Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Banner Επιμελητήριο Αργολίδας

ΕΟΔΥ Banner

Εικόνα
Γιάννης Γκιόλας

Α' αντιπρόεδρος της ειδικής επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος ο Γκιόλας

Εξήρε το έργο του τμήματος Θεατρικών Σπουδών στο Ναύπλιο ως προς την επανένταξη των κρατουμένων.

Ως Α’ αντιπρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος εκλέχθηκε ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας.

Στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής τοποθετήθηκε ως εξής: «Είναι μέγα λάθος η υπαγωγή του Σωφρονιστικού Συστήματος στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Εγκαταλείπεται το δόγμα της προηγούμενης Κυβέρνησης “Ασφάλεια, ανθρωπισμός, επανένταξη” και εκτείνεται περισσότερο ο τιμωρητικός χαρακτήρας έκτισης των ποινών».

 Ο κ. Γκιόλας έθεσε τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τις αποφάσεις της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με την λειτουργία των φυλακών.

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας, στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος που διενεργήθηκε την 4η/9/2019 στη Βουλή, σε σχέσημε τις γενικές αρχές και την επιδίωξη της σωφρονιστικής καιαντεγκληματικής πολιτικής, έκανε τις εξής βασικές επισημάνσεις:

Α. το σωφρονιστικό δίκαιο μελετά και προτείνει τόπους για τηνέκτιση των ποινών κατά της ελευθερίας και σκοπός είναι να μην έχει μόνον τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά, αντίθετα, να έχεικατεύθυνση ανθρωπιστική και κοινωνική.

Β. ο κρατούμενος στερείται την ελευθερία του, διατηρεί όμως, καιπρέπει να διατηρεί, το σύνολο των δικαιωμάτων που απορρέουν από την προσωπικότητα του.

Γ. υπάρχει ανάγκη για αναδιαπαιδαγώγηση των κρατούμενων και για υιοθέτηση πραγματικών πολιτικών ένταξης για τη μείωση των συνθηκών υποτροπής και την πρόληψη του εγκλήματος,

Η κυβέρνηση έχει ήδη προβεί σε πρόχειρες και εσφαλμένεςρυθμίσεις στον εν λόγω τομέα, και ειδικότερα:

Α. με τη μεταφορά της ασκούμενης πολιτικής επί των φυλακών και του σωφρονιστικού συστήματος από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Β. με τη μη επαναφορά της εποπτείας της «Επανόδου», νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με ιδρυτικό σκοπό την επαγγελματική κατάρτιση φυλακισμένων και αποφυλακισμένων, η αποκατάσταση, η οικονομική συμπαράσταση, καθώς και η προετοιμασία και προώθηση της εν γένει κοινωνικής τους; επανένταξης και που τόσα έχει προσφέρει στο πεδίο αυτό, στο θεματικό της Υπουργείο, δηλαδή το Δικαιοσύνης,

Γ. με την υπαγωγή των αρμοδιοτήτων επί ζητημάτων που άπτονται των μεταγωγών και των καταστημάτων κράτησης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Δ. με την ποιοτική υποβάθμιση του Συμβουλίου Φυλακών που επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αριθμούσε 11 μέλη, ενώ εφεξής θα αριθμεί μόνον 5 στερούμενο κρισίμων ειδικοτήτων.

Ε. με την παύση μιας κρίσιμης πηγής χρηματοδότησης, ως αμιγώς κατευθυνόμενης στη δικαιοσύνη, του λεγόμενου «ΤΑΧΔΙΚ» (Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων) και την ανάληψη της διαχείρισής της από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επίσης. Ο βουλευτής, και Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κατέληξε ότι πρέπει να επιβάλλονται εναλλακτικές της στέρησης της ελευθερίας ποινές, όπως η προσφορά κοινωφελούς εργασίας εκ μέρους των κρατουμένων.

Τέλος, αναφέρθηκε στη συνδρομή άλλων φορέων, όπως πολιτιστικών, κρατικών και μη, που πραγματοποιούν δράσεις για την επανένταξη των κρατουμένων και την αποφυγή του φαινομένου ιδρυματισμού των προσώπων αυτών. Λαμπρό παράδειγμα για την Περιφέρεια Αργολίδας, η Σχολή Καλών Τεχνών, με έδρα το Ναύπλιο, που έχει συμβάλει τα μέγιστα στην κατεύθυνση αυτή.

 

 

Κοντός Banner

Αφίσα Μουσικού Σχολείου

 

Εικόνα

 

 

 

 

 

 

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.