφωνα αποφασίσει «να καταδικάσει τις παρατηρούμενες τα τελευταία χρόνια προσπάθειες διάλυσης της οργανωμένης συνδικαλιστικής δομής των Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων, η οποία ανέκαθεν ήταν σεβαστή όχι μόνο γιατί η Νομοθεσία είναι απόλυτα ξεκάθαρη, αλλά γιατί επιβάλλεται από την συνδικαλιστική ηθική και δεοντολογία…. 

Με την αίτηση αυτή, οι αιτούντες, ζητούν ούτε λίγο ούτε πολύ να αναγνωριστεί, ότι έχουν δικαίωμα να είναι Μέλη δύο (2) πρωτοβάθμιων Σωματείων μη κλαδικών,  εκ των οποίων μάλιστα το ένα ανήκει στην δύναμη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και κατ’ επέκταση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και το άλλο ανήκει στην δύναμη της Π.Ο.Π.-Ο.Τ.Α. και μέσω αυτής στην Γ.Σ.Ε.Ε. Το αίτημα αυτό αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία στα χρονικά του συνδικαλιστικού κινήματος, αφού κανένας μέχρι σήμερα δεν τόλμησε καν να υποστηρίξει, ότι μπορεί να αποτελεί Μέλος της Διοίκησης δύο μη κλαδικών σωματείων, να εκφράζεται σε δύο Ομοσπονδίες και να συμμετέχει έτσι σε δύο τριτοβάθμιες οργανώσεις. Και όλα αυτά κατά παράβαση της ρητής διάταξης του Ν.1264/1982, η οποία προβλέπει, ότι κάθε εργαζόμενος στο Δημόσιο μπορεί να ανήκει σε ένα σωματείο χώρου δουλειάς και σε ένα κλαδικό σωματείο και μόνο», σημείωνε στην απόφασή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ, ωστόσο το Δικαστήριο είχε εντελώς αντίθετη άποψη.

-Στο ίδιο μήκος και η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ μία ημέρα αργότερα (28/2/2020): «Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αφού έλαβε υπόψη την σχετική ομόφωνη απόφαση του Γ.Σ της ΠΟΕ – ΟΤΑ, καταδικάζει απερίφραστα κάθε προσπάθεια (που εκδηλώνεται συχνά τα τελευταία χρόνια) που έχει σαν στόχο τη διάλυση της Οργανωμένης Συνδικαλιστικής Δομής των Συνδικάτων.

«Στα πλαίσια αυτά, καταδικάζουμε και την ίδια στιγμή καταγγέλλουμε, την υποβολή αίτησης ασφαλιστικών μέτρων κατά του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Αιγάλεω, που ανήκει στη δύναμη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. από τα Μέλη άλλου Πρωτοβάθμιου Συλλόγου, μη κλαδικού, με την επωνυμία «ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ», που σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. πρωτ.: 3337/6-12-2019 Βεβαίωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Π.-Ο.Τ.Α.), είναι μέλος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Ε.)», υποστήριζε η ΑΔΕΔΥ.

-Εκτός όμως από τις ανακοινώσεις, το Πρωτοδικείο Αθηνών ακύρωσε στην πράξη και την γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕ-ΟΤΑ. Μαγδαληνής Τσίπρα, με την οποία, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ, «με πλήρη νομική τεκμηρίωση (;) διευκρινίζεται, ότι η εγγραφή σε πρωτοβάθμια συνδικαλιστική μη κλαδική οργάνωση συνεπάγεται αυτόματα την απώλεια της ιδιότητας του Μέλους από άλλη πρωτοβάθμια συνδικαλιστική μη κλαδική οργάνωση, που ήταν εγγεγραμμένος, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.1264/1982».

Riviera Banner

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.