Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Απλίκες

Απλίκες: Οι καλύτερες επιλογές

Όχι ένα ακόμα αξεσουάρ αλλά ουσιώδες κομμάτι του φωτισμού της κατοικίας.

Κατά την ανακαίνιση ή την κατασκευή εξ’ αρχής ενός εταιρικού γραφείου ή ενός σπιτιού συχνά γίνονται αρκετά λάθη και παραλείψεις. Κάποιες από αυτές τις παραλήψεις ευτυχώς εντοπίζονται νωρίς και διορθώνονται αλλά κάποια λάθη τα συνειδητοποιούμε όταν πλέον είναι πολύ-πολύ αργά. Για παράδειγμα αν δεν χρησιμοποιηθεί το κατάλληλο σκυρόδεμα, στον πρώτο δυνατό σεισμό θα δημιουργηθούν οι πρώτες ρωγμές. Εάν τα κιγκλιδώματα στα μπαλκόνια είναι μέτριας ποιότητας και αντοχής, γρήγορα θα σκουριάσουν και πολύ σύντομα θα πρέπει να αντικατασταθούν. Ακόμη, αν στις βεράντες τα συνεργεία δεν έχουν δώσει τις σωστές κλίσεις, τα νερά της βροχής θα συσσωρεύονται αντί να απομακρύνονται. Επιπροσθέτως, η μη τοποθέτηση διπλών ή τριπλών τζαμιών, γρήγορα καταλήγει να είναι μια σοβαρή αμέλεια μιας και άμεσα θα χρειαστεί να πληρώνουμε μεγάλα ποσά σε ηλεκτρικό ρεύμα ή πετρέλαιο θέρμανσης τόσο για δροσίσουμε το σπίτι το καλοκαίρι όσο και για να το θερμάνουμε επαρκώς το χειμώνα.

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΛΙΚΕΣ

Έτσι λοιπόν δεν είναι λίγες οι φορές που οι ιδιοκτήτες ή οι ένοικοι του σπιτιού παραλείπουν να προσθέσουν διάφορα έπιπλα και αξεσουάρ όπως είναι οι πολυθρόνες και κάποια φωτιστικά. Στα τελευταία συγκαταλέγονται και οι απλίκες. Στις ακόλουθες γραμμές θα αποκτήσουμε περισσότερες γνώσεις για αυτές μέσα από τις διαθέσιμες επιλογές του εμπορίου. Να ξεκινήσουμε αρχικά από το στυλ απλικών που χρησιμοποιείται ευρέως. Συνηθέστερα έχουμε να κάνουμε με μοντέρνες, κλασσικές και vintage. Η κάθε μία έχει τη δική της αύρα και ταιριάζει σε παρόμοιου ή ίδιου στυλ μονοκατοικίες και διαμερίσματα. Οπότε επιδείξτε προσοχή στις επιλογές σας.

Απλίκες

 

Το μέγεθος αυτών προσδιορίζεται πρωταρχικά από το μήκος τους και τη διάμετρό τους. Η πρώτη διάσταση εκ των δύο συνήθως κυμαίνεται από 19 πόντους έως και πάνω από ένα μέτρο. Οι περισσότερες απλίκες ωστόσο είναι από 20 έως 60 πόντους σε μήκος. Η διάμετρός τους ξεκινάει από ελάχιστα εκατοστά και μπορεί να υπερβεί και τα 70. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών όμως είναι από 10 ως 30εκ. αναφορικά με τη διάμετρο. Πολύ σημαντικό για ένα φωτιστικό όπως είναι μια απλίκα είναι η απόχρωση του φωτός που εκπέμπει. Αυτό είτε θα είναι θερμό-κίτρινο είτε φυσικό-λευκό είτε ψυχρό-μπλε. Οι περισσότερες «βγάζουν» βέβαια θερμό φως. Συνεχίζοντας, πολλοί θεωρούν ότι απλίκες είναι αποκλειστικά μονόφωτα φωτιστικά. Αν και οι περισσότερες είναι έτσι υπάρχουν και πολλές άλλες εναλλακτικές όπως είναι οι δίφωτες, τρίφωτες, τετράφωτες, πολύφωτες, LED κ.ά.  

Προχωρώντας, ας μιλήσουμε για τα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται. Η πλειοψηφία αυτών αποτελείται από μέταλλο, ξύλο, ύφασμα και φυσικά γυαλί. Άλλες απλίκες φτιάχνονται με γύψο, κρύσταλλο, ακρυλικό, πλαστικό ή άλλες πρώτες ύλες πχ. plexiglass, σχοινί, πηλό και πολλά άλλα. Εξυπακούεται πως πολύ συχνά οι κατασκευάστριες εταιρείες συνδυάζουν μέχρι και 5 ή 6 από αυτά τα υλικά για να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τα χρώματα από την άλλη δεν έχει μεγάλη αξία να τα αναφέρουμε αφού συγκαταλέγονται σχεδόν όλα. Από τα πιο σκούρα έως και τα πιο ανοικτά. Από τα πιο συνηθισμένα μέχρι τα πιο παράξενα. Το μαύρο, το λευκό, το νίκελ, το μπεζ, το καφέ και το γκρι κλέβουν συνήθως την παράσταση. 

Η τιμολόγηση εξαρτάται από όλους αυτούς τους παράγοντες και για αυτό το λόγο υπάρχουν τόσο χαοτικές αποκλίσεις. Οι πιο φτηνές απλίκες είναι οι παιδικές που ξεκινούν από 7€ μόλις και οι πιο ακριβές είναι οι πιο μοντέρνες και περίτεχνες και αγγίζουν τα 325€.

Κλείνοντας αυτό το σύντομο κείμενο, να τονίσουμε για μια ακόμη φορά πως οι απλίκες δεν είναι ένα ακόμη αξεσουάρ που μπορεί να προστεθεί στην κύρια ή την εξοχική σας κατοικία. Αποτελεί ουσιώδες κομμάτι του φωτισμού της κατοικίας και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους. Οι απλίκες και τα υπόλοιπα φωτιστικά δεν είναι απλές λάμπες που έτυχε να βάλουμε σε μια αποθήκη για να βλέπουμε, είναι…στολίδια!
 

Home design

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.